Kilitbahir Kalesi

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
kilitbahir kalesi,kilitbahir kalesi hakkında bilgi, kilitbahir kalesi ne zaman yapıldı, kilitbahir,kilitbahir kalesinin tarihi,kilitbahir kalesi neden yapıldı,kilit bahir kalesi,kilitbahir kales,kilitbahir tarih,kilitbahir kalesi hakkında,CANAK KALE KALESİ,kilitbahir kalesi kaç yılında yapıldı,kilitbahir kalesi hikayesi,kilitbahır kalesi,kilitbahir kalesi neden yapılmıştır,kilitbahir kalesi nedir,kilithabir kalesi,kilitbayır kalesi,kilitbahirkalesi,kilitbahirdeki kale
Kilitbahir Kalesi


anakkalebabakalehg3.png


kilitbahir_14.jpg



Kilitbahir Kalesi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Kilitbahir köyündedir. Erken Osmanlı Dönemi eseridir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1463 yılında
, 93 günde inşa ettirilmiştir. Yakup Paşa nezaretinde Kale-i Sultaniye ile birlikte yapıldığı bilinir. İki kez restore edilmiştir. Birincisini 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman, ikincisini 1870’te Sultan Abdülaziz yaptırmıştır. Kale-i Sultaniye olan uzaklığı 1200 metre olan Kilitbahir Kalesi’si iki dış kale, bir iç kale ve iç kalenin ortasında bir kuleden oluşmaktadır.

Osmanlı Sultanı II. Mehmed’in (Fatih Sultan Mehmed) Çanakkale Boğazı’nı kontrol altında tutmak ve İstanbul’a Papalık tarafından gönderilecek yardımları engellemek amacıyla boğazın en dar yerine
, Kale-i Sultaniye’nin karşısına inşa ettirdiği ikinci kaledir.
Konumu nedeniyle, “Kilidü’l-Bahr”, yani “denizin kilidi” adı verilen kale, planı bakımından Türk kaleleri içinde özel bir yere sahiptir. Kilitbahir Köyü, adını bu kaleden almıştır.

Yaklaşık olarak 220m x 120m. boyutlarında dikdörtgen bir alana oturan Kilitbahir Kalesi
, iki dış kale, bir iç kale ve iç kalenin ortasındaki kuleden oluşmaktadır. İlk inşaattan, yani Fatih Sultan Mehmed döneminden kalan kuzeydeki dış kale, 4 m yükseklikte surlarla çevrilidir. Surların sahile paralel uzanan bölümü günümüze ulaşamamıştır. Kalenin ilk yapımında kuzey ve güneydeki iki açıklıktan girilen dış kalenin çevresinde büyük hendekler bulunduğu ve giriş açıklıklarına hendekler üzerindeki asma köprülerle ulaşıldığı bilinmektedir. Hendekler sonradan doldurulduğu için günümüze ulaşamamıştır.

Güneydeki ikinci dış kale
, 1541 yılında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiştir. Bu restorasyon sırasında güney kısmı çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (Sarıkule) yaptırılmıştır. Kale, ayrıca 1870 yılında Sultan Abdülaziz tarafından ikinci kez restore edilmiştir.
kilitbahir_11.jpg

Yapının güneydoğu ucunda 21 m. çapında , daire planlı, kubbeyle örtülü anıtsal bir kule yükselmektedir. Kuzeydeki dış kalenin ortasında yer alan iç kale, plan bakımından üç yapraklı bir yoncaya benzemektedir. 7 m. kalınlıkta surlarla çevrelenen iç kale, üç ayrı avlu ve ortadaki yedi katlı kuleden oluşmaktadır. Kendi aralarında birer giriş açıklığıyla ilişkilendirilen avlulardan sadece ikisine dış kaleden girilebilmekte; ortada yer alan 30 m. yükseklikteki yedi katlı kulenin bulunduğu avluya ise dış kaleden ulaşılamamaktadır. Böylece, kaleyi ele geçirmek isteyenlerin kuleye ulaşması güçleştirilmiştir. Ana hatlarıyla bir kalp şeklinde düzenlenmiş olan kulenin, ahşap döşemeli yedi kattan oluştuğu; bu katlara, duvar içine yerleştirilmiş ahşap merdivenlerle çıkıldığı anlaşılmaktadır. Merdivenler ve ahşap döşemeler günümüze ulaşamamıştır.

Kilitbahir Kalesi
, düzgün kesme taş, kaba yontu taş ve moloz taşlarla inşa edilmiştir. Mimari özellikleri bakımından ilginç olmasına karşılık, süsleme açısından sade bir yapıdır. İç kale duvarlarının üst kesimlerinde yer alan tuğlayla oluşturulmuş güneş kursları, rozetler ve meander motiflerinden oluşan şeritler başlıca bezeme unsurlarıdır.

Çanakkale Savaşları’nda çok önemli rol oynayan bu kale

, 1955-56 ve 1967-68 yıllarında çeşitli onarımlar geçirilmiştir. 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir.
kilitbahir_13.jpg

Ziyaret: Pazartesi hariç 08:00–19:00

Ulaşım: Kilitbahir Kalesi, Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, şehrin Avrupa yakasındadır. Çanakkale merkezinden kalkan feribotlarla ulaşılabilir.

Adres: Kilitbahir Kalesi, Eceabat İlçesi, Kilitbahir Köyü



kilitbahir.jpg


kilitbahir-kalesi.png


www.harikasozler.net_-_KLTBAHR_KALES.jpg


KİLİTBAHİR KALESİ İÇ VE DIŞ GÖRÜNTÜLERİ
okisareti.gif
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kilitbahir kalesi resimleri, kilitbahir kalesi içinden kareler

Kilirbahir kalesi resimleri, kilitbahir resimleri, kilitbahir kalesi içi, kilitbahir kalesi içinden kareler

Kilitbahir kalesi içinden görüntüler
kilitbahir_17.jpg


kilitbahir_24.jpg


kilitbahir_4.jpg


kilitbahir_7.jpg


kilitbahir_8.jpg


kilitbahir_9.jpg

kilitbahir kalesi kapısı
kilitbahir_10.jpg

kilitbahir kalesinin içi
kilitbahir_12.jpg


kilitbahir_14.jpg


kilitbahir_15.jpg

kilitbahir kalesi denizden görünüşü
kilitbahir_16.jpg


kilitbahir_18.jpg


kilitbahir_19.jpg


kilitbahir_20.jpg


kilitbahir_22.jpg

kilitbahir kalesinin içindeki toplar
kilitbahir_26.jpg


kilitbahir_27.jpg


Kilitbahir ve Tabyaları

Çanakkale Boğazı’nın tam karşısında muhteşem Kilitbahir Kalesi yer alır. Çanakkale’deki Çimenlik Kalesi gibi Kilitbahir Kalesi de, 1452’de Fatih Sultan II. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bu iki kale, Fatih’in o zaman kuşattığı İstanbul’a yardım etmek için Avrupa’dan gelen donanmalara karşı Boğaz’ı savunmuştur.

Kilitbahir’in güneyindeki yolda, Rumeli Hamidiye Tabyası ve büyük ve haşmetli Namazgah Tabyası gibi çok sayıda topraktan yapılmış tabyalar ve beton cephanelikler vardır. Bunlar 1890’larda inşa edilmiş ve 1915’te yabancı donanmaların boğazdan geçişini önlemek için kale, sur ve maden ocaklarını da içine alan savunma sistemine ilave edilmiştir. Burada konuşlandırılan ağır top çoktan gitmiş olmasına rağmen top mevzileri hala bellidir ve insan hala, 18 Mart 1915 günü, Müttefik donanmasının saldırısı sırasında topların devamlı ateş etmesini sağlamak için top mermilerinin yukarıdaki cephanelikten taşındığını hayalinde canlandırabiliyor.

Namazgah Tabyası’nın biraz güneyinde, 18 Mart’taki Müttefik savaş gemileri kale ve tabyaları bombalarken burada verilen mücadeleyi hatırlatan bir şey vardır. Buraya 1992 yılında dikilen, Edremit Havran’lı Onbaşı Seyit’in denize bakan bronz bir heykeli vardır. Bu heykelde, belden yukarısı çıplak olan Seyit, kollarında 275 kilogramlık bir top mermisini Rumeli Mecidiye Tabya’sındaki top bataryasına taşıyor. Oduncu Seyit, köyünde muazzam kuvveti ile meşhurmuş ve her iki kolunun altında birer kütük taşıyıp ortalıkta dolaşabiliyormuş. 18 Mart günü, Seyit’in bataryasındaki dümen donanımı bozulduğundan, kendisi mermileri taşıyıp, topa sürmüş. Heykelde gösterilen ve Seyit’in kendisinin topa taşıyıp ateşlediği mermi, büyük olasılıkla bataryanın elinde kalan son mermiyi temsil eder. İnanıldığına göre, bu mermi, Britanya savaş gemisi HMS Ocean’a isabet edip, batırdı ancak gerçekte bu savaş gemisini tahrip eden, Yüzbaşı Hakkı Bey’in Nusret’inin mayınlarından biri olabilir. Anlatılanlar değişmekle beraber, kesin olan, Onbaşı Seyit’in heykelinin, Şubat ve Mart 1915’te Müttefik savaş gemilerinin sayısız bombardımanı karşısında dimdik ayakta duran Türk topçularının anısına dikildiğidir. Avustralyalı gazeteci Les Carlyon, bu araziyi renkli bir şekilde şöyle tarif eder:

Doğa, şimdi bu kaleleri tekrar ele geçiriyor. Bir zamanlar kalelerin çevresine duvar ören bu gri taşlar etrafa yayılmış ve yosun tutmuş. Yabançiçekleri, top mevzilerindeki çatlaklardan uç vermiş. Yeraltındaki cephanelikler ve tüneller hiç zarar görmemiş. 180 santimetre kalınlığındaki bu duvarlar ölümsüzdür. Cephanelikler, küf ve yaban kekiği kokuyorlar

kilitbahir_28.jpg


kilitbahir_30.jpg

kilirbahir kalesi kapı ve merdivenleri
kilitbahir_1.jpg


kilitbahir_2.jpg


kilitbahir_3.jpg


kilitbahir_5.jpg


kilitbahir_6.jpg


kilitbahir_21.jpg


kilitbahir_29.jpg


kilitbahir_23.jpg

okisareti.gif
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kilitbahir kalesi içi ve dışı, kilitbahirden fotoğraflar

Kilit bahir kalesi fotğrafları ÇANAKKALE

kilitbahir_35.jpg


kilitbahir_42.jpg


kilitbahir_36.jpg


kilitbahir_37.jpg


kilitbahir_38.jpg


kilitbahir_39.jpg


kilitbahir_40.jpg


kilitbahir_41.jpg


kilitbahir_31.jpg


kilitbahir_32.jpg


kilitbahir_33.jpg


kilitbahir_34.jpg
 
Üst Alt