Kocaeli İlindeki Kaplıcalar

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
Tuzla İçmeleri

Ulaşım

Tuzla İçmeleri her ne kadar Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı ise de İstanbul'dan da ulaşım kolaydır. Otelleri, lokanta ve gazinoları ve sıhhi tesisatı itibariyle en ileri ülkelerdeki benzerleriyle boy ölçüşecek derecede olan Tuzla içmeleri Bizans zamanından beri bilinen şifalı sulardandır. Tuzla da biri büyük içme, diğeri küçük içme olmak üzere iki kaynak bulunmaktadır.

Kimyasal Bulgu

İki kaynak arasındaki başlıca fark litrede içerdikleri tuz miktarıdır. Reaksiyonları nötr olan sular müshil sulardandır. Radyoaktivite her ikisinde de 10 Erman’a yaklaşmaktadır. İçilmesi kolay olan Tuzla içme sularında klorür ve sülfat anyonları ile sodyum, kalsiyum ve magnezyum katyonları fazladır. Büyük içmede Lityum da bulunmaktadır.

Sağlık

Şimdiye kadar yapılan tıbbi araştırmalara göre içmeler karaciğer, safra yolu, mide, kalın barsak hastalıklarına ve böbrek iltihaplarına karşı iyi gelmektedir. Bağırsaklarda yaşayan parazitlerle bunların yumurtalarını düşürmede Tuzla suları büyük fayda sağlar.


Yeniköy Yazlık Ilıcası

Ulaşım

Kocaeli şehrinin 15 kilometre güneyinde ve Kocaeli - Karamürsel yolundan 1,5 kilometre içeridedir.

İzmit’in Gölcük yolu üzerinden 15 km. güneyde, Yeniköy sınırları içerisinde bulunan Yazlık Ilıcası, denize 3 km. mesafededir. Bizans dönemine ait Ayazmanın içinden çıkan su, kükürtlü ve kalevi Oligometalik sular grubuna girer. Cilt hastalıklarına iyi gelen sudan 1 m. derinliğindeki 40 derecelik havuzda yıkanılarak yararlanılmaktadır.Ilıcanın restorasyon ve çevre düzenlemesine ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.


Kimyasal Bulgu

Litresinde 4,5 miligram bromür bulunmaktadır. Reaksiyonu kalevidir. Suyun sıcaklığı 30,5 derecedir. Radyoaktivitesi 4,5 Eman’dır. Su kükürtlü ve kalevi Oligometalik sınıfına girmektedir.

Sağlık

Cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.


Maşukiye Şifalı Suları

Ulaşım

Kocaeli'nin Derbent bucağına bağlı Maşukiye köyünden gidilir.

Kartepe eteklerinde, Maşukiye yakınlarındaki bu sular, fundalıklar arasından çıkmakta olup, denizden 50 m. yüksekliktedir. Su saniyede 0,5,lt çıkmakta olup, sıcaklığı 20 derecedir. Cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.


Kimyasal Bulgu

Cilt suyunun sıcaklığı 20 derece, mide suyunun sıcaklığı ise 21 derecedir. Cilt hastalıklarına iyi gelen suya Maşukiye kükürtlü suyu adı verilmiştir. Su toprak kalevili karbonatları içeren hafif kalevi reaksiyonda bir sudur. Az miktarda bromür ve iyodür iyonları içermektedir. Radyoaktivitesi 7,1 Eman'dır. Maşukiye tatlı şifa suyu adı verilen diğeri de ötekine benzer, yalnız içinde bromür ve iyodür yoktur. Radyoaktivitesi 5,3 Eman'dır.


Sağlık

Biri cilt hastalıklarına, diğeri mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.


Soğuksu Şifalı Suyu

Merkeze bağlı Bahçecik Beldesi’nde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu, bölgeye ismini vermiş olup, mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
 
Üst Alt