Kur'an-ı Baştan Sona Okumak - Hatim

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Baştan Sona Okumak/Hatim

“Ey Allah’ın Resulü! Kuranı kaç günde hatim edeyim?”
“Bir ayda .”
“Daha önce hatmetmeye gücüm yeter.”
“Yirmi günde bir hatmet!”
“Ondan daha kısa bir müddet içinde hatmedebilirim.”
“On beş günde bir hatmet!”
“Ondan daha kısa bir sürede hatmedebilirim.”
“On günde bir hatmet!”
“Ondan daha kısa bir müddet içinde hatmedebilirim.”
“Beş günde bir hatmet!”
“Ondan daha az bir süre içinde hatmedebilirim” dedim. Ancak ondan daha az bir müddette hatmetmeme müsaade etmedi. Ve dedi ki:

“Üç günden az bir zamanda Kuran’ı hatmeden, Kuran’dan bir şey anlayamaz.” Hz. Muhammed (s.a.v)
“Kuran’ı kısa bir zamanda hatmeden onun mesajını anlayamaz.”

Hatim konusunda “Kuran-ı Kerim’in baştan sona kadar orijinalinden okunup bitirilmesidir.” şeklinde bir tanım var. Bir başka yerde ise hatmin, “Kuran’ın yüzünden veya ezberden baştan sona okunması” olduğu belirtiliyor. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran’ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesi olarak biliniyor. Hatim özellikle Ramazan aylarında daha canlı yaşatılan bir gelenektir. Hafızların hatimden sonra töreni yapılır, hatim duası okunur.

Bütün bu tesbitleri biraz daha ileriye taşıdığımız zaman görülüyor ki hatim, Kuran’ı sadece Arapçasından okuma üzerinden anlaşılmıs ve anlatılmış. Yani Kuran’ın başından sonuna dek anlaşılmaksızın okunmasına hatim deniliyor.

Hatim bizzat anlamaksızın da olsa hızla telaffuz etmek, hızla telaffuz edeni dinlemek ve mümkünse dudak hareketleriyle telaffuza katılmak, yazımı Latin alfabesiyle olan ve Türkçe imiş gibi duran, okunması Arapça olan ve yine amaca ulaşılmayan şekillerde gerçekleşiyor. Hatmin hızı da çok önemseniyor. Doğunun çok hızlı hatimcileri var. Okuma trafiğinin bu kadar hızlı olmasında zaten olmayan anlamın tamamiyle öldüğünü düşünmek işten bile değil.

Ülkemizde hatim, cüze geçtikten sonra en çok önemsenen ve manevi açıdan kişiye değer kazandıran en önemli bir dini etkinlik olarak tanımlanmakta ve yaşanmaktadır.

Her zaman olduğu gibi bu konuda da gerçek dinin istediği ile yaşanan din arasında uyumsuzluk ve çelişki var.
Gerçek hatim ile yaşanan hatim arasında da aynı çelişkiyi buluyoruz.

Hatim aslında başından sonuna kadar bütün kitabın anlaşılarak okunması olarak gerçekleşmelidir. Mesajın özümsenmesi, özününün iyice kavranması ve bütününde Kuran’ı anlamış, kavramış olmak anlamına gelmelidir. Hatim yani gerçektende okuyup bitirmiş olmak, Kitab’ın ana fikrini hayata yansıtabilecek kadar özümsemiş olmak anlamına gelmelidir.

Bir kitabın hatmi o kitabın okunup bitirilmesidir. Anlayarak okunmuş olması söz konusu bile edilmez. Her kitap anlaşılma amacıyla okunur. Anlamaksızın okunduğu iddia edilen tek kitap herhalde Kuran’dır. Basit herhangi bir başka kitap için “okudum ama anlamadım” dendiğinde onun okunmadığı var sayılır.

Elçinin okuma süresi olarak “bir ay” önerisine gelince, bu öneri, bir insanın anadiliyle yazılmış bir kitabı hazmederek, içselleştirerek okuma süresinin asgari olarak belirtilmesi olabilir. Israrla süre kısaltıldığında bunun anlamadan okunmaya dönüşeceği kaygısını o da belirtmiştir.

Sayfa tutarı ve konu ağırlığı bakımından Kitab’ın kendi anadilinde yapılacak olan hatminin bilimsel süresi hesaplanmalı ve gerçek hatmin ne olduğu anlatılmalıdır.

Net ortamında bu konuda sorulmuş olan, “Hatim indirme nedir?, Türkçe yazılmış Kuran okuyup hatim olur mu?, Hatim için Kuran’ı baştan sona kadar okumak lazım fakat hatim etmiş kadar sevabı olan ayetleri okursak hatim olur mu?, Üç ihlasla hatim olur mu?, İhlas hatmi var mı?, Hafızlara para verilip Kuran hatmi yapılıyor bu doğru mu?, Kuran öğrenip hatim yapan çocuklara cemiyet yapılıp davet ediliyoruz bunun ayrıca sevabı var mı?, Cemiyet yapılmasa da olur mu?, Bilgi sayardan Kuran dinleyip her gün takip edip sesli dinlesek olur mu?” gibi sorular ve onlara verilen yanıtlar da bu konudaki bilgi ve bilinçsizliği yansıtmaktadır.

Her şeyin hakikisini yaşamak bir insanın kendisine olan saygısıyla ilintilidir.
 

tozduman

Moderatör
Moderatör
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
1,133
Tepkime puanı
8
Selamun Aleyküm
Kurani Kerimi günde 1 cüz okuyup ayda 30 cüz ile hatim indiriyorum.
Ne zaman hatim etsem ,her ay bunu rutin yapmak istiyorum fakat bişeyler oluyor dagiliyorum.
Hatim ettiğimde , ruhum, aklım , ve kalbim daha ferah bir süre işlerimde yolunada giriyor .
Kurani Kerim hayatimizin şifası
Rabbim hepimize Ahirette ve Dünya da iyi hal versin .
Selametle
 
Üst Alt