Öksürüğe iyi gelen bitkiler

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Öksürüğe iyi gelen bitkiler- Öksürüğün bitkisel tedavisi
• Meyan Kökü:
Çok eskiden beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Öksürüğü kesici, bronşları rahatlatıcı ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Boğaz ağrılarını dindirici, ferahlatıcı özelliklerin yanı sıra, karaciğer hücrelerini koruyucudur. İçerdiği iki önemli madde; glirizin ve flavoriddir. İltihap giderici etkileri vardır. Uçuk tedavisinde de kullanılabilir. 50 gr meyan kökü, 1 litre suda haşlanarak günde 2-3 kez 1′er bardak alınmalıdır.

• Zencefil:
Dalları kullanılan sarı renkli bir bitkidir. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Mide üşütmelerinde de faydalıdır. Bal ile karıştırılarak (tozu) kullanılabilir. Ayrıca 100 gr zencefil 100 gr zerdaçal ile karıştırılıp 1 kilo bala katılır, aç karına günde 3 defa 1′er kere alınır.

• Buğday:
Öksürüğe karşı etkilidir. 1 çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, 1 litre suda haşlanarak süzülür ve suyu birkaç kez ısıtılarak birer bardak içilir.

• Salep:
Göğsü yumuşatıcıdır. Öksürük ve bronşitte faydalı bir bitkidir. öksürüğe ne iyi gelir

• Sarımsak:
Pişirilerek yenmesi halinde ses kısıklığına iyi gelir, müzmin öksürüğü keser. Soğuk algınlığından ileri gelen göğüs ağrılarını da dindirir. A ve C vitamini içermektedir. Solunum sisteminde antibakteriyel etkiye sahiptir.

• Ayva:
40 gr ayva çiçeği, 1 litre suda çay gibi kaynatılır, yemek aralarında 1′er bardak ılık olarak içilir.

• Isırgan Otu:
Isırgan tohumları, suyu sıkılmış üzüm ile suda kaynatılarak, her gün 1 çorba kaşığı içilmelidir. Böylece boğazı yumuşatıp, balgamı söktürmek mümkün olur. Mide ve göğsün de temizlenmesi sağlanmış olacaktır.

Öksürük İçin faydalı öneriler:
‘ Öksürük için bal, gayet faydalı bir ilaçtır. Sade olarak alınabildiği gibi, limon vs. gibi maddelerle karıştırılarak şerbet halinde de alınabilir.
* Rafadan yumurta öksürüğe, nefes darlığına, ses kısıklığına ve kanamalara karşı faydalıdır.
* Şeker kamışı, incir ve kabak yemek, öksürüğe karşı gayet faydalı bir ilaçtır. Şeker kamışı pişirilir ve köpüğü atılırsa susuzluğu ve öksürüğü teskin eder.
* Nar şurubu öksürüğü keser.
* Kaymak, kuruluktan meydana gelen öksürüğe faydalıdır.
* Helva, öksürük için faydalı olup, boğazdaki sertliği de yumuşatır.
” Şuruplar içinde öksürüğe faydalı olan ve ishali kesen bir madde varsa, o da ayva şurubudur.
* Ebe gömeci, öksürük için faydalıdır.
* Meyan kökü şurubu, öksürüğe ve balgama karşı faydalı olup kusmaya da yardımcı olur.
* Nilüfer şurubu, öksürük için faydalıdır.
* Kepek vücuda hararet verir. Lapası ise öksürüğe ve göğüs hastalıklarına karşı faydalıdır. Pişirilerek yenir vesuyu içiLir.
* Ayva suyu, öksürük ve boğaz sertliği için faydalıdır.
* Tatlı badem, öksürük için faydalı olduğu gibi, bakla haşlaması da öksürük için faydalıdır. Hastaya kaynamış şekerli arpa suyu; badem yağı ile pişirilmiş Nar; sütlü un bulamacı ve rafadanı yumurta verilir.
” Karlı-buzlu soğuksulardan, etlerden, ekşi ve tuzlu gıdalardan sakınmak lazımdır
* Yumurtanın sarısı ağrıyı teskin eder, boğazı ve nefes borusunu kayganlaştmr. Öksürüğe ve boğaz ağrısına karşı faydalıdır. Bilhassa tatlı bademyağı ile birlikte alındığı zaman organlardaki sertliği giderir.
* Kaymak; soğuk ve kuruluktan meydana gelen öksürüğe karşı faydalıdır.
* Kuru üzümün etli kısmı yenildiği zaman akciğer nefes borusuna, öksürüğe, böbrek ve mesane ağrılarına karşı iyi gelir.
* Keçi sütü cıvık ve normaldir, karnı yumuşatır, mideyi çözer, kuru bedeni rutubetlendirir, boğaz ağrılarına, kuru Öksürüğe ve kan tükürmeye karşı da faydalıdır.
* Süt vücudu şişmanlatır, nefes darlığı ve öksürüğe karşı faydalıdır, cinsî münâsebet gücünü de artırır.
Çörekotu ve çörek otu yağı öksürüğe karşı gayet faydalıdır.

Öksürüğün tedavisinde kullanılan pratik çözümler:
* Bir fincan üzüm suyu bir çay kaşığı bal eklenerek içilir.
* 7 adet badem geceden suya yatırılarak ince kabuğu soyulur. 20 gram tereyağı ve 20 gram şeker eklenerek dövülür ve bir hamur yapılır. Sabah akşam yenilir.
* Zerdeçal bitkisinin kökü kavrulur ve toz haline getirilir. Sabah akşam 2-3 gram yutulur.
* Yatmadan önce anason çayı içilir.
* 5 damla sarımsak suyu hergün, günde 3 defa içilmelidir.
* 2 bardak suyun içine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı çemen tohumu eklenir. Su yarıyarıya azalana kadar kaynatılır. 1 çay kaşığı bal eklenerek içilir.
* 1 adet turp rendelenerek suyu çıkarılır. Suyun içine 1 tutam kaya tuzu ve 1 çay kaşığı bal eklenerek karıştırılır. Günde 2 defa birer yemek kaşığı içilir.
* 1 tatlı kaşığı kıyılmış fesleğen yaprağı 1 çay kaşığı balla karıştırılarak yenilir. Özellikle bebeklerde faydalıdır.
* Öksüren kişinin göğsüne 1-2 damla okaliptüs yağı sürülür.
* Sürekli öksüren kişinin ayağının altına viks sürülür ve temiz bir çift çorap giyilir. 8 saat bu şekilde kalır.
* Öksürük başlayınca 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içilir. 2-4 saatte bir tekrarlanır.
* Yarım limonu kabaca doğrayarak içine ezilmiş 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı bal ve yarım bardak kaynar su ekleyin. 4-5 dakika beklettikten sonra için. Sarımsak parçalarını da yutun.sifaliotlar.org
* Öksürük krizi başladığında bir parça bitter çikolata yiyin.
* Oda sıcaklığında bir adet portakalı alın ve üzerine bir delik açın. Kabuğa dağıtmayın. Delikten 2-3 kaşık toz şeker ve bal koyun. Yatma saatinizden 2 saat önce başlamak üzere portakalı önce boş bir tencereye koyun. Tencereyi su dolu başka bir tencereye oturtarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. 2 saat sonunda, yatmadan önce portakalı sıkarak suyunu için. Üzerinizi iyice örterek yatın. Üstüste iki gün bu tarifi uygulayın.
* 100 gram toz zencefil, 50 gram kimyon ve 100 gram şekeri iyice karıştırın. Şeker yerine bal da kullanılabilir. Günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı yiyin.
* 1 bardak sıcak süte 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek karıştırın ve günde birer defa için.
* 1 dilim taze zencefil, 1 bardak su, 1 çay kaşığı anason ve 1 çay kaşığı tarçını 5 dakika kaynatın. İçine bal ekleyerek 3 gün boyunca ara ara birer fincan için.
* Taze bir limonu elinizde yuvarlayarak içinin hamur gibi bir kıvam almasını sağlayın. İkiye keserek suda kaynatın. Kaynayan suya bal ekleyerek yatmadan önce için.
* 1 orta boy soğanı kabuklu halde ortadan ikiye bölün ve bir tencereye koyun. 2 bardak su ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra üzerine bir kapak kapatarak 5 dakika bekletin. Süzün ve bir fincana koyarak bal ve limon suyu ilave edin. 1 hafta boyunca günde 2-3 bardak için.

Çörek orunun öksürüğe etkisi
Çörek otu da nisbeten öksürüğe iyi gelir, ancak doğrudan kendisini yemekle olmaz. Çörek otu çok sert olduğundan midede öğütülemez o nedenle soğuk sıkım yağını (kalitelisi olmalı) içmek daha çok fayda sağlayacaktır. Bronşlara faydası olur. Ayrıca çörek otu yağının çok daha fazla yararları bulunmaktadır.

Keçi boynuzunun öksürüğe etkisi

Öksürük için keçiboynuzu pekmezi sabah akşam birer yemek kaşığı kesin çözüm. Fakat pekmez mutlaka soğuk sıkım olmalı; yani düşük derecede kaynatılmış olmalı. Kaliteli ürün alın! Ayrıca isteyenler kendisi kür yapabilir, öksürüğe ve balgam sökmeye bire bir. 6-7 tane keçiboynuzunu yarım parmak büyüklüğünde kırın. 3 bardak suyu kaynatın ve keçiboynuzlarını içine atın. Tam 4 dakika kaynatın, dört dakika bitince ocağın altını kapatın. 20 dakika ılımasını bekleyin. Daha sonra keçiboynuzlarını sudan çıkarın. Suyu bir kavanoza alın ve buzdolabına koyun. Sabah ve akşam yemekten yarım saat önce birer çay bardağı için.
 
Üst Alt