Kütahyanın ilgi çekici ve tarihi yerleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
İlgi Çekici Yerleri:

Şehrin ilgil çekici yerleri ise, Çamlıca, Murat Dağı, Hisarlıktepe, Ebem Çamlığı, Gölcük Yaylası ve Nafia Pınarı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Harlek, Yoncalı ve Murad Dağı Kaplıcaları, Aizanoi Antik Kent Kalıntıları, Kütahya Kalesi, Vacidiye Medresesi, Kütahya Ulucamisi, II. Yakup Bey, İshak Fakih ve Molla Bey Külliyeleri, Balıklı, Kurşunlu, Dönenler, Arslan Bey (Meydan), Hisarbeyoğlu Mustafa (Saray), Takvacılar, Karagöz Ahmed Paşa, Lala Hüseyin Paşa ve Ali (Alo) Paşa Camileri, Küçük ve Büyük Bedestenler, Küçükhamam ve Lala Hüseyin Paşa Hamamı, Kütahya Müzesi, Dumlupınar Anıtı olarak sıralanabilir.

Aizonai

Görkemli Zeus tapınağı ile tanınan Aizonai antik kenti, anayoldan yaklaşık 50 km içeridedir. Antik kent Çavdarhisar’a birkaç kilometre mesafede. Çavdarhisar’ın 1969 depreminde terkedilen evleri antik kent kalıntılarıyla iç içe.

Aizonai’nin tarihi M.Ö. 3. bin yıllarına kadar uzanıyor. Ancak kentte görülebilen yapıların tamamı 1-2. yüzyıl Roma dönemine aittir. Kentle özdeşleşmiş Zeus Tapınağı da bu dönemde yapılmış. Türkiye’deki en iyi korunmuş tapınaklardan biri olan Aizonai Zeus Tapınağı’nın ön galeri iki duvarına kazınmış bir yazıt dikkat çekiyor. Bu, ünlü Roma imparatoru Hadrianus’un tapınağın yapımıyla ilgili mektubudur.

Tapınağın Zeus’la birlikte ana tanrıça Kybele’ye de adanmış olduğu sanılıyor. Kybele ile özdeşleşen yerel ana tanrıça Meter Steunene’ye ait kutsal alan ise antik kentin 2 km güneybatısında, Kocaçay’ın kaynağı olan kayalık arazidedir.

Aizonai’de görülebilcek diğer kalıntılar arasında tiyatro ve hemen bitişiğindeki Stadium, 450 metre uzunlukta olduğu sanılan sütunlu cadde, gymnasion, hamam ve anıtsal mezar bulunuyor. Kentteki kazılardan çıkarılan eserlerin bir bölümü Kütahya Müzesi’nde sergileniyor.

Kaplıcalar

Kütahya kaplıcalarıyla ünlü bir ilimiz aynı zamanda. Kütahya’ya 13 km uzaklıktaki Yoncalı, son zamanların hızla gelişen bir kaplıa merkezi. Termal turizmin getirdiği canlılığı hemen farkedebliyorsunuz.

Bozüyük’ten Kütahya’ya giderken ayrılan sapaktan 4 km içerideki Ilıca köyü de termal kaplıcası ile ünlü. Bir vadinin iki yanına dağılmış evler ve villalarla kaplı yerleşim, tipik bir termal köyü hüviyetinde. Çam ağaçları arasındaki otellerin konumu çok güzel. Otellerin açık ve kapalı termal havuzları bulunuyor. Yaz kış gidilebilir. Yöredeki diğer tanınmış kaplıcalar şunlar:Tavşanlı- Göbel, Gediz.Ilıcasu, Gediz Muratdağı, Emet Yeşil ve Kaynarca, Simav-Eynal, Hısarcık-Hamamköy.

Domaniç Ormanları

Domaniç Kütahya'nın Kuzeyinde Marmara bölgesi ile Ege bölgesinin birleştiği Coğrafi konumda yer almaktadır. Çevresine göre daha fazla yağış almaktadır. Bu sebeple bölge çok ormanlıktır. Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen 70 ağaç bilimcisinin yapmış olduğı inceleme sonucunda çok zengin ve dünyada sadece bu bölgede bulunan ağaç kültürüne sahip olduğu görülmüştür.

Kale

Kütahya Kale 'si antik devirden başlamak üzere yerleşimin yer aldığı sanılan tepe üzerinde bir iç kale, hisar ve Osmanlı Devrinde aşağıdaki su kaynağını da içine almak üzere eklenen üçüncü bir kısımdan meydana gelmektedir. Kale Roma - Bizans - Selçuklu ve Osmanlı döneminde iskan görmüştür. Kalede bugün hiç bir döneme ait kitabe bulunmaktadır. Kütahya Kale 'si Evliya Çelebi 'ye göre yetmiş burca sahiptir. Bugün Kütahya Kale 'si garip bir şekilde genel hatlarıyla Diyarbakır Kale 'sine benzemektedir. Burçlar çok sık aralıklarla yerleştirilmiştir. Hatta iç kale tarafında adete birbirine yapışmış biçimde burçlar tesbit etmek mümkündür. Tuğla hatıllarının tuğla dizileri ve duvardaki sayıları bir örnek değildir.
Kale Camiinden Hisar Kahvesine gidilen dolambaçlı yol üzerinde iki çeşme kalıntısı vardır. Bunlardan birisi güzel bir çeşmedir.

Frig Vadisi

Kütahya 'ya 55 km. uzaklıkta bulunan; Ovacık Köyünün, İnlice Mahallesinin, doğu tarafından başlayan çamlar arasındaki kayalık alan "Frig Vadisi" olarak adlandırılmıştır. Vadinin M.Ö. 900-600 yıllarında Frigler, daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

Frig Vadisi 'nde kayalara elle oyulmuş; kaya mezarlar, kiliseler ve sığınma-barınma amaçlı yüzlerce mağara bulunmaktadır. Böge incelenirken üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde; kayaların içine oyulmuş iki kilise bulunmuştur. "Tekli Kilise" ve "Çiftli Kilise" isimleri verilen yapıların duvarlarında freskler vardır. Ayrıca kök boyayla yazılmış yazılar, meander motifleri ve haç işaretleri de görülmektedir. İkince bölümde incelediğimiz, "Delik Taş Kalesi" de Frigler ve sonra da Bizanslılar tarafından kullanılmıştır. Sığınma ve savunma amacıyla kayalar oyularak yapılmıştır. Burada da büyük bir kilise ile gizli geçit ve dehlizlerle birbirine bağlanan birçok oda bulunmaktadır. Üst kısmının ise kale surları şeklinde oyulduğu görülmektedir. "Penteser Kalesi" denilen üçüncü bölüm de savunma amaçlı bir kale olup, kayalar oyularak yapılmıştır. Burada da çeşitli kaya mezarları ve mağaralar vardı.Bölge Ürgüp 'ü andıran doğal kaya yapısının yanı sıra maç ormanlarıyla da ilgi çekici, bakir bir merkezdir.Ayrıca Ahmetoluğu Çiftliği, Sabuncupınar, Fındık, İncik, İnli ve Söğüt köylerinde de eski dönemlerden kalma mağara ve kilise kalıntıları bulunmaktadır.
 
Üst Alt