Kötülüğe kötülükle cevap verebilirmiyiz?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
Birileri size kötülük yaparsa hem de israrla, o zaman o insana nasil bir cevap verebiliriz? Allah nasil buyurur? Kurani kerimde kötülük yapana karşı kötülükle cevap hakki verilir mi?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kötülüğe Kötülükle Karşılık Vermek Şeytanı Sevindirir.
İnsanoğlu, nefsinin isteklerine uyduğunda, kendisine kötülük yapana kötülükle karşılık vermek ister. İçindeki öç alma duygusu onu dürtükler. Oysa ayet-i kerime bunu istemiyor. Üstelik; "Kötülük edeni bağışla," bile demiyor, "en güzel şekilde önle," diyor. Çünkü Allah (c.c.) katında, kötülük edene iyilikle karşılık vermek, onu bağışlamaktan da güzeldir.

İyilik yapanlara iyilik, fenâlık yapanlara da fenâlık yapmak meziyet değildir. Asıl meziyet, kötülük yapanlara da iyilik yapabilmektir. Zira iyilik yapılan kimse düşmansa dost olur; ortadaysa yakınlaşır; yakındaysa muhabbet ve samimiyeti ziyâdeleşir. Kötülüğüne iyilikle mukâbele edilen kimse için bu iyilik, bir daha o kötülüğe dönmemesi için bir perde olur.

Bir gün ashâb-ı kirâm, Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e, Hazret-i Ali'yi niçin çok sevdiğini sordular. Server-i Âlem Efendimiz, Hazret-i Ali'nin çağrılmasını emretti. Sahâbîlerden biri Hazret-i Ali'yi çağırmaya gitti. Habîb-i Ekrem Efendimiz, Hazret-i Ali gelmeden önce ashâbına:

"Ey ashâbım! Siz birisine iyilik etseniz, o da size karşı kötülük yapsa, ne yaparsınız?" buyurdular. Ashâb-ı kirâm, iyilikle mukâbele edeceklerini söylediler. Rasûl-i Ekrem Efendimiz tekrar:

"O kimse yine kötülük yaparsa ne yaparsınız?" buyurdular. Ashâb, yine iyilik edeceklerini bildirdiler. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

"Tekrar size kötülükte bulunursa ne yaparsınız?" buyurunca, ashâb-ı kirâm başlarını aşağı indirdiler, bir cevap veremediler. Sonra Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- geldi. Rasûl-i Ekrem Efendimiz:

"Yâ Ali, birisine iyilik etsen, o da sana kötülük yapsa, sen ne yaparsın?" buyurdular. Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- iyilikle mukâbele edeceğini söyledi. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- aynı soruyu yedi kere tekrarlamasına rağmen Hazret-i Ali hepsine de:

"Yine iyilik yaparım." diye cevap verdi. Sonra ilâve ederek:

"Ben o kimseye iyilik yaptıkça o bana hep kötülükle mukâbele etse, ben yine de ona iyilik yaparım." dedi. Nitekim Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- şöyle buyurmuşlardır:

"İnsanların en kötüsü, iyiliği kötülükle karşılayan ve insanların en iyisi, kötülüğe karşılık iyilik yapandır. Karşılığında kötülük göreceğinizi hiç aklınıza getirmeden, iyilik ediniz."
 
K

Kendinibulanadam

Kayıtsız
Misafir
Esmaül Hüsna ile düşmandan intikam almak veya perişan etmek için isimler vardır. Düşmanı hezimete uğratacak dualar vardır. Ama bir kişi kendi bildiği yollardan intikam almamalıdır. Allah düşmana uygun cezayı vermelidir. Esmaül Hüsna ile Allah'ın isimlerinin faziletlerini bulabilirsiniz.
 
Üst Alt