Saçlarda kepek sorunu – kepekten kurtulma yöntemleri

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Saçlarda kepek sorunu – kepekten kurtulma yöntemleri
Kepek probleminin iki ana nedeni vardır:

İçsel nedenler:
– Hormonal dengesizlikler
– Sağlık sorunları
– Fazla terleme
– Yetersiz temizlik/hijyen
– Alerjik hassasiyetler
– Yorgunluk
– Duygusal stres
– Fazla oranda şeker, yağ, nişasta tüketimi
– Dengesiz/yanlış beslenme

Dışsal nedenler:
– Abartılı saç spreyi, saç jölesi veya saç jeli kullanmak
– Saç boya maddelerinin yanlış kullanımı
– Elektrikli bigudilerinin yanlış kullanımı
– Soğuk hava ve kuru mekan sıcaklıkları
– Sıkı şapka veya eşarplar
– Saçın seyrek yıkanması veya iyi durulanmaması
– Stres, panik, tansiyon

Kepek problemi genellikle kafa derisinin kuruluğu olarak bilinmesine rağmen bu problemi yaşayanların çoğu yağlı deriye sahiptir. Bu arada genel kanını aksine seyreden diğer bir husus da kepeğin kellikle hiç bir bilinen bağının olmamasıdır.

Kepek genellikle ciddi bir soruna işaret etmez ve bulaşıcı değildir. Ancak Kepekli saçla dolaşmak hoş bir durum sayılmaz ve bu nedenle kepek sıkıntı yaratır. Konu temizlik olmasa bile saçlar kirliymiş, kişi bakımsızmış izlenimi doğar. Kepeklenmenin ciddi seviyede olduğu durumlarda sorun sadece görüntü değildir, kafa derisinde kaşıntı da olur.

Kepek probleminin en yaygın tedavisi aşağıdaki maddeleri içeren şampuanlardır:

– Kömür-katran
– Pyrithione-çinko
– Salisilik asit
– Selenyum sülfit
– Kükürt

Kepek doğal bir süreç olduğundan ortadan kaldırılamaz; ancak kontrol edilebilir. Yoğun problem yaşanmayan durumlarda kepeği düzenli kullanılan kepek şampuanıyla kontrol altında tutmak mümkündür. Bu mümkün olmadığı taktirde doktor tavsiyesiylealınabilecek ilaçlı şampuanlar kullanılabilir.

Her iki durumda da şampuan sonrası saçın çok iyi durulanması gerekir. Saç yıkama sıklığının yani hijyenin kepek ile doğrudan ilişkisi olduğundan sık ve iyi yıkanmanın önemi unutulmamalıdır.

Kepek problemi olan kişide saç derisi dışında kaş, şakak, alın gibi bölgelerde kızarıklıkla birlikte oluşan kepeğimsi döküntüler varsa, bu kişinin kepekten ayrı bir problemi olabileceğinden doktora başvurması doğru olur.

Bir kişinin tüm vücut yüzeyi devamlı olarak ölü hücrelerini atar. Cilt her yirmi dört günde bir yüzeyini yeniler. Kepek, kafa derisindeki ölü deri hücrelerin anormal oranlarda kuruyarak atılması durumudur. Bu durum kaşındırıcı, sıkıntı verici ve çoğunlukla dönemseldir. Yaz aylarında azalır, kış aylarında azar.

Normal bir saç derisinde ölü cilt hücrelerinin atılması ve yenilerinin oluşması süreci normal ve orantılıdır. Kepek sorunu olan bir kişide ise bu oran bozulur, çoğunlukla dökülen hücrelerin tamamı ölmemiştir. Asıl ortaya çıkarılamayan da bu durumun nedenidir.

Cildin bu yenilenme süreci normalde olması gerektiğinden daha hızlı olmaya ve ölü deri birikmeye başladığında ise, saç derisinde de kepek fark edilmeye, gözle görülmeye başlar. Kepek sorunu baş gösterdiğinde kafa derisi üzerinde ölü deri yamaları oluşur ve bunlar pul pul olarak saça karışır. Cildin yenilenme sürecini hızlandıran etkenler her zaman hijyenle ilgili sorunlar değildir. Temizlik dışında başka faktörler de kepek sorununa yol açıyor olabilir. Bu nedenlerde başlıca olanları aşağıda sıralanmış olarak bulabilirsiniz.

Seboreik Dermatit (Ciltte Yağlanma ve Kabuklanma)

Bir tür egzama olan seboreik dermatit henüz tam olarak nedeni anlaşılmamış, yağlı ve kabuklu cilt sorununa neden olan bir rahatsızlıktır. Bir tür mantarın bu duruma neden olduğu düşünülür. Bu tip egzamadan muzdarip olanlar kafa derisi dışında göz kapakları, burun kenarları, kulak arkası, koltuk altı gibi cildin başka kısımlarında da deride kabuklanma sorunuyla karşılaşabilirler. Cildin yer yer yağlı ve kızarık olduğu, kabuklandığı ve beyaz ya da sarı pul pul dökülme meydana geldiği görülür. Bebeklerde de yaşlılarda da ortaya çıkabilir.

Malasezya Mantarı

Malasezya normalde ciltte yaşayan ve zararsız olan bir mantar türüdür. Ancak kontrolsüz olarak büyümeye başlarsa cildin yenilenme sürecini hızlandırıp kepek sorununa neden olabilir. Ciltteki mantarın varlığı bağışıklık sistemini harekete geçiriyor olabilir ve bu tepki de cildin yağlanmasına yol açabilir demektir. Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için bu tür savunma tepkileri verir. Ancak cildin yağlanması bu kez mantarın daha da büyümesine yol açacaktır ve sonuç olarak tüm bu savunma mekanizması bize kepek olarak geri dönebilir demektir.

Saçı Az ya da Çok Yıkama

Az yıkanan ve yağlanan saçta kepek oluşur ama bu, her kepekli saç pistir, yıkanmamıştır anlamına gelmez. Saçını az yıkayanlar yağlanma ve kepek sorunuyla daha çok karşılaşabilir, öte yandan saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir. Saçın hangi aralıklarla şampuanlandığı kadar, şampuanlarken saç derisine masaj yapılması ve ardından bol suyla saçta şampuan kalmayacak şekilde iyi bir durulama yapılması da önemlidir.

Piyasada satılan şampuanların çoğu pek çok kimyasal içerdiğinden, cilt bu kimyasallara alerjik tepki veriyor olabilir. Kullandığınız şampuanı değiştirmek, farklı ürünler denemek ya da mümkün olduğunca doğal ürünlere yönelmek işe yarayacaktır.

Jöle Benzeri Saç ürünleri

Jöle, saç spreyi, köpük benzeri saçı şekillendirmek için kullanılan ürünlerin kepeğe yol açtığı bilinmektedir. Bu kimyasal ürünlere saç derisi alerjik tepki verebilir ya da çok sık jöle kullanılması saç derisini tahriş edebilir. Piyasadaki bazı yeni ürünler ‘kepek yapmayan jöle’ etiketiyle satılmaktadır. Kepeğe en iyi çözüm bu tür saç ürünlerinde aşırıya kaçmamaktadır ama jölesiz yapamayanlar, kepek yapmayan ürünleri deneyebilirler.

Kuru Cilt

Herhangi başka bir tetikleyiciye gerek olmadan, sadece kuru bir cilde sahip olmak da kepek nedenleri arasındadır. Soğuk havalar, nemsiz ortamlar, fazlasıyla ısıtılmış odalar cildi olumsuz etkiler ve iyice kurutur. Bu durumda saç derisinin de pul pul dökülmesi, yani kepeklenme görülmesi veya var olan kepek sorununun daha da kötüleşmesi mümkündür. Kuru cilt nedeniyle görülen kepeklenme diğer kepek türlerine göre daha küçük ve yağsızdır. Kuru cildin yol açtığı pullanma kol ve bacaklarda da görülebilir.

Yağlı cildi olanlar ise kepek sorunum olmayacak diye düşünmemeli. Bu biraz yukarıda söylenenlere ters düşebilir ama yağlı ciltler de ölü derinin birikmesine ve kepeğe yol açabilir.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı (psoriasis) parlak ve kalın deri pullanmasına neden olur. Sedef hastalığı daha çok dizlerde, dirseklerde ve gövdede olur ancak kafa derisini de etkileyebilir. Eğer sadece kafa derisi etkilenmişse seboreik dermatitten ayırması zorlaşabilir.

Kepeğin Diğer Nedenleri

Az su içmek cildi kurutur ve işte bu nedenle su içmekle kepek arasında bir bağlantı kurulabilir. Yeterince su içmiyorsanız kepek sorunu yaşayabilirsiniz demektir. Az su içmek dışında stres ve kaygı da cilt sorunlarını daha da kötüleştiren faktörlerdir. Pek çok kaşıntılı ve döküntülü cilt sorunu stresle birlikte tetiklenir. Özellikle kış aylarında, yeterince güneş ışığı alamadığımız havalarda da kepek sorunu artar.
Kepeğe Karşı Doğal Çözümler

Şampuanınıza birkaç çay kaşığı elma şırası sirkesi veya limon suyu eklerseniz, şampuanınız kepeğe karşı etkili hale gelecektir.

Elma şırası sirkesini biraz suyla karıştırıp saçınızı fırçalayabilir ve saçı şampuanlamadan önce bir süre bu şekilde bekletebilirsiniz.

Beslenmenize dikkat edin. İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durun ve bol su içip, meyve sebze tüketin.

2 çay kaşığı sirkeyi bir çay kaşığı limon suyu ile karıştırıp , bu karışımı durulama suyuna ekleyin.

5 sap kurutulmuş kekiği 2 bardak suda kaynatın, ılıdıktan sonra karışımı saçınıza sürüp, şampuanlamadan önce 15 – 50 dakika arası bir süre bekletin.

Saçınıza saf Hindistan cevizi yağı ile masaj yapabilirsiniz. Aynı şekilde zeytin yağı ya da çay ağacı yağı da kullanılabilir.

Saçınızı ıslatmadan önce avucunuza sofra tuzu dökün ve saç derinize tuzla masaj yapın. Ardından saçınızı normal şekilde şampuanlayabilirsiniz.

Kepek nasıl geçer, kepekten nasıl kurtulurum? Kepek nasıl kontrol altına alınır? İşte size alternatif yöntemler:
Kepek probleminin ortadan kaldırılması mümkün olmasa da bazı önlemlerle kontrol altına alınması mümkün:

Beslenme:
Beslenmenin kepek üzerinde büyük etkisi var. Kepeğin oluşmasına imkan sağlayacak yararsız karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bol B vitamini tüketin.

Şampuan:
Piyasada bulunan iyi kepek şampuanlarından kullanın. Saçınızı sık yıkayarak iyi durulayın.

Alternatif uygulamalar:
Kafa derisinin pH değerlerini dengelemesi açısından yıkanırken iki şampuan arası elma sirkesi kullanımı faydalı sonuçlar vermiştir.

Sarımsak ve kekik de kepeğe karşı iki iyi silah sayılır. Bunların tablet veya doğal yollarla tüketimi kepek probleminde yardımcı olacaktır.

Soğanlar yüksek oranda kükürt içerir. Ara sıra bir soğanın ezilerek kafa derisine masajla sürülmesi etkili olabilir. Haftada bir de saçınızı mutlaka kükürtlü bir şampuanla yıkamalısınız.

Alternatif tedaviler:
Kepeğin bazı homeopatik tedaviye, akupunktura, bazı özel masajlara cevap verdiği de kanıtlanmıştır.

Hangi tedavi veya uygulama yöntemini seçerseniz seçin; etraflı bilgi edinin ve çözümlerin şahsa özel olduğunu unutmayın.
 

Tello

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
2
Tepkime puanı
2
Açıkçası bunlar tamamen sizin fikrinizse emeğinize sağlık;) Benimde bu konuda şu şekilde bir fikrim var. Saçlarda oluşan kepek deri yapısıyla alakalı bir durum diye düşünüyorum. Bende bu durumdan aşırı muzdariptim. Bakmadığım, kullanmadığım bir ilaç kalmadı son olarak saç ektiren bir arkadaşımın doktoruna danıştım ve Ketoral şampuan kullanmamı önerdi. Başlarda normal şampuan gibi kullandım bir faydasını göremedim ama sonrasında hocanın anlattığı şekilde kullanmaya başlayınca faydalarını görmeye başladım. Ara ara yeniden çıkıyor aynı şekilde 1 hafta kullanıyorum ve geçiyor sonrasında. Tekrar bilgi için teşekkürler
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Açıkçası bunlar tamamen sizin fikrinizse emeğinize sağlık;) Benimde bu konuda şu şekilde bir fikrim var. Saçlarda oluşan kepek deri yapısıyla alakalı bir durum diye düşünüyorum. Bende bu durumdan aşırı muzdariptim. Bakmadığım, kullanmadığım bir ilaç kalmadı son olarak saç ektiren bir arkadaşımın doktoruna danıştım ve Ketoral şampuan kullanmamı önerdi. Başlarda normal şampuan gibi kullandım bir faydasını göremedim ama sonrasında hocanın anlattığı şekilde kullanmaya başlayınca faydalarını görmeye başladım. Ara ara yeniden çıkıyor aynı şekilde 1 hafta kullanıyorum ve geçiyor sonrasında. Tekrar bilgi için teşekkürler
Denenmiş bir bilgi vereyim ben de yeni keşfettim. Elma sirkesi ama markette satılan endüstriyel değil. Genelde aktarlarda satılan organik diyelim onlardan. Bir sprey şişesine doldurup banyodan 15 dk önce iyice saç diplerine sıkıyoruz. Sonra duşta normal kaliteli bir şampuanla yıkıyoruz saçları. Daha sonra yıkanmış saça tekrar sirke sıkıyoruz, sadece suyla duruluyoruz hepsi bu. Bende kesin yaradı.
 
Üst Alt