• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Namazda huşu nasıl sağlanır?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Namazda huşu nasıl sağlanır?
Namazı huşu içinde nasıl kılabiliriz, huşu içinde namaz kılamıyorum, namazda huşu nasıl sağlanır diyorsanız lütfen yazıyı dikkatle okuyunuz.

Namazda huşu yani namaz kılarken aklın dünyevi düşüncelerden uzaklaşması ve insanın Rabbini düşünmesi, namazının bilincinde olması, namazından tad alması, kalbin rahat etmesidir.

Namazı huşu içinde kılmak için öncelikle imanın güçlenmesi gerekir ki en zor olan da budur. Namaz kılarken yaptığımız işin şekli olmadığını yani sadece eğilip kalkmaktan ibaret olmadığını bilmemiz gerekir. Önemli olan düşünceleri dağıtmadan aklen ve kalben rahatlığı temin etmektir.

Namaz anında okuduğumuz ayetlerin, tesbihatın ve duaların anlamlarını öğrenmekle işe başlayın. Bunları kelime kelime ezberlemekten bahsetmiyorum. Okuduğumuz surenin ne anlama geldiğini bilmemiz ve okurken bunu düşünüp aklımızdan geçirmemiz bir ölçüde huşu içinde olmaya başlangıç teşkil edecektir.

Mesela Rükuya eğildiğimiz zaman dilimizle “Subhane Rabbiyel Azim” derken aklımızdan “Yüce Olan Rabbim bütün noksanlıklardan uzaktır” Diye düşünmeli ve ne söylediğimizin farkında olmalıyız. Yine secdeye alnımızı koyduğumuzda “Subhane Rabbiyel Ala” derken “Yüce olan Rabbim’i tenzih ve takdis ederim, O’nun kusursuz olduğunu söylerim” diye düşüncelerimizi bu yönde toplamalıyız.

Okuduğumuz Fatiha, ihlas, kevser v.b diğer surelerin anlamlarını öğrenmeye çalışalım. Bunları öğrendikten sonra Arapçasını okurken anlamını da aynı anda aklımızdan geçirmeye çalışalım. Böylece büyük ölçüde düşüncelerimizin dünyevi işlere doğru kaymasını önlemiş olacağız.

Ayrıca namaz esnasında acele etmeyelim, rükuda, secdede en az üç defa tesbih söyleyecek kadar duralım ve tesbihleri yavaş, tane tane okuyalım. Namazın tadil-i erkanına dikkat edelim. Bunlara dikkat edersek huşu içinde namaz kılmak için ilk adımları atmış olacağız inşALLAH.

Namazda huşuyu sağlamak için önemli etkenlerden biri de; namaz dışında geçirdiğimiz vakitlerin ve uğraştığımız işlerin kalitesidir. Yani normal hayatımızda boş ve faydasız işlerle uğraşıyorsak namazda bunların bizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olur. Mesela 1-2 gün her fırsatta sohbet dinlemeye, ayetlerin mealini ve tefsirini okumaya, fıkıh ve hadis öğrenmeye çalışın. 1-2 günün sonunda kıldığınız namazın sizi daha farklı etkilediğini göreceksiniz. Demek ki insanın genel anlamda zamanını dünyevi işlerle geçirmesi namazın ruhuna doğrudan etki etmektedir.

Tabi bunlar dışında namazda huşuyu sağlamak için yapılacak başka işler de var. Bunların tamamı maddeler halinde şöyledir.

1-Her türlü haramdan kaçınmak, uzak durmak. Yiyip içtiğimiz nimetlerin helalinden olması.

2-Sıkışık durumda yani tuvalet ihtiyacı varken namaza başlamamak.

3-Temiz olmak, misvakla dişleri temizlemek

4-Abdest alırken acele etmeden, kurallarına uygun olarak almak.

5-Namaz kılacağımız yerin sessiz ve namaza uygun olması.

6-Rabbimizin bizi gördüğünü ve duyduğunu bilmek ve bu şuurda saygıyla namazı kılmak.

7-Namaz sırasında ayakta dururken gözlerimiz secde mahallinde, rukuya eğildiğimizde ayak parmaklarımızda, otururken kucağımızda, secde anında açık ve burun ucuna bakacak şekilde olsun.

İnşALLAH-U Teala namazda huşu cümlemize nasip olsun. Bunun için çokça dua etmeyi de unutmayalım.
 
Üst Alt