Mersin Silifke ilcesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Mersin - Silifke Ilçesi

45697513ld7.jpg


Nüfus ve Konum

Silifke, Mut'a 73 km , Mersin'e 85 km ve Gülnara 70 km mesfede Toroslarla Akdeniz arasına kurulmuş Mersin'e bağlı ilçedir. 2007 yılı toplam nüfusu 111.698'dir.şehir merkezi nüfusu 52.961'dir.

Geçmiş

Mersinin Silifke ilcesi Tarsus'tan sonra en büyük ilçedir. Doğusunda Erdemli, batısında Gülnar, kuzeyinde Mut ilçesi ile güneyinde Akdeniz bulunan ilçenin merkez nüfusu 1980'de 25.000'i bulmazken, 1990'da 50.000'e, 1997'de 85.000'e dayanmıştı. 2000 yılı nüfusuna göre ise 65.000'e düşmüştür. 2008 yılı tahmninine göre merkezde 55 bin nüfus barındırmaktadır. Toplamda ise 115 bine yaklaşmıştır.

Silifke ilçesini Göksu nehri ortadan ikiye ayırmaktadır. Göksu Nehri'nin denize ulaştığı delta ve bu deltada oluşan Akgöl ve Paradeniz lagünleri dünyanın önemli kuş toplanma merkezlerinden ve sulak alanlarından biridir.
Bu nedenle RAMSAR anlaşmasına göre özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiştir.

Turizm ise ilçe için olmazsa olmazlardandır.Silifke'ye gelip de Silifke Kalesi, Cennet-Cehennem Çökükleri, Astım Mağarası, Uzuncaburç, Hamamlar, Ayetekla, Tokmar Kalesi, Liman Kalesi ve denizi görmeden gitmek olmaz. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Mersin ili merkezi (1924 - 1933) olan Silifke, 1933'ten sonra Mersin iline bağlı bir ilçe merkezi hâline getirilmiştir. Ayrıca Silifke'ye eskiden Bizans döneminde Selefkos denildiği için bazı turistler Silifke'ye "Selefkos" derler. Silifke'ye özel birçok yemek vardır. Bunlardan en önemlileri; yüksük (yüzük) Çorbası, batırık ve keşkek'tir. Tatlıları arasında mekik tatlısı en önemlilerindendir. Silifke'de genelde Türkmen göçmenleri olduğu için bazı oyunları Türkmenler için yapılmıştır. Silifke'nin en önemli ve ünlü ürünleri yoğurt ve ayrandır. Yörenin köylülerine ve ağız tadını bilenlere göre en iyi ayran yayık ayranıdır. Silifke´de en son Yörük kollarından Sarıkeçililer bulunmaktadır. 1933 yılında bazı vilayetlerin ilçeye indirilmesi ile ilgili bir kanunla İçel ilinin merkezi Silifke’den Mersin’e taşındı(Tam doğru olmamakla beraber Silifke halkının CHP'ye değil de Serbest Cumhuriyet Fıkrası'na oy vermesi sonucunda daha önce il olan Silifke ilçeye dönüştürülmüştür). Böylece Silifke İl’lik ünvanını kaybetti. 2002 yılında ise hükümetin aldığı bir kararla Karamanoğulları’nın Türkçe olarak bu bölgeye verdiği "İçel" ismi tarihe karıştı. Silifke folklorik açıdan da önemli bir bölgedir.Halk oyunları,kilim dokumacılığı ve el sanatları gelişmiştir.Silifke Folklor Ekibi uluslararası pek çok organizasyonda Türkiyeyi temsil etmiştir.Silifke oyunları kıvrak tarzdadır.Silifkede her yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında Uluslararsı Müzik ve Folklor Festivali düzenlenir.

İlçeye bağlı Yeşilovacık beldesi sınırları içinde bulunan koylar Akdeniz Foklarının üreme bölgesidir.Akdenizin önemli tatil beldelerinden olan Susanoğlu (Atakent) ve Taşucu Silifke'ye bağlıdır.

Silifke'nin En Önemli Halk Oyunları

Silifkenin Yoğurdu
Türkmen Kızı
Bahçaya Gel Görelim
Hamçökelek
Mandilli
Yayla Yolları
Keklik
Portakal Zeybeği
Çaya Vardım Zeybeği
Kıbrıs Zeybeği
Aslan Mustafa

Geçim Kaynakları
Tarım


Silifke ovası alüvyon bir ova olması hasebiyle çok verimli bir toprağa sahiptir. İklim özellikleri ve seracılığın yaygın olması bir yılda 3 ürün alabilmeye imkan sağlamaktadır. Silifkede domates ,salatalık çilek,narençiye ,çeltik,yerfıstığı, kabak,yeşil fasulye ve bakla yetiştiriciliği yapılmaktadır. son dönemlerde meyvecilik gelişmekte olup yeşil erik,nar,kayısıve zeytin yetiştiriciliğide ilerlemiştir.

Hayvancılık

Büyük ve küçükbaş hayvancılğın yanında tavuk ve balık çiftlikleride vardır balık çiftlikleri hem tatlı suda hemde denizde mevcuttur tatlı suda alabalık denizdede levrek ve çipura yetiştirilmektedir.
Ayrıca keçi ve koyun köylerde halkın vazgeçilmezlerindendir. silifkenin meşhur yoğurdu torosların kekiğiyle beslenen kılkeçilerinden elde edilir.
 
Üst Alt