Kuran da Adı Geçen Tek Ay, Ramazan

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16
Kurân-ı Kerimde on iki aydan dört tanesinin haram ay olduğu, ayların isimleri zikredilmeden bildirilir. O aylardan sadece bir tanesinin adı açıkça geçer Kurân da. O da Ramazan Ayıdır.

O Ramazan ayı ki, insanlara hidayet rehberi olan, doğru yola götüren, hakkı batıldan ayıran parlak delillerle dolu Kurân onda indi..

Şimdi bu on iki ayın içerisinden özellikle Ramazan ayının seçilip anılmasının hikmetlerini anlamaya çalışalım:

Ramazan, yakma anlamına RaMeZa kelimesinin mastarıdır. Aylara isim verildiği sırada bu ay sıcak günlere denk geldiği için bu isim verilmiştir. Oruc ibadetinin bu ayda farz kılındığı düşünülerek orucun açlık ve susuzluk sebebiyle insanı yaktığı için veya oruçlunun günahlarını yaktığı için bu ismin verildiği de söylenmiştir.

Aslında bu ayın özellikle Kurân da anılış sebebini ayet açıklamaktadır. Şöyle ki, Kurân o ayda inmiştir. Buna göre, bu ayın Kurân da anılması ve oruç ibadetinin özellikle o ayda farz kılınması Kurân ın o ayda inmiş olmasındandır.
Kurân ın o ayda inmesi, Kurân ın Ramazan ayında toptan dünya semasına inmesi veya bu ayda inmeye başlaması olarak anlaşılmıştır. Kaynaklarımız Kurân ın dışındaki diğer kutsal suhuf ve kitapların da bu ayda indiğinden bahsederler.

Kur ân, Allaha rağmen değil, Allaha göre yaşayan, Onun emirlerini tutup yasaklarından kaçınan müttakîler için hidayet rehberidir. Kurân öncesi dönemdeki tevhid ehline de farz kılınması sebebiyle evrensel bir ibadet olan oruç ibadetinin nihai gayesi de takvaya ulaşmaktır. Ey iman edenler! Takvaya eresiniz diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Demek ki oruc ibadetinin hedefi ile Kurân ın iniş hedefi örtüşmektedir. İşte oruç ve Kurân Ramazan ayını Kurân da anılmaya değer kılmıştır.

Bu yüzden diyoruz ki, Kurân-ı Kerimde Ramazan ayının özel bir yeri olduğu gibi, müslümanın hayatında da bu ayın ayrı bir yeri olmalıdır. Bu diğer ayları ihmal etmek, önemsememek, müslümanlığı Ramazanda hatırlamak anlamına gelmez.
Nitekim hepimiz için en güzel hayat modelleri sunan Peygamberimiz günlük namazlarını kılardı, ama Ramazanda bu namazlarına teravih namazlarını da eklerdi.

Diğer aylarda oruç tutardı, ama Ramazan tümüyle Onun oruç ayı idi. O cömertti, Ramazan ayında daha cömertti. Onun, zahidane bir hayatı vardı; ama o, Ramazanda daha bir zahiddi. Çünkü bu ay Onun itikaf ayı idi. O, sürekli Kuran okur ve Kurân lı bir hayat yaşardı, ama Ramazanda daha çok Kurân okurdu. Nitekim Onun vahiy meleği ile karşılıklı Kurân okuyup ezberini sağladıkları ay da Ramazandı.

Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz:

Allahın bize emanet ettiği en önemli nimetlerden biri de zamandır. Tüm dilimleriyle zaman değerlidir ama, zamanı onun sahibinin ölçüleri doğrultusunda geçirmekle biz kendimize (zamanlarımıza) değer kazandırmış ve tükettiğimiz zamanı lehimize şahit tutmuş oluruz.

Zaman dilimleri içerisinde bazı zamanların özel bir yeri vardır. Bu yüzden onlar, çok daha iyi değerlendirilmelidir. Ramazan ayı da bu özel zamanların başında gelir. Bu aya değer kazandıran Kurân dır. Ama Kurân, bu ayda hayatımızı yönlendiren bir rehber olursa o zaman Ramazan ile değerlenmiş oluruz.

Ramazan, Kurân rehberliğinde değerlendirilecek bir hayata bizi hazırlayan bir okul olmalıdır. Ramazan orucu da, yaşayacağımız tüm aylarımızda Allahın yasaklarından uzak kalma antrenmanı olmalı bizim için. İşte bu yüzden, Kurân ın yeryüzüne inmeye başladığı bu ayda biz de, Kurânı hayatımıza indirmeliyiz. Onu okuyarak, doğru bir biçimde anlayıp gereklerini yaşayarak tabi ki. Ve biz Kurânla yaşayarak, ömrümüzün tüm aylarını ve anlarını Ramazanlaştırabiliriz.

Ve son çağrımız: Gel ey Kurân ayı Ramazan gel bize, gir hayatımıza! Kurânınla in, hayatımızın tüm alanlarına. Mescidlerimize gel! Evlerimize gel! işyerlerimize gel! Caddelerimize gel! Orucunla, Kurânınla, Teravihinle, İtikafınla ve tüm güzelliklerinle gel! Tıpkı Muhammede indiğin gibi ve Ona geldiğin gibi.
Ali AKPINAR
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kuran-ı Kerim'de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan ayıdır. İnsanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kuran-ı Kerîm bu ayda inmeye başlamıştır. Kuran'ın indirilmeye başladığı gece olan bin aydan daha hayırlı Kadir gecesi bu ayın içindedir. Sevgili Peygamberimiz Ramazan ayını "mübarek bir ay" olarak nitelendirmiş ve bu ayın yaklaştığı bir günde şöyle buyurmuştur. "Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah o ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, o ayda duaları kabul eder. Allah Teala sizin (Ramazan ayındaki ibadet ve hayır konusunda) birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teala'ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah'ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir."
 
Üst Alt