• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Müzik aleti çalmayı öğrenmek caiz mi?

  • Konuyu başlatan Abdalasik
  • Başlangıç tarihi
A

Abdalasik

Kayıtsız
Misafir
Selamünaleyküm, ben müziğe meraklıyım herhangi bir müzik aleti çalmayı öğrenmek caiz mi. Bu konuda yetenekliyim yani saz kursuna gidip kendimi geliştirmek istiyorum. Çocukluğumdan beri meraklıyım, hatta birçok müzik aletini hiç ders almadığım halde biraz çalabiliyorum. Dini yönden bir sakıncası olurmu. Bir de hem çalıp hem söylemek caiz mi?
 

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Aleyküm selam ve Rahmetullah. Bilindiği gibi İslam hükümlerini şahsa göre vermez, hükümler genele göredir. Müzik aletleri yani enstrüman konusunda Cumhur-u Ulema yani çoğunluk fıkıh alimlerinin görüşü; İslamda müzik aletlerinin kullanılması caiz görülmemiştir. Müzik aleti olarak sadece düz (zili olmayan) defe izin verilmiştir.
Ancak birçok hadisi şerifte müzik aletlerinin caiz görülmemesi, içki ve kadınla birlikte ifade edildiğinden. Bazı alimler de müzik aletinin yasak olmasını bu şartlara bağlamışlardır. Yani müzik aleti kadın ve içkiyle beraber kullanılırsa hüküm geçerlidir, caiz değildir demişlerdir.

Şarkı söylemek konusunda, özellikle zamanımızda şarkı sözlerinin birçok kişiyi dinden çıkardığı gerçektir. Bir çok şarkıda Elfaz-ı Küfür dediğimiz şirk içeren sözler vardır. Ne söyleyen ne dinleyen farkında değil!

Bu konuda daha geniş bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz ?‍♂️
 
Üst Alt