namazda fatiha okurken Allah'tan başkasını düşünmek dinden çıkarır mı?

ravza seyda

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Aralık 2012
Mesajlar
171
Tepkime puanı
1
Sual: Namazda Fâtiha okurken, (İyyâke na’büdü = Yalnız sana ibadet ederiz) kısmında, kadın, kumar, maç veya alış veriş gibi mübah şeyler düşünülmüşse, düşünülen şeye ibadet edilmiş olur mu? Ben bir şey düşünmeden hiç namaz kıldığımı hatırlamıyorum. Alış verişe veya yaptığım işlere mi tapmış oluyorum?
CEVAP
Kumar da düşünülse, kumara tapılmış olmaz. İslam âlimleri, insanları küfürden kurtarmak için tevil yolunu tercih etmişlerdir. İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki: Bir Müslümanın, bir sözünden veya bir işinden yüz şey anlaşılsa, bunlardan doksan dokuzu küfre sebep olsa, biri Müslüman olduğunu gösterse, o bir şeyi anlamak ve ona kâfir dememek gerekir. (3/38)

Kimi yazarlar, bir Müslümanın bir sözünden yüz şey anlaşılsa, bunlardan doksan dokuzu imanlı olduğunu, biri de küfür olduğunu gösterse, o bir şeyi anlayarak ona kâfir diyorlar. Böyle yapmak İslam âlimlerinin yolu değildir. Bir söze, 99 âlim küfür dese, bir âlim küfür değil dese, Allahü teâlâ da, o bir âlimin sözüyle o kimseyi kâfir yapmıyor. Allahü teâlânın kâfir demediğine küfür isnat etmek nasıl uygun olur? Namaz kılmak iman alametidir. (Namaz kılarken düşünüyorsun) diye bir Müslümana kâfir demek çok çirkindir.

Fâtiha okurken insan çok şey düşünebilir. Düşündüğü şeye tapmış olmaz. İnsanları küfre sokmaktan sakınmalı, aksine küfürden kurtarmak için tevil etmeli. Kalbe gelen kötü düşüncelere küfür demekten kaçınmalı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kötü düşünce, dille söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe, Allahü teâlâ, o kötü düşünceyi affeder.) [Buharî]
*alıntı*
 

gokhan22

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Ocak 2015
Mesajlar
68
Tepkime puanı
2
Selamün aleyküm, söylediğin şeyi her Müslüman yaşıyor, namaz kılarken aklından vesvese geçirmeden namaz kılabilen bir tek insan, Hz Muhammed s.a.v hz mizdi. Bir gün Hz Ali'ye peygamber efendimiz s.a.v vesvese yapmadan 2 rekat namaz kıl Hırka-ı Şerif'imi sana vereceğim demiş. Hz. Ali r.a sevinmiş ve namaza durmuş namazın ortalarında aklından düşünmüş acaba hangi hırkasını verecek diye namazı bitmiş. Peygamber efendimiz hırkasını çıkaracak ken Hz Ali r.a efendim ben içimden vesvese yaptım hangi hırkanızı vereceğinizi düşündüm demiş. Peygamber efendimiz tebessümle gülmüş... Yani kardeşim anlayacağın herkes aynı şeyi yaşıyor bir tek peygamberimiz s.a.v hariç. Bunun için dert etme elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış Allah c.c inşallah dualarını kabul eder ki o Allah c.c en merhametlidir. En çok dua edenleri sevendir... Allah günahlarımız varsa affeylesin...
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Bütün ibadetlerde Allah'ın rızası hakimdir. Ve yine bütün ibadetler sadece Allah'a has kılınır. Bizim inancımızda Peygamberler'e dahi ibadet edilmez, namaz Allah için kılınır, oruç Allah rızası için tutulur.
Dolayısıyla, bu hal üzere niyetlenip Allah'ın huzurunda namazı ikame ederiz.
Lakin namazın edası içersinde istemeyerek de olsa, aklımıza, zihnimize, gönlümüze ve kalbimize dünyalık meşguliyetler, düşünceler sirayet edebilir. Olmaması gerekir lakin, insanların elinde de değildir bazen bu hal içersinde de olabiliriz.
Bu düşünceler bizi imandan çıkarmaz ve eda etmiş olduğumuz namazımızı da halel getirmez. Ama namazımızın ecri, sevabı ve fevzi azalmış olur.

NOT

Tasavvuf erbabından hocaefendilere şöyle sorular gelmektedir.
"Namaz kılarken şeyhimi gözümün önüne getiriyorum. Bir anlamda onu da önüme alarak namazımı ikmal ediyorum vs.
İşte bunlar çok tehlikelidir.
Şeyhlerimiz, ilah değildirler, kurtarıcı da değillerdir, onlar bizim öğretmenlerimizdir.
Onlardan iyiyi, güzeli, öğreniriz ve hayatımızı daha güzel şekillendiririz.
Şeyhe intisap da etmiş olsak "vasat hal" olmazsa olmazımız olmalıdır.
Dengeyi kaçıranlar amellerini bir anlamda heba da etmiş olurlar, dikkat edilmelidir.
Dua ile.
 
Üst Alt