Kütle nedir?

sevgisiz olmaz

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
306
Tepkime puanı
10
Kütle nedir?
madde içinde değişmeyen cisim miktarına kütle denilir. ” m ” sembolüyle gösterilebilir. denk kollu terazi söylenen araçla ölçülür. yük ile birlikte kütle değişik şeylerdir, benzeri 2 şey karıştırılmamalıdır. yük çekim kuvvetidir ayrıca dinanometre ile birlikte ölçülür.

özkütle, bir maddenin birim hacimdeki kütlesine esas kütle denilir. ayırt edici niteliktir ayrıca d sembolüyle gösterilebilir. özkütle=kütle/hacim demek oluyor ki d = m / v dir. özkütle kütle ayrıca hacime bağlanan değiller. nedeni ise kütle artıkça hacimde orantılı durumda artacağından özkütle durağan kalır. yalnız maddenin kütlesi durağan kalıp ayrıca sıkıştırılarak hacmi azalırsa özkütle yükselir. birden çok sıvının türdeş durumda karışmasıyla ortaya oluşan karışımın özkütlesi dkarışım = karışıma giren sıvıların kütleleri toplamı / karışıma giren sıvıların hacimleri toplamı demek oluyor ki dk = m1 + m2 +… / v1 + v2 +… dır. karışımın özkütlesi karışıma giren sıvıların özkütleleri içerisinde alan alır. sıvılar denk hacimde karışıma dökülüyorse dk = d1 + d2 / iki formülüyle, eğer sıvılar denk kütlede karışıyorlarsa dk = iki. d1. d2 / d1 + d2 formülüyle bulunabilir.

Kütle Nasıl Ölçülür?
Kütleyi ölçmek için eşit kollu teraziye ihtiyaç vardır. Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır.

Kütle Nasıl ÖlçülürKilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir.
1000 gram= 1 kilogram dır.

Kütlenin SI birim dizgesine göre temel birimi kısaca kg ile yazılan kilogramdır. Ayrıca kütleyi ölçmek için aşağıdaki birimler de kullanılır:
• gram: 1 gr = 0.001 kg
• ton: 1 ton = 1000 kg
• MeV/c² (Özellikle atomaltı parçacıkların kütlesinin hesaplanmasında kullanılır.)
Eşit kollu terazi ile kütle ölçülürken eşit kollardan birine standart kütleler diğer bölümüne ise tartılacak maddeler konur. Günümüzde elektronik terazilerin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.
Kültle Ölçüm Deneyi Örneği
Kullanılan Araç ve Gereçler:
1 - Bir adet beherglas
2 - Su
3 - Bir parça ip ve lastik balon
4 - Bir adet bağlama parçası
5 - Hidrostatik terazi
6 - Tartı takımı

Deneyin Yapılışı:
1-Hidrostatik terazinin kefelerini dengeleyin boş beherglası kefelerden birine koyarak tartınız ve not ediniz. Bu tartım beherglasın boş kütlesini yani darasını verir.Beherglasın içine su koyarak tartınız bulduğunuz değer suyun kütlesini verecektir.

Aynı şekilde ip ve lastik balonuda şişirmeden tartınız (darasını alın). Sonra şişirip tartınız.
Bağlama parçasını kefeye koyarak doğrudan kütlesini bulabilirsiniz

Deney Sonucu:
İlk tartımla (dara) son tartım(brüt) arasındaki fark maddelerin ortak özelliği olan kütleyi verecektir.

Teorik Bilgi:
Kütle,hacim,renk,biçim v.b özellikler maddelerin ortak olan özellikleridir. Kütle ve hacim maddenin ölçülebilir özelliğidir maddenin biçim ve miktarına bağlıdır.Cismin hacmini dolduran,değişmeyen madde miktarına kütle denir. Kütlenin

Sözlüksel Anlamları
1. Katı maddelerin büyük parçası, küme, yığın.
2. Bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kitle.
3. Belirli işleviyle özellik gösteren büyük insan kalabalığı: Seçmen kütlesi.
4. fiz. Bir nesneye uygulanan kuvvetle, oluşan ivme arasındaki orantıyı veren katsayı veya nesne niceliği.

Farklı Tanım:
1. Bir cismin uzayın her yerinde değişmeyen nicel özelliği. Madde miktarının ölçüsü olup F, kuvvet; a, ivme olmak üzere Newton kanunu olarak bilinen m=F/a bağıntısıyla tanımlanır. SI sisteminde kütle birimi kg dır.
2. Madde miktarının ölçüsü. Maddenin, hareket değişimine direnç gösteren miktarı. Bir elektron, atom molekül veya bunların hepsini içine alan molün fiziksel miktarı. Birim, miligram, gram vaya kilogram olabilir. Ağırlığın aksine kütle değişmesi. Mesela 1 gram suda her zaman aynı sayıda molekül vardır.

Bir ölçü birimi "kütle"
Kütle ölçüsü temel birimi kilogramdır. 10 ar 10 ar küçülür. +4 derece sıcaklıkta 1 dm3 hacimli saf suyun kütlesine 1 kg denir.
Hektogram: Kilogramın 10 da biridir. Kısaca hg şeklinde gösterilir.
Dekogram: Kilogramın 100 de biridir. Kısaca dag şeklinde gösterilir.
Gram: Kilogramın 1000 de biridir.

Gramın As Katları
Desigram: Gramın 10 da biridir. Kısaca dg şeklinde gösterilir.
Santigram: Gramın 100 da biridir. Kısaca cg şeklinde gösterilir.
Miligram: Gramın 1000 da biridir. Kısaca mg şeklinde gösterilir.

Kilogramın Katları:
1 Kental = 1q = 100 kg.
1 Ton = 1t = 1000 kg.

Brüt kütle - dara = net kütle
Brüt kütle - net kütle = dara
Dara + net kütle = Brüt kütle
 
Üst Alt