Oruç tutanlara duyrulur :

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
iftarveimsak.jpg


Orucun ne zaman açılacağını kuran ayetinde bildirilmiştir. Yazık ki insanlarımza Ezanı duyar duymaz niyetlerini bozuyorlar.
Allah ıslah etsin.Ezan Namazdan haberdar eder. Oruç, niyetim tutulması ve açılması, güneşin doğuşu ve batışı ile ilgilidir.

Ramazan Ayının Orucunun başlangıcı ve bitişide Hilale Göredir.Ramezân ayıda, hilâlin [yeni ayın] görülmesi ile başlar. Hilâli görmeden önce yapılan hesâb ile, takvîm ile başlamanın câiz olmadığını müçtehitlerimiz ve alimlerimiz tarafından bildirilmiştir.

Müçtehidlerimizin fetvalarını hiçe sayarak hareket eden binlerce insanımız çok büyük yanlışlara düşmektedir.Bu işler veliyi emri müslimin velayeti fakih olan müçtehitlerimizin
hilal gözlem evlerinin sonucunda ramazan ayının başlangıcını bizlere bildireceklerdir.Sabırlı olun ve sakın olaki ehli olmayanlara uyarak hüsrana uğramayın.
Nitekim Hz. Resulullah (sallallahu aleyhi ve alihi)'ın buyurduğu gibi : "Ayı görünce oruca başlayın, tekrar görünce orucu bırakın." hadisi tüm ulemelarca kabul edilmektedir.

Gelelim Kuran'a;
"Fecir doğup da aydınlığıyla kara iplik, sizce beyaz iplikten ayırt edilinceye dek yiyin, için. Sonra orucu ertesi geceye kadar tamam olarak tutun." Bakara 187.

Ayettede de belirtildiği üzere fecir doğana kadar yani güneş doğana kadar yiyin için bu sahuru belirtiyor , sonra ertesi geceye kadar buda akşamı iftarı belirtiyor umarım bu açıklama bizleri şeytanın yalnış yolundan uzak eder.

Namaz vakti ile orucun vakti ayrıdır. Takvimler reklam ve para tuzagı eski insanlar takvime göre değil güneşin ve ayın hareketine göre hareket ediyordular.
Teknoloji gelişmiş olması birşey değiştirmiyor. Zira ahir zaman dönemindeyiz.

Sınanma dünyasındayız, insan eliyle yapılan hesaplamaların yanlış çıkmayacak diye bir kaide yoktur. Allah isterse güneşi tersinden doğurur ve ahir zamanda olacak alametlerden biriside odur.
Alinti
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için bir iyiliktir. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. -O sayılı günler- doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı tâzim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye -oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor-” (Bakara, 2/183-185).
 
Üst Alt