Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kontrol ve otomasyon mühendisliği nedir? Ne iş yapar?

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği


Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, endüstriyel otomasyon sistemlerinin tasarımını gerçekler. Otomasyon sistemleri bilgisayar, elektrik, elektronik ve makina disiplinlerinin ortak çalışması ile oluşur. Fakat bu disiplinlerin bir araya getirilip otomatik bir sistem oluşturulabilmesi için bu bölümlere tamamen hâkim bir proje sorumlusuna ihtiyaç duyulmaktadır. İşte, bu noktada Kontrol ve Otomasyon mühendisine iş düşüyor.

Lisans öğrenimi boyunca öğrencilere yazılım, elektronik ve mekanik sistemlerin işleyişi öğretilmektedir. Özellikle otomatik kontrol sistemlerini tasarlamada yazılım bilgisine önem verilmektedir. Günümüzde ar-ge çalışmalarının büyük çoğunluğu artık otomatik sistemler üzerine yoğunlaşmaktadır. Özellikle robotik sistemlerde çok yoğun bir şekilde kontrol teorisi kullanılmaktadır. Google, Facebook gibi kuruluşlar son zamanlarda büyük robot şirketlerini satın alarak ileride insanların hayatını kolaylaştıracak ve madencilik gibi riskli işlerin robotlar tarafından yapılmasını sağlayacak sistemler geliştirmek için çalışmaktadırlar. Günümüzde robotik sistemlerin yazılım teorileri tamamlanmış durumda iken asıl önemli olan kontrol problemleri çözülememiş ve çözülebilmesi için iyi mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Bir robotun dengede durabilmesi ve insana özgü hareketleri gerçekleştirebilmesi için çok karmaşık matematiksel denklemlerin çözülmesi gerekir. Günümüzde ABD ve Japonya gibi devletler savunma sanayilerinin ARGE çalışmalarını insansız hava araçlarına ve robotik sistemlerine yöneltmiş bulunmaktalar.

kontrolmuhendisligi.jpg


Kontrol ve Otomasyon mühendisliğinden mezun olan öğrenciler yüksek lisans çalışması için Elektronik, Elektrik, Bilgisayar, Makine ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine kolayca uyum sağlayabilirler. Bölümden mezun olan öğrenciler endüstri, yazılım ve elektronik ile ilgili şirketlerde kolayca iş bulabilmektedirler. Bu bölüm için KPSS ataması yapılmamaktadır. Yani bu bölümü okuyanlar devlet memuru olamamaktadırlar.

Sıkça sorulan sorular;

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü eğitimi veren üniversiteler hangileridir?

2014 yılında, ITU, Yıldız Teknik ve Doğuş Üniversitelerinde bu eğitim verilmektedir. Bölümün çoğu üniversite açılamamasının sebebi ise laboratuar masraflarının çok fazla oluşudur. İTÜde Rockwell, Siemens, Mitsubishi gibi şirketler 3 milyona yakın masraf yaparak endüstriyel sistemlerin aynısını üniversiteye kurmuşlardır. Yıldız teknik üniversitesi de aynı şekilde Omron şirketi tarafından laboratuara sahip olmuşlardır. Doğuş holding ise zaten otomotiv sektöründeki fabrikalarıyla bağlantısı sebebiyle laboratuar ihtiyacını karşılamaktadır.

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nin Elektrik Mühendisliğinden farkı nedir?

Elektrik Mühendisi alan olarak yüksek voltaj tekniği ve elektrik hat iletimi ile ilgilenir. Elektrik mühendisliğinde pek yazılımsal ve dijital sistemler kullanılmaz. Trafo, Baraj gibi arazideki sistemlerle ilgilenir. Kontrol ve Otomasyon Mühendisi ise fabrikalarda otomasyon sistemlerinin yazılımsal, görsel ve elektronik işini üstlenir. Ülkemizde şuanda Kontrol ve Otomasyon mühendisinin işini asıl işi bilgisayar tasarımı olan Bilgisayar ve Elektronik mühendisleri yapmaktadır. Günümüzde ülkemizde bilgisayar tasarımı(işlemci, bütünleşmiş çip) yapan şirket yoktur.

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nin imza yetkisi yok mu?

İmza yetkisi inşaat ve elektrik gibi inşa ve yapı işlerinde geçerliliği vardır. Kontrol ve Otomasyon Mühendisinin bilgisayar ve elektronik de olduğu gibi imza yetkisi yoktur. Eğer yazılım, elektronik ve mekanik(robotik) sistemlerine ilginiz varsa Kontrol ve Otomasyon mühendisliği size uygundur. Örneğin, Bilgisayar üzerinden bir uzaktan kumandalı arabayı kontrol etmek gibi basit bir hobi projesi sizin ilginizi çekiyorsa bu bölüm tam size göre. Fakat yazılım ve elektroniğe ilginiz yoksa Elektrik mühendisliği sizin için daha uygun.

Yaygın olarak Kontrol ve Otomasyon Mühendisinin çalıştığı alanlar nelerdir?

Öncelikle Otomasyon sektörü diyebiliriz. Eskiden fabrikalar analog dediğimiz yazılımsız sistemlerle çalışmaktaydılar. Elektrik mühendisliği o zaman içerisinde önemliydi. Günümüzde artık bilgisayarlı ve dijital sistemler yaygınlaştı. Otomasyon sistemi tasarlayabilmek için sistemi tüm açılardan ele almalısınız. Sadece yazılım bilgisi veya elektrik bilgisi ile değil, Elektriksel motorları veya robot kollarını matematiksel dönüşümlerle yazılıma aktarmanız gerekmektedir. Böylece bilgisayarlar üzerinden kontrolü sağlamış olursunuz.

Sonuç olarak, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği sizi hayata diğer bölümlerde olduğu gibi tek boyutta bakmanızı değil, olaylara birçok açıdan bakmanızı sağlar. Sistemin sadece yazılımsal, mekanik veya elektronik yanlarını görmekten ziyade sistemin bütün parçalarının birbiriyle etkileşimini anlayabilir. Sadece mesleki hayatta değil hayatın her alanında aslında bir kontrol mekanizmasına sahip olduğunu kavrayabilirsiniz.
 
Üst Alt