Namazı huşu içinde kılmak

sidar34

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Eylül 2014
Mesajlar
77
Tepkime puanı
0
Namazı huşu içinde kılmak, huşu ile namaz kılmak için ne yapmalıyız?

Merhabalar tabi huşu ile namaz kılmayı istemekle veya ben huşuyla namaz kılacağım diyerek karar vermekle bu iş olmuyor. Yani namaz huşu ile kılınmış olmuyor. Huşu ve huzur kalbin eylemlerindendir. Mü'min bir insanın kalbine söz geçirebilmesi, kalbe doğru talimatlar verebilmesi, kalbin maneviyat konusundaki derecesi, kişinin tevazu durumu v.s gibi alanlar namazda huşuyu doğrudan etkileyecektir. Her şeyden önce, kalbimizin manevi olarak hazır olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Dualarımızda Allah'tan istediğimiz şeyler arasında kalbimizin selameti isteği muhakkak bulunmalıdır. Ürperen kalp, yaşaran göz sahibi olmak büyük nimettir.

Ben bugüne kadar namazları kılıyordum ama namazdaki surelerin ve anlamlarını tam anlamıyla bilmiyordum, dolayısı ile namazı huşu ile kılamıyordum. Evet sure ve dualarını okuyordum ama kafa başka bir yerde yani kısaca huşu içerisinde namazları eda edemiyordum. Her nedense bu güzel sayfayla tanıştığımdan beri her geçen gün hataları düzeltiyorum. Ve namazı da daha dikkatli kılma fırsatına da, huşu ile namaz kılabilmeyi de bu site sayesinde kazandım. ilk önce namazdaki dua ve surelerin anlamlarını öğrendim namazda bunları okuyunca ne anlama geldiklerini de düşünerek namazlarımı kılmaya başladım. İnanın ilk defa namazlarımı sanki huşu içinde kılmaya başladım inanın eğer anlamlarını düşünerek okursak dünyevi düşüncelerden uzaklaşmış oluruz ki bu da namazımızı dosdoğru kılmamızı sağlar. Allah hepimize huşu içinde namaz kılmayı nasip ve ihsan eylesin inşallah.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Huşu ile namaz kılmak için ne yapmalıyız? Namazı huşu ve huzur içinde kılmanın yolu nedir?

Namazda huşu için öncelikle çok ince bir helal-haram ayırımı yapmak gerekir. Yani helal ve harama dikkat etmeden huşuyu sağlamak mümkün olmaz.

Diğer bir şart takvanın olması; yani Allah c.c'nün emir ve yasaklarına harfiyen uymak. Allah c.c'ye azami derecede saygı ve hürmet göstermek.

Namazda her uzvun tevazu göstermesi ve kalbin de, Allah Teala'dan korku üzere olması lazımdır.

Müslüman, namazını kalbi ve bedeni ile beraber olarak kılmalıdır.

Hadis-i şerifte: "Kişinin kalbi ve bedeniyle beraber namazda hazır olmadıkça Allah o namaza bakmaz." buyurulur.

Namazı huşû ile kılabilmek için kişinin, "Allâh'a kavuşuyormuş gibi" ve "O'a dönüyormuş gibi" bir ruh hali içinde olması, kalben bunu hissedebilmesi gerekir.

Bahâeddîn Nakşibend -kuddise sirruh-a sordular:

Bir kul, namazda nasıl huşû bulur?

O da cevâben: Dört şeyle buyurdular:

-Helâl lokma,
-Abdest sırasında gafletten uzak durmak,
-İlk tekbîri alırken kendini huzûr-i ilâhî'de bilmek,
-Namaz dışında da Cenâb-ı Hakk'ı aslâ unutmamak.
 
Üst Alt