on bin ihlas suresi okumanın fazileti

sena

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Kasım 2012
Mesajlar
171
Tepkime puanı
2
S.a ben pamuk yayınlarının dua ve yasin adlı kitabına ihlas suresini onbin defa okuyan insanın her muradına nail olucağına dair bir yazı gördüm... siz böyle sayı ile olmuycağını söylemiştiniz ama ben yinede sormak istedim... bir arkadaşım için araştırıyorum internette pek bir bilgi bulamadım içim tam anlamıyla rahat etmedi o yuzden sormak istedim.... teşekkur ederım.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
S.a ben pamuk yayınlarının dua ve yasin adlı kitabına ihlas suresini onbin defa okuyan insanın her muradına nail olucağına dair bir yazı gördüm... siz böyle sayı ile olmuycağını söylemiştiniz ama ben yinede sormak istedim... bir arkadaşım için araştırıyorum internette pek bir bilgi bulamadım içim tam anlamıyla rahat etmedi o yuzden sormak istedim.... teşekkur ederım
Aleykümselam kardeşim. Vaktiniz varsa ve okumak istiyorsanız 10 bin değil 100 bin tane bile ihlas suresi okuyabilirsiniz. Kuran okuyup anlamak içindekileri hayatımıza tatbik etmek için vardır.

İhlâs sûresini [Kul hüvellahü ehad...] okumanın fazileti çoktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:


(İhlâs sûresini okumak, Kur'an-ı kerimin üçte birini okumaya denktir.) [Buhari]

(On kere İhlâs okuyana Cennette bir köşk verilir.) [İ. Ahmed]

(Yatarken yüz kere İhlâs okuyan Cennete girer.) [Tirmizi]

(Sabah namazından sonra 11 kere İhlâs okuyana, Cennette bir köşk verilir.) [Haraiti]

(Sabah namazından sonra 12 kere İhlâs okuyan, Kur'an-ı kerimi dört defa hatmetmiş gibi sevaba kavuşur.) [Bezzar]

(Sabah akşam üç kere İhlâs ve Muavvizeteyni okumak, bela ve sıkıntılardan korur.) [Tirmizi]

(Evine girerken İhlâs okuyan yoksulluk görmez.) [T.Kurtubi]

(İhlâs okuyan Müslümana Cennet vacib olur.) [Nesai]

(Bir kimse, sefere çıkarken 11 kere İhlâs okusa, Allahü teâlâ, seferden dönünceye kadar onun evini muhafaza eder.) [İ. Neccar]

(Arefe günü, [Besmele ile] bin kere İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]

(Bin kere ihlâs okuyan kendini Allahü teâlâdan satın almış olur.) [Râfi'î]

(Cuma namazından sonra, yedi kere İhlâs ve Muavvizeteyn okuyan, bir hafta kazadan, beladan ve kötü işlerden korunur.) [İbni Sünni]

(Yatarken Fatiha ve İhlâs okuyan kimse, ölümden başka her şeyin zararından emin olur.) [İbni Abdilber]

(Üç şey kendisinde bulunan, Cennete dilediği kapıdan girer: Kul hakkını ödeyen, her namazdan sonra 11 defa ihlâs sûresini okuyan, katilini affederek ölen.) [Berika]

(Cana, mala, ırza dokunmayıp, içkiden de sakınarak, İhlâs sûresini yüz kere okuyan müslümanın elli yıllık günahı affolur.) [Beyheki]

(50 defa İhlâs sûresini okuyan müslümanın 50 yıllık günahı affolur.) [Darimi]

(Yatarken Fatiha ve İhlâs okuyan, ölüm hariç her şeyden emin olur.) [Bezzar]

(Cuma namazından sonra yedişer defa İhlâs, Felak ve Nas sûrelerini okuyanı, Allah bir sonraki cumaya kadar kötülüklerden korur.) [İbni Sünni]

Sureyi okuyup anlamaya çalışalım inşAllah.

İhlas Sûresi ve Anlamı

Bismillahirrahmanirrahim.

Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

İhlas Sûresinin Anlamı (Manası)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
"Ey Resûlüm de ki: Allah birdir. Hiçbir şeye muhtaç değildir; ama bütün varlıklar ona muhtaçtır. Doğmamış, doğurmamıştır. Ezelî ve ebedidir. Hiçbir şey ona benzer, denk ve küfüv olamaz."
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İsteğiniz varsa, birşeyin gerçekleşmesini çok istiyorsanız. Veya bir sıkıntınızdan, bir zorluktan, bir hastalıktan kurtulmak istiyorsak. Dua edelim inşAllah. Allah c.c samimi olarak edilen bütün dualara icabet eder. Sizin için hayırlı ise belki hemen kabul olur duanız. Belki de hiç kabul olmaz. Karşılığı ahirette verilir. Bunların cevabını biz bilemeyiz. Biz elimizden geleni yapar, duamızı ederiz gerisine karışmayız.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Bazı islam büyüklerinin, alimlerin, ulemanın kendi tertip ve uygulamaları vardır. Alim derecesine ulaşmış zatlar kendileri çeşitli tertipleri yapmışlar, bunlardan çeşitli faydalar bulduklarını beyan etmişlerdir.
 

Ozcan1983

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
17 Eylül 2017
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Kurandaki bütün sureler bize şifadır. Sayıya bağlı kalmayın. Niyet edin allaha dua edin, dua ederken tövbe salavat ve allahı zikrederek isteyin. Duanın karşılığı muhakkak vardır.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İHLAS SURESİNİN FAZİLETLERİ

Enes bin Mâlik -radıyallahu anh-'tan rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

"Her birinizin, her gece bir «Kul hüvallâhu ehad» okumasına engel olan şey nedir? Çünkü o, bütün Kur'ân'a muâdildir (denktir)."(Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân, 11)

İHLAS SURESİ KUR'ÂN'IN ÜÇTE BİRİ


Ubey -radıyallâhu anh- da Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

"Kim «Kul hüvellahu ehad» sûresini okursa, Kur'ân'ın üçte birini okumuş gibi olur ve ona, Allâh'a şirk koşan ve Allâh'a îman edenlerin sayısı kadar on misli ecir (sevap, mükâfât) verilir."(Buhârî, Îman, 3 Fedâilu'l-Kur'ân, 13; Müslim, Müsâfirîn, 259-261; Ebû Davud, Vitr, 18, Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân, 10; Nesâî, İftitah, 69, İbn-i Mâce, Edeb, 52)

Sehl bin Sa'd -radıyallâhu anh-'dan rivayet edildiğine göre bir adam, Peygamber Efendimize geldi ve O'na fakirlikten şikâyet etti. Bunun üzerine Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

"-Evine girdiğin zaman eğer orada bir kimse varsa, ona selâm ver. Eğer hiç kimse yoksa, kendine selâm ver ve bir defa «Kul hüvallâhu ehad» sûresini oku!"buyurdu.[1]

Adam bunu yaptı ve Cenâb-ı Hak, onun rızkını, komşularına bile bol bol verecek kadar çoğalttı.

HER NAMAZDA 'KUL HÜVALLAHU EHAD' SURESİNİ OKUYAN ADAM

Enes -radıyallâu anh-'dan rivayet edilmiştir ki: Bir adam bütün namazlarında «Kul hüvallâhu ehad» sûresini okuyordu. Durum Peygamber Efendimize bildirildi. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- adamı çağırarak bunun sebebini sordu. O kimse de:

"-Ey Allâh'ın Rasûlü! Ben bu sûreyi çok seviyorum."dedi.

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

"-Senin onu sevmen, seni cennete sokar."buyurdu. (Tirmizî, Fezâilu'l-Kur'ân, 11)

SABAH NAMAZININ SÜNNETİNDE OKUYUN!

Abdullah ibni Ömer -radıyallâu anh-'tan rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir:

"-Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'i bir ay boyunca takip ettim. Sabah namazının sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okuyordu."(Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 14; Tirmizî, Salât, 308; Ebû Dâvud, Salât-ı Tatavvu, 2)

Câbir -radıyallâu anh-'tan rivayet edildiğine göre, "Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Kâfirûn ve İhlâs Sûresi'ni iki rekât tavaf namazında okurdu."(Müslim, Hacc, 19)

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in şöyle buyurduğu da rivayet edilir:

"Kim uyumak istediğinde yatağı üzeirnde sağ yanına yatar, sonra İhlâs Sûresi'ni yüz kere okursa, kıyamet günü Rabbi ona şöyle diyecektir:

«Ey kulum! Sağından cennete giriver.»"(Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'ân, 11; Dârimî, Fedâilu'l-Kur'ân, 27)
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İHLAS SÛRESİNİN İSİMLERİ
Fâtiha Sûresi gibi, bu sûreye de pek çok isim verilmiştir. İsimlerinin fazla olması, faziletlerinin de çokluğuna işarettir. Zira isimler, onun çeşitli özelliklerine işaret etmektedir.
Biz kısa kısa târifleriyle bu isimlerini hatırlatalım:

Tevhid:
İslâm'ın tevhid akîdesi özetlenmiştir. Anlayarak bu sûreye îman eden kimse, Allâh'ın izniyle şirkten kurtulmuş demektir.

Tecrid:
Dünya alakalarını kesip kalbi Allâh'a yöneltir.

Tefrid:
Dünya alaka ve meşguliyetlerinden uzaklaştırıp ibadet ve taate sevk eder.

İhlâs:
Allah Teâlâ'nın celâl ve azamet sıfatları olan selbî sıfatlar zikredilmiştir. Aksi mânâları Allah için düşünülemeyen bu sıfatlara kim hakkıyla îman etmiş olursa, ihlâs üzere îman etmiş olur.

Necât:
Allâh'a âit sıfatların zikredilmesiyle kul, Allâh'ı lâyık olmadığı bir şeye benzetmekten (teşbih), O'na ortak koşmaktan (şirk) ve O'nu inkâr etmekten kurtulmuş olur. Bu hâliyle îman edip yaşayan kimse de cehennem azabından necat bulmuş (kurtulmuş) demektir.

Velâyât:
İnanıp bu sûreyi okumaya devam eden, Allâh'ın velîlerinden (dostlarından) biri olur. Bu sûrede anlatıldığı şekilde Allâh'ı bilip tanıyan kimsede Cenâb-ı Hakk'a karşı muhabbet (sevgi) ve yakınlık peydâ olur.

Mârifet:
Mârifetullâh'a (Allâh'ı bilme ve tanımaya) ancak bu sûreyi tam bilmekle ulaşılabilir. Peygamber Efendimiz de namazda ihlâs sûresini okuyan bir sahabîyi işitince, "Şüphesiz bu (kimse), Rabbini bilen bir kuldur." buyurmuştur.
Cemâl: Peygamber Efendimiz, "Allah cemîldir (güzeldir) ve cemâli (güzelliği) sever." buyurduğunda, kendisine cemâl'in ne olduğu sorulmuştur. O da İhlâs Sûresi'nde geçen ifadelerle şu cevabı vermiştir:
"O tektir, sameddir. Doğurmamış ve doğurulmamıştır. Çünkü o tek ve benzersiz olmasaydı, benzerinin O'nun yerini tutması câiz olurdu."

Mukaşkışa (Tedavi eden):
Hastayı tedâvi etme mânâsına gelen bu kelime, insanın gönül âlemindeki şirk ve nifak hastalıklarını tedavi etmesi sebebiyle bu sûreye de ad olarak verilmiştir. Daha önce de ifade edildiği üzere, Kâfirûn Sûresi'nin bu sûreyle anlam bütünlüğü sebebiyle, ikisine birden "İhlâseyn" ve "Mukaşkışateyn" isimleri verilmiştir.

el-Muavvize:
Peygamber Efendimiz, Osman b. Maz'un -radıyallâhu anh-'la görüştüğü bir esnada, ona İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini okumuş ve onu, Allâh'ın korumasına havale etmiştir. Ardından da ona şu tavsiyede bulunmuştur:
"Bu sûrelerle Allâh'a sığın. Çünkü bunlardan daha hayırlısı ile sığınamazsın." (Nesâî, İstiâze, 1)

Samed:
Sûre, başlı başına sadece Allah Teâlâ'dan bahsettiği için bu isim verilmiştir.

el-Esas:
Temel demektir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Yedi (kat) gökler ve yedi (kat) yer, «Kul hüvallhu ehad» temeli üzerine kurulmuştur." (Feyzu'l-Kadir, I/506)
Bir âyet-i kerîmede, insanların Allah hakkında tevhid akîdesine aykırı sözleri sebebiyle neredeyse göklerin çatlayacağı, yerlerin yarılacağı ve dağların yıkılıp dağılacağı ifade edilmiştir. (Bkz: Meryem, 90) İşte İhlâs Sûresi'nde yer alan tevhid akîdesi ve bunun kullar tarafından tekrarlanması da kâinâtın îmar olma sebebidir.

Bu sayılanların dışında, Allâh'ı anlattığı için "Nisbet", kabir azabına ve cehennem ateşine engel olması yüzünden "Mânia", bu sûre okunurken meleklerin hazır bulunması sebebiyle "Muhdar", şeytanı korkutup kaçırdığı için "Müneffire", insanı şirkten arındırıp uzaklaştırdığı için "Berâe", insana tevhidin özünü ve Allâh Teâlâ'yı hatırlattığı için "Müzekkire", insanın içini aydınlattığı ve Kur'ân-ı Kerim'in nûru kabul edildiği için "Nûr", tevhid akîdesini kabul edenlerin Allah tarafından güvende kabul edilmeleri müjdesine ulaştırdığı için "el-Eman" isimleri de verilmiştir.

İhlas ne demektir?

-İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak demektir.

Kul hüve allahü ehad.Ey Habibim de ki; Allah birdir. Ne demektir?


-Kul: Bu cümle nübüvvete değildir. Zira iman ve teklif nübüvvetle sübut bulur. Bu sebeple yüce Allah peygamberimize hitap ederek 'İnsanlara tevhidi ders ver' emreder. Teklifin irsal-i reul ile olduğuna delil de yüce Allah'ın göndermediğimiz kavme azap etmeyiz.

-Hüve: Bu kelime "havas' tabakasına "tevhid' ifade ile Allah'ın birliğini ispat eder. "Hü' kelimesi "hava, toprak ve su' aleminde cereyan eden "Tevhid-i Efalin' tüm mertebelerini izhar ile "Emir ve İradenin, ilim ve hikmetin birer arşı olan bu alemlerdeki "Esma-i İlahiyenin' tasarrufunu görerek Allah'ın birliğine inanmayı ve her nevi şirkten uzak durmayı ifade eder.

-Allah: " Tevhid- i zati' ifade eder. Tüm Esma-i İlahiyenin membaı ve mercii, alem-i zat olan müsemmay-ı ilahi olan "ism-i zat' tır.

-Ehad: " Tevhid-i Esma ve Sıfat'ı ifade eder. Bütün esma-i ilahiyenin ve tecelliyat-ı rabbaniyenin ehadiyetten kaynaklandığını ve ilam eder.

Allahüssamed. Allah samettir. Ne demektir?

-Samed, Allah'ın samediyetinin unvanıdır. Ebu Hureyre (ra) Samediyeti " Her şeyden müstağni, her şey ona muhtaç' şeklinde izah etmiştir.

Lem yelid ve lem yüled. Kendisi doğmamış ve doğrulmamıştır. Ne demektir?

-Allah bu ayet ile, bütün şirk nevilerini ret ve nefyeder. Yüce Allah'ın doğmaması demek "ezeli' olması, doğurmaması da "ebedi' olması anlamına gelmektedir.

Ve lem yekün lehü küfüven ehad. Hiçbirşey ona benzer, küfüv ve denk değildir. Ne demektir?

-Yüce Allah'ın zatı, sıfatları, isimleri ve fiilleri benzersizdir. Hiçbir fani varlık Allah'ın işlerinin benzerini yapamadığı gibi yaptıklarını nasıl yaptığını da anlayamaz. Yüce Allah Kuran-ı Kerimde "Allah'ın kadrini hakkı ile takdir edemediler. Kıyamet günü arz kabzasında, gökler de yemininde dürülmüş olan Allah'ı tesbih ederiz ki o, müşriklerin her nevi şirkinden münezzehtir.'
 
Üst Alt