Ölünün arkasından nasıl dua edilir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ölünün arkasından nasıl dua edilir? Ölülerimiz için nasıl dua edilir? Ölen yakınlarımızın arkasından edilecek dualar.

Bu yazımızda ölünün arkasından nasıl dua edilir konusu ve edebileceğimiz duaların okunuşu ile Türkçe anlamını bulabilirsiniz

İslam ulemasının çoğunluğu, sevabını ölüye bağışlamak niyetiyle yapılan ibadetlerin sahih olduğuna ve dünyadan göçmüş olanların bundan istifade edeceklerine fikir birliği etmiş ve bu hükmü benimsemişlerdir.

Ölmüş yakınımız için yapılabilecek en büyük iyiliklerden birisi, onun için dua etmek ve istiğfarda bulunmaktadır.

Nitekim; "Ey Allah'ın Resulü, anne ve babamın vefatlarından sonra da onlara iyilik yapma imkanı var mı, ne ile onlara iyilik yapabilirim?" diye soran Ebu Ubeyd Malik İbn Rabia es-Saidi (r.a)'ye Peygamber Efendimiz (s.a.v):

"Evet vardır. Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) istemek, onlardan sonra vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına ziyarette bulunmak, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak." cevabını vermiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) "ölüye namaz kıldığınız zaman ona gönülden dua edin." buyurmuştur. Kendisi de kıldığı cenaze namazlarında ölü için dua etmiştir. Şayet bu namaz ve duanın ölüye bir faydası olmasaydı, Rasulullah (s.a.v) bunu ne kendi yapardı ne de başkalarına emrederdi.

Halbuki O, kendisi de birinin cenaze namazını kıldırırken
"Allah'ım, filan oğlu filan senin güvencende, senin koruman altındadır. Onu kabir fitnesinden ve Cehennem azabından koru. Sen vefa ve övgü sahibisin. Allah'ım onu bağışla, ona acı! Muhakkak ki sen çok bağışlayan, çok acıyansın. diye dua etmiştir.

Ölülerimiz arkasından şu şekilde dua edebiliriz

"Allahım! Onu bağışla ve ona merhamet et. Ona afiyet ver ve onu affet. Onu hoş karşıla ve yerini genişlet. Onu su, kar ve dolu ile yıka. Onu, beyaz elbisenin kirden temizlendiği gibi günahlardan temizle. Ona; yurdundan daha hayırlı bir yurt, ailesinden daha hayırlı bir aile, eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu cennete koy. Onu kabir azabından ve cehennem azabından koru." (Müslim, hadis no: 963)

ÖLEN YAKINLARIMIZ İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ BAŞKA BİR DUA

olen-kisiye-okunacak-dua.jpg


Türkçe Okunuşu: İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn. Ve inne ilâ Rabbinâ lemünkalibûne, Allahümmek'tübhü indeke fil muhsinîne vec'al kitâbehu fi illiyyîn. Vehlufhü fi ehlihi fil ğâbirine velâ tahrimnâ ecrehu velâ teftinnâ ba'dehu.

Anlamı :"Biz Allah'tan gelmiş ve Allah'a gidiyoruz.. Ve biz ahirette yine O'na dönücüleriz. Allah'ım, onu (ölüyü) yüce huzurunda iyilerden yaz. Kitabı illiyyine koy. Arkada kalan çoluk çocuğuna halef ver, O'nun sevabından bizleri uzaklaştırma ve bundan sonra bizleri fitneye sokma."

Ölen bir din kardeşimiz veya yakınımızı ziyaret ettiğimizde bu duayı okumak iyi olur. Alimlerimiz bu dualara devam etmişler ve okumakta çok büyük hikmetler bulunduğunu söylemişlerdir.

Ölülerimizin ruhlarına yapabileceğimiz diğer dualar şunlardır

Ya Rabbi!
Ahirete göçen (Anne, baba, akraba, arkadaş v.s) günahlarını affeyle, makamlarını cennet eyle. Peygamberimizin (s.a.v) şefaatine nail eyle... Uzaktan ve yakında ne kadar aziz din kardeşimiz var ise kardeşlerimizin de ölmüşlerine rahmet, geride kalanlarına sıhhat ve afiyet ihsan eyle.

Ya Rabbi!
Ölülerimiz için yaptığımız duaları onlara ulaştır! Onları bizden hoşnut ve razı eyle! Arkamızdan, bizlere de dua edecek hayırlı bir nesil bırakmayı bizlere nasip eyle! Ölümümüz ile bizleri unutmayacak hakiki dostları, bu dünyada bizlere ihsan eyle! Âmin

Ayrıca ölülerimizin ruhuna şu duaları okumak çok tavsiye edilmektedir

Fatiha, İhlas, Yasin, Tebareke, Amme

Ölüye, Kur'an-ı kerim, salevatlar, tesbihler okunup sevabı gönderilir, dua edilir, kurban kesilir, onun adına nâfile hac yapılır, sadaka verilir, çeşme, cami gibi yapılan hayırların sevabları gönderilir. Hazret-i Enes, (Ya Resulallah, ölülerimiz için yaptığımız dua, verdiğimiz sadaka, ettiğimiz hac gibi şeyler, onlara ulaşıyor mu?) diye sorunca, (Evet, ölülere ulaşır. Birinize tabakla bir hediye gelince nasıl sevinirse, öyle sevinirler) buyurmuştur. (Redd-ül-muhtar)

Ölüye Kur'an okununca sevabları çoğalır. Ölü çok günahkâr olup azabı şiddetli ise, Kur'an okununca azabı hafifler. Bir hadis-i şerif şöyledir:
(Ölüye Yasin okunursa, azabı hafifler.)
[Deylemî]
 
Üst Alt