Namazda surelerin sırayla okunması şartmıdır?

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Aleykümselam kardeşim, namazda Fatihadan sonra okunan surelerin sırayla okunması Farz değildir. Sureleri Kuran-ı Kerimdeki tertibe uygun olarak okumak sünnettir. Fakat müstehap diyenler de olmuştur. Fıkıh mezhepleri, ittifakla, namaz kıraatinde sûrelerin Kur’an’daki tertibine riayet etmemeyi mekruh kabul etmişlerdir.

Bu görüşlerin dayanağı ayet ve sûrelerin Mushaf’taki tertibinin vahye dayalı olduğu görüşüdür. Bu yüzden namaz kıraatinde Mushaf tertibine uyulması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Bu sıra Farz namazlar içindir. Diğer sünnet veya nafile namazlarda sıra şartı yoktur, kolayına geldiği gibi okunabilir. Ama alışkanlık olursa farz harici diğer namazlarda da insan ister istemez sıraya uygun okuyor.

Namaz sureleri olarak bilinen ve okunan surelerin sıralaması şöyledir:

1. Fil Suresi
2. Kureyş Suresi
3. Maun Suresi
4. Kevser Suresi
5. Kafirun Suresi
6. Nasr Suresi
7. Tebbet Suresi
8. İhlas Suresi
9. Felak Suresi
10. Nas Suresi
Namazda ve namaz dışında vahye dayalı Kur’an tertibine riayet ederek okumak daha iyidir. Çünkü Resûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem namaz kıraatlerinde genelde Mushaf tertibine riayet etmiştir. Fakat Müslim’de geçen hadiste görüldüğü gibi ikinci rekâtta bir önceki rekâtta okunan sûreden önceki sûrelerin de okunabileceği ve bunun mekruh olmadığı anlaşılmaktadır. Yani birinci rekâtta Felak sûresini okuyan, ikinci rekâtta daha geride bulunan Kevser sûresini pekâlâ okuyabilir. Mekruh olan, ayet ve sûreleri sondan başa doğru tersinden okumaktır.

İmam Buhârî de el-Câmiu’s-Sahîh’inde “Hz. Osman Mushafı’nın Tertibine Muhalif Olarak Bir Sûreden Evvel Diğer Bir Sûre Okunması” adı altında bir başlık açarak namazda bunun caiz olduğunu ifade etmiştir.[4] Buhârî, o başlıkta tâbiinden “Ahnef b. Kays’ın sabah namazının ilk rekâtında Kehf, ikinci rekâtında Yusuf yahut Yunus sûresi’ni okuyup sabah namazını Ömer radıyallâhu anhın arkasında bu sûreler ile kıldığını söylediğini” rivayet etmiştir.[5] Mushaf tertibine göre Yunus (10. sûre) ve Yusuf (12. sûre) sûreleri, Mushaf’ta Kehf (18. sûre) sûresinden önce yer almaktadır.

Bu arada şunu da hatırlatmakta fayda vardır: Namaz kılarken ikinci rekâtta birinci rekâtta okunan sûreden daha geride bulunan bir sûreyi veya ayetler grubunu okumak mekruh olmadığı gibi birinci rekâtta okunan sûreden sonra tek bir sûre atlayarak okumak da mekruh değildir. Kıraatte en az iki sûre atlanması gerektiğine dair gerekçe olarak “atlanan sûrenin beğenilmemesi” gibi bir durum ortaya çıkmasından bahsedilmektedir ki bunun ne Kur’an’dan delili vardır ne de Sünnetten!

Bu bilginin kaynağı= Namaz kıraatinde sûre sıralamasına riayet etmemek mekruh mu? | Fetva
 
V

Veraa

Kayıtsız
Misafir
Namazda surelerin sırayla okunması şartmıdır?
Selamin aleyküm, namazda fatihadan sonraki sureleri sırayla okumak farz midir? Fatiha suresinden sonra okudugumuz sure icin belli bir siranin oldugu soyleniyor ben bu siraya dikkat etmiyorum. Anlayamiyorum boyle birsey var mi? Ogle namazinin sunnetinde su su sureleri sirayla okunmali gibi ve varsada bu kural mezhebe gore mi?
 
Üst Alt