Kepek nasıl önlenir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kepek nasıl önlenir?
Saçlardaki kepek sorununu şampuanlarla, jellerle çeşitli şekillerle önlemek için alternatifler bulunuyor. Fakat bu ürünler işe yaramayabiliyor. Şampuan ve diğer kozmetik ürünler dışında kepeği yok etmenin bazı farklı yöntemleri de bulunuyor. İşte kepek gidermek için basit ve pratik yöntemler.

Aspirin, tuz, kabartma tozu ve sirke kullanılarak yapılabilen çeşitli uygulamaları şöyle;

Aspirin: İki adet aspirin, toz haline getirilerek saç yıkama esnasında şampuana ilave edilir. Saçta 1-2 dakika bekletilen bu karışım daha sonra durulandıktan sonra saçlar normal şampuan ile tekrar yıkanır.
Kabartma Tozu(Karbonat): Saçlar ıslatıldıktan sonra bir avuç kabartma tozu saç derisine doğru ovalayarak sürülür. Ardından saç durulanır ve kurulanır. Her saç yıkamasından uygulanması gereken bu yöntem sırasında şampuan kullanılmamalıdır. En başlarda saçlar biraz kurusa da daha sonra canlılığına kavuşur.
Limon: İki yemek kaşığı limon saç derisine uygulanır ve su ile durulanır. Sonrasında bir fincan suyun içerisine bir çay kaşığı limon suyu eklenerek saçlar durulanır. Uygulamaya kepekler yok oluncaya kadar devam edilir.
Tuz: Kuru saç derisine biraz tuz serpilir, masaj yapılarak saç derisine yedirilir. Daha sonra saçlar şampuanla yıkanır.
Sirke: Saçlarınız şampuanladıktan sonra iki fincan suya, iki fincan elma sirkesi katılır. Saçlar bu karışımla durulanır. Bu uygulamanın yanı sıra, saçları şampuanlamadan önce 3 yemek kaşığı sirke ile saç derisine masaj yapılır daha sonra durulanır. Durulamadan sonra şampuanla yıkanır.

Kepeğe Yol Açan Nedenler
Kepek bulaşıcı olmadığı gibi anormal de değildir. Normalin değişik bir şeklidir. Keratin pullan halin*deki ölü deri hücrelerin hergün deriden atılmaktadır. Farkına varmadan bunlar çevreye sürtünüp kaybolur. Kafada saçın varlığı, bu pulların farkedilmeden kaybolmasını önler. Bu yüzden birikip, görünen parçalar halinde koparlar. Derideki hücrelerin dönüşüm hızı iç ve dış birçok faktöre bağlıdır. Güneş yanığı (soyulma şeklinde) bu dönüşümü hızlandırır. Derinin iltihabi hastalıkları (dermatit) sıkıntı ve üzüntülerde güneş yanığı gibi tesir yapar. Bu etkenlere karşı derinin tepkisi değişiktir. Kepek olması, kafa derisinin hassas bir dönemde olduğunu gösterir. Uyarıp daha fazla hassas yapacak şeylerden kaçınılması gerekir. Amaç kafa derisini sakinleştirmek olmalıdır: Masaj, ovma, kuvvetli fırçalama ve tarama, pulları parmakla tek tek koparma durumu kötüleştirir.

Saçta Kepekten Korunma
Kepeğin sebebi sebore veya seboreik dermatit (Kulaklar, burun, kaşlar, kirpikler, göğüs, omuzlar gibi fazla yağ salgısı olan bir bölgede meydana gelen dermatit) olabilir. Kafa derisinde iltihap varsa ya da sulanıyorsa, bunun tedavisi için doktora başvurmalıdır. Dermatit oluşma eğilimi katılımla geçtiği için bu durumun ortaya çıkması engellenemez.

Kepek sorunu için bitkisel çözüm ısırgan otu
Isırgan otu problemli saçların çözümü olarak kullanıldığı gibi, kanser, romatizma, varis, kansızlık gibi sayısız hastalığı tedavi edici unsur olarak da kullanılmaktadır. Bütün bunların yanında saçların dökülmesini ve kepeklenmesini önlemede ve saçları sıkılaştırmada ve ergenlik sivilcelerini ortadan kaldırmada etkin rol oynamaktadır.

Kepek önleme Saçlarınız için
1- Yarım litre kaynatılmış su içine, ısırgan otu çayından 5 poşet ekleyiniz, sonra kabınızın ağzını kapatarak hazırladığınız karışımı 5- 10 dakika kadar dinlendirerek soğumaya bırakınız. Hazırladığınız bu karışımı banyodan sonra saçlarınızı durulamanın ardından, ilaveten bir durulama suyu olarak kullanınız ve bu işlemi saç diplerinize masaj olarak uygulayınız. Böylece saçlarınız güçlenecek, kepek oluşumunun önüne geçmiş olunacak ve dolayısıyla saç kaybı da bütün bu artılar neticesinde engellenmiş olacaktır. Bu karışımın başka bir alternatifinin de yüzünüze tonik olarak uygulama olduğunu yazmadan da geçemeyeceğiz. Hazırladığınız karışımı yüzünüze tonik niyetine uygulamak cildinizi sıkılaştıracaktır.

2- 100 gram ısırgan otu kökü, 60 gram simsir ağacı yaprağını ve 100 gram dulavrat otu kökünü iki litre sirke içine bırakın. Bitkileri sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün.

Elde ettiğiniz sıvıyı kafa derinize masaj yaparak uygulayın. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde saçlarınızın kısa bir süre zarfında etkili bir şekilde güçlendiğini göreceksiniz.

3- Kepeğe karşı 2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolu ince kıyılmış hindiba çiçeği (sarı saçlara), yahut bir tatlı kaşığı dolu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı (kumraldan esmere kadar) ekleyiniz ve soğuyana kadar demlenmeye bırakınız. Daha sonra hazırladığınız karışımı süzün ve elde ettiğiniz sıvıyla saçlarınızı durularken, kafa derisine de hafif masaj yaparak karışımı derinize yedirin.

4- Kafa derisi kaşıntısına karşı: ¼ litre elma sirkesini kaynama derecesine gelene kadar ısıtın (ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırgan otu yaprağı ekleyiniz Karışımı 15 dakika demlendirdikten sonra süzünüz, saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derinize masaj yaparak uygulayınız.
 
Üst Alt