• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Sandalyede namaz kılmak caiz mi?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sandalye veya taburede oturmak suretiyle namaz kılmak caiz midir? Birçok camilerde sıra sıra tabureler konmuş adeta ayrı bir cemaat oluşmuş gibi kiliseyi hatırlatacak şekilde insanlar namaz kılıyor. Bu şekilde taburede namaz kılmak caiz olur mu?

Bu şekilde namaz kılmak doğru değildir. Sandalyeye bağlı felçliler hariç, sandalyede namaz kılmak caiz değildir. Dinimizde zorluk yoktur ancak bunu doğru anlamak ve uygulamak gerekir. Dindeki kolaylık zor gelen ibadetin şeklini değiştirmek değildir. İnsan camiye kadar gelebiliyorsa yerde oturarak namazını kılabilir. Bazı hareketleri yapmakta sıkıntı çekiyorsa dizlerinin üstünde veya ayaklarını kıbleye uzatıp ima ile namazını kılabilir. Sandalye veya taburede oturabilen biri yerde de oturabilir demektir.

Peki dizlerini bükemeyen bir hasta namazını nasıl kılar?

Ayaklarını bükemeyen, yatağının içinde, ayaklarını kıbleye karşı uzatarak ima ile kılabilir. Divanda, yatakta böyle oturarak kılar. Koltuğa oturursa ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak kılabilir. Bunları da yapamayan hasta yatarak ima ile kılar.
Çeşitli nedenlerden dolayı rahatsızlık çekenler nasıl oturmalı?

Hasta, yerde nasıl rahat ediyorsa öyle oturabilir. Oturamıyorsa sırtını duvara dayayabilir. Dizüstü oturamıyorsa bağdaş kurabilir. Ayaklarını bükemiyorsa kıbleye doğru uzatabilir. Resimde görüldüğü gibi, bisiklet oturağına benzer bir şey üzerine de oturabilir.

Ayaklarını kıbleye istikametine uzatırsın. Tekbirini oturduğun yerde alır, ellerini bağlar, rüku için de biraz eğilirsin. Secde için de bundan biraz daha eğilirsin hepsi bukadar. Fıkıh kitaplarımızda namazın nasıl kılanacağı konusu anlatılırken ayakta duramayanlar için bu şekilde bildirilmiştir.

Biryere dayanarak ayakta durabilen birisinin hiç olmazsa tekbiri ayakta alması ve ayakta okuması farzdır.

Secde için yere eğilemeyen hasta, 25 cm.den yüksek olmayan, sert bir şey üzerine secde eder. Alnında yara olan, yalnız burnu ile, burnunda yara olan da, yalnız alnı ile secde eder. Alnında ve burnunda birlikte özür olup başını yere veya böyle sert bir şey üzerine koyamayan, ayakta durabilse bile, yere oturarak ima ile kılar. Yani rüku için biraz eğilir. Secde için, rükudan daha çok eğilir. Secde için, kendisi veya başkası, yerden bir şey kaldırıp, yüzünü bunun üstüne koyması tahrimen mekruhtur.

Peygamber Efendimiz s.a.v bir hastayı ziyaretinde; (Gücün yeterse, yere secde et! Yere eğilemezsen, yüzüne bir şey kaldırıp, bunun üzerine secde etme! İma ederek kıl ve secdede, rükudan daha çok eğil!) buyurdu. (Fethul-kadir, Merakıl-felah, Halebi, Mecmaul-enhür)
 
Üst Alt