Konya Hüyük İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Hüyük

Yüzölçümü : 448 km2
Nüfusu : 67.288
İlçe Merkezi : 11.068
Köyler : 56.220
Rakım : 1245 m

huyukjpgw581h252zc1q.jpg

Tarihçe
Hüyük İlçesi 1210 yıllarında Horasandan Konya’ya göç eden Şeyh İdris ve kardeşi Şeyh Bahri tarafından kurulmuştur. Bu isimleri geçen zatlara ait türbeler halen İlçe Merkezimizde bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin yontma taş devrinden beri iskana tabi tutulduğu, muhtelif yerlerde bulunan çeşitli tarihi eşyalardan anlaşılmıştır.

Dokuz köyü ve on beldesi bulunmaktadır. Belediyeler: Burunsuz, Çamlıca, Çavuş, Göçeri,İlmen, İmrenler, Köşk, Kıreli, Mutlu, Selki, Hüyük (ilçe merkezitabi tutulduğu, muhtelif yerlerde bulunan çeşitli tarihi eşyalardan anlaşılmıştır. Hüyük ; 1943 yılında Bucak, 1955 yılında Belediye, 04.07.1987 tarih ve 3392 Sayılı Kanunla İlçe olmuştur.

Coğrafya
Konya il merkezine uzaklığı 90 km’dir. Kuzeyinde Doğanhisar 30 km, güneyinde Beyşehir 35 km, batısında Beyşehir Gölü ve doğusunda Şarkikaraağaç 35 km’dir.

İlçenin kuzey ve doğusu dağlar ile çevrilidir. Batısında Beyşehir Gölü ve güneyi engebeli ve yayvan sırtlarla çevrilidir.

İklim
Konumu itibari ile Akdeniz Bölgesinin kuzeyinde ve Göller Bölgesinde yer aldığından iklim olarak Akdeniz ile İç Anadolu iklimi arasında bir özellik göstermektedir.

Göller Bölgesinin tipik özelliği olarak yazlar sıcak kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Akarsu olarak kuzey ve doğudaki yağmur sularını Beyşehir gölüne ulaştıran küçük dereler vardır. Başlıca Dağları; Kafa Dağı (2113 m) Akdağ (1430 m) Yıldız Dağları (1583 m) ve Oluk Dağı (1828 m)’ dir. Akarsu açısından oldukça zengin olan Hüyük’ te, Yenice, Eflatun Pınarı, Ozan, Pınarbaşı ve İlmen dereleri sularını Beyşehir’e boşaltmakta ve yaz aylarında tamamen kurumaktadır.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 20.666
2008 20.700
2007 19.148
2000 52.110
1990 34.203

Kültür
İlçede üzüm yetiştiriciliği yapılır ve üzüm pekmezi meşhurdur. Ayrıca turşusu ve çileği ile meşhur olup, her yıl turşu ve çilek festivali düzenlenmektedir

Ekonomi
İlçenin gelir kaynaklarından en büyük payı tarım almaktadır. Sırası ile ticaret, el sanatları, madencilik ve balıkçılık diğer gelir kaynaklarındandır. Beyşehir gölünden avlanan ve dışarıdan getirtilen deniz balıkları iki adet balık işleme fabrikasında değerlendirilmektedir. Madencilik sahasında kısmen yer üstünde ve yer altında yapılmakta olan özel sektöre ait iki adet Barit (Baryum Sülfat) maden işletmesi mevcuttur. İki adet taşıyıcılar kooperatifi, iki adet un fabrikası mevcuttur. Tuğla, kremit gibi yapı malzemelerinin oluşturulmasında kullanılan iki adet tuğla fabrikası faaliyet göstermektedir. İlçede küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Hayvancılık teşvik edilmekte olup, toplanan sütler toplama merkezlerinde depolanıp işlenmesi için fabrikalara gönderilmektedir. İlçede profesyonel ve amatör anlamda bir spor kulübü bulunmamaktadır.

Altyapı bilgileri
Sağlık

İlçede bir Devlet Hastanesi ve bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Ayrıca beldelerimizden İmrenler, Kıreli, Selki, İlmen, Mutlu da bir sağlık ocağı mevcuttur. İlçemiz devlet hastanesinde 2 Pratisyen Hekim, 1 kadın doğum, 1 Çocuk Hastalıkları Uzmanı, 1 dahiliye uzmanı ve 1 anestezi Uzmanı mevcuttur. Herhangi bir özel hastane bulunmamaktadır.

Eğitim
İlçede bir lise, iki ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlçeye bağlı İmrenler Kasabasında bir adet çok programlı lise, Kıreli Kasabasında bir adet lise bulunmaktadır. Ayrıca toplam 12 ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlçe merkezinde de bir adet özel dersane bulunmaktadır. Okuma yazma oranı % 95′tir.

Turizm
Hüyük ilçesinden tarihi ipek yolu geçmektedir. Turizm yönünden Köşk Kasabasında bulunan Köşk Termal Tesisleri ve Çavuş Kasabasındaki termal tesis dışarıdan gelenler için büyük bir ilgi odağıdır.
 
Üst Alt