• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Namazda gözleri kapatmak

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Soru: Namaz kılarken gözleri kapatmanın hükmü nedir? Namazda gözlerimi kapattığımda daha iyi adapte oluyor ve düşüncelerimi toplayabiliyorum. Bu şekilde gözleri yummanın mekruh olduğu söyleniyor, bu doğrumudur? Namazda secde esnasında gözlerin açık mı olması gerekir?

Cevap: Namaz sırasında özürsüz olarak gözleri kapatmak mekruh olarak görülmüştür. Ancak hanefi kaynaklarına bakıldığında; Namaz sırasında esas olan kalbin huzuru (huşu) dur. Kişi namazda gözlerini kapatarak huzur duyuyorsa bu mekruh değildir şeklinde açıklanmıştır.

Kul namaz sırasında seccadenin deseninden veya etrafındaki herhangi bir eşyanın varlığından ya da hareket halindeki herhangi birşeyden rahatsız da olabilir, böyle durumlarda da yine kalbin huzuru için gözleri kapamakta sakınca yoktur.

Gözleri yummanın mekruh olmasının izahı da şu şekilde yapılmıştır: Kişinin namazda ayakta (kıyamda) iken secde ettiği yere bakması sünnettir, göz kapatıldığı zaman sünnet terkedilmiş sayılacağından tenzihi mekruh sayılmıştır. Tenzihen mekruhun büyük bir vebali yoktur ve namazın geçerli olmasını etkilemez.

Kabede kılınan namaz sırasında bilindiği üzere kabeye bakmak sünnettir. Ancak yine tavaf edenler görüş alanında bulunduğundan, zihni meşgul edecek, kalbin huzurunu etkileyecek bir durum olursa, aynı şekilde gözleri kapamak suretiyle namaz kılmakta bir sakınca olmaz.
 

İLiM DiLeNcİsİ

Rüyalar aleminden
Süper Mod
Katılım
10 Haziran 2011
Mesajlar
709
Tepkime puanı
42
Namazda gözleri kapatmak uykuyu getirmez mi? Gözlerimi kapatırsam uyur giderim ben.
 
Üst Alt