Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Karadeniz Bölgesi
Kastamonu
Kastamonu yemek kültürü
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 28634" data-attributes="member: 1208"><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">BÖREKLER</span></span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Çullu Börek (Çullama Börek)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Açılan yufkalar hafif pişirilir. Bir bütün yufka tepsi altına, biri.de üstüne konulmak üzere ayrılır. Diğer yufkalar parçalanarak ufak parçalar haline getirilir. Tencerede eritilen yağa yumurta kırılıp tuz ve biber ilave edilir. Doğranan sermeler atılarak karıştırılır. Yağlanan tepsiye bütün serme konulur. Ufalanan yumurtalı parçalar tepsiye konulur. Diğer bütün serme üsle konularak kızartılır.</span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Delioğlan Sarığı</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Burmak çörekte olduğu gibi yapılır. Ancak delioğlan sarığı sadece yağlı olarak yapılır. Bazen yufka içine ceviz içi veya fındık içi konulduğu görülür.</span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Küre Böreği</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Börek için kıyma ve soğandan iç hazırlanır. Yufkalar açılıp sacda hafifçe pişirilir. Bir yufka ortaya konur. Yufkanın ortasına iç konur. Yufka dört taraftan ortaya doğru birer defa katlanır. Katmer yapılmasında olduğu gibi içine yağ konulmuş tavada katlanan içli yufkalar kızartılarak yenecek hale getirilir.</span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Lahana Böreği</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazır yufka veya evde açılan yufkalar (sermeler) yağlanan tepsiye konur. Konulan her serme yağlanır. 4-5 sermeden sonra haşlanarak ince doğranmış olan lahana içi dökülür. Üzerine sermeler yine yağlanarak konulur. Fırında veya alt ve üstüne ateş yakılarak ocakta kızartılır.</span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Mantar Böreği</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Haşlanan mantar ince kıyılır. Yağ, yumurta, tuz ve biber, domates, yeşil biberle hazırlanan piyazla mantar karıştırılır. Lahana böreği gibi bu içle börek yapılır. Aynı biçimde ıspanaklı, patatesli börek de yapılmaktadır.</span></p><p><span style="color: #0000FF"><span style="font-size: 12px">Sarımburma (Burmalı Çörek)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Açılan yufka (serme) içine hazırlanan iç konulur. İç olarak kıyma, patates, ıspanak kullanılır. Serme kendine sarılır. Yapılan sarma hafifçe burulur. Yağlanan tepsinin ortasına bir ucu yerleştirilerek sarık biçiminde sarılır. Diğer sermelerde aynı şekilde yapılarak helezon genişletilir. Tepsi dolunca kızartılır.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: #FF0000">DOLMALAR</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Dolma yapılmasında ilk iş “için” hazırlanmasıdır. Dolma veya sarma içlerinin hazırlanması veya malzemeleri de farklı olur. Pirinçli, bulgurlu, kıymalı (etli yapılacaksa kıyma) veya bulgur (bunun içine de kıyma ilave edilir.) ilavesi karıştırılarak ocaktan indirilir. Kıymasız olanlara nane, maydanoz da ilave edilerek doldurma veya sarma işlemine geçilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Çiçek Dolması</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Kabakların çiçek açtığı mevsimde dölsüz çiçekler alınarak, bunların içi malzemeyle doldurulup tencereye dizilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Ispıt Sarması</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Ormanlık alanlarda yabani olarak yetişen iri yapraklı yıllık bir bitkidir. Toplanan yapraklar taze olarak kullanıldığı gibi, kurutularak veya salamur yapılarak kışın da kullanılır. Üzüm yaprağının kıymalı tipi gibi sarılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Kalem (Lahana) Sarması</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Dolmalık lahananın yaprak kısımları haşlandıktan sonra el büyüklüğünde parçalara hazırlanan malzeme konularak sarılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Pancar</span> (Kuyruklu) Dolma</span></p><p><span style="font-size: 12px">Mancar da denilen pancar yapraklarının yeşilleri toplanarak haşlanır. Daha sonra malzeme ile sarılır. Cide-Şenpazar yöresinde çok bilinir,</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Soğan-Pırasa Dolması</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Pırasanın katı açılarak boru halinde soğanın da katmanı ayrılarak hazırlanan malzeme ile içi doldurulur. Araç, Azdavay, Pınarbaşı çevresinde çok yapılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #0000FF">Şapla Sarması</span></span></p><p><span style="font-size: 12px">Ispıt gibi ormanda yetişir. Onun gibi kullanılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Yaprak (Üzüm Yaprağı) Sarması: Taze ve salamur olarak kullanılır. Zeytinyağlı, yalancı dolma veya etli olarak sarılır. Zeytinyağlı olanlar ince uzun kalem gibi, etli olanlar ise tombul olarak sarılır. Az su ile pişirilen dolmanın üzerine salça kızartılmış yağ dökülür. Kıymasız olanlara sirke veya limon, etli olanlara yoğurt isteğe göre sarımsaklı yoğurt ilave edilerek yenir.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 28634, member: 1208"] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]BÖREKLER[/SIZE][/COLOR] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Çullu Börek (Çullama Börek)[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Açılan yufkalar hafif pişirilir. Bir bütün yufka tepsi altına, biri.de üstüne konulmak üzere ayrılır. Diğer yufkalar parçalanarak ufak parçalar haline getirilir. Tencerede eritilen yağa yumurta kırılıp tuz ve biber ilave edilir. Doğranan sermeler atılarak karıştırılır. Yağlanan tepsiye bütün serme konulur. Ufalanan yumurtalı parçalar tepsiye konulur. Diğer bütün serme üsle konularak kızartılır.[/SIZE] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Delioğlan Sarığı[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Burmak çörekte olduğu gibi yapılır. Ancak delioğlan sarığı sadece yağlı olarak yapılır. Bazen yufka içine ceviz içi veya fındık içi konulduğu görülür.[/SIZE] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Küre Böreği[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Börek için kıyma ve soğandan iç hazırlanır. Yufkalar açılıp sacda hafifçe pişirilir. Bir yufka ortaya konur. Yufkanın ortasına iç konur. Yufka dört taraftan ortaya doğru birer defa katlanır. Katmer yapılmasında olduğu gibi içine yağ konulmuş tavada katlanan içli yufkalar kızartılarak yenecek hale getirilir.[/SIZE] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Lahana Böreği[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Hazır yufka veya evde açılan yufkalar (sermeler) yağlanan tepsiye konur. Konulan her serme yağlanır. 4-5 sermeden sonra haşlanarak ince doğranmış olan lahana içi dökülür. Üzerine sermeler yine yağlanarak konulur. Fırında veya alt ve üstüne ateş yakılarak ocakta kızartılır.[/SIZE] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Mantar Böreği[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Haşlanan mantar ince kıyılır. Yağ, yumurta, tuz ve biber, domates, yeşil biberle hazırlanan piyazla mantar karıştırılır. Lahana böreği gibi bu içle börek yapılır. Aynı biçimde ıspanaklı, patatesli börek de yapılmaktadır.[/SIZE] [COLOR=#0000FF][SIZE=3]Sarımburma (Burmalı Çörek)[/SIZE][/COLOR] [SIZE=3]Açılan yufka (serme) içine hazırlanan iç konulur. İç olarak kıyma, patates, ıspanak kullanılır. Serme kendine sarılır. Yapılan sarma hafifçe burulur. Yağlanan tepsinin ortasına bir ucu yerleştirilerek sarık biçiminde sarılır. Diğer sermelerde aynı şekilde yapılarak helezon genişletilir. Tepsi dolunca kızartılır.[/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] [SIZE=3][B][COLOR=#FF0000]DOLMALAR[/COLOR][/B] Dolma yapılmasında ilk iş “için” hazırlanmasıdır. Dolma veya sarma içlerinin hazırlanması veya malzemeleri de farklı olur. Pirinçli, bulgurlu, kıymalı (etli yapılacaksa kıyma) veya bulgur (bunun içine de kıyma ilave edilir.) ilavesi karıştırılarak ocaktan indirilir. Kıymasız olanlara nane, maydanoz da ilave edilerek doldurma veya sarma işlemine geçilir. [COLOR=#0000FF]Çiçek Dolması[/COLOR] Kabakların çiçek açtığı mevsimde dölsüz çiçekler alınarak, bunların içi malzemeyle doldurulup tencereye dizilir. [COLOR=#0000FF]Ispıt Sarması[/COLOR] Ormanlık alanlarda yabani olarak yetişen iri yapraklı yıllık bir bitkidir. Toplanan yapraklar taze olarak kullanıldığı gibi, kurutularak veya salamur yapılarak kışın da kullanılır. Üzüm yaprağının kıymalı tipi gibi sarılır. [COLOR=#0000FF]Kalem (Lahana) Sarması[/COLOR] Dolmalık lahananın yaprak kısımları haşlandıktan sonra el büyüklüğünde parçalara hazırlanan malzeme konularak sarılır. [COLOR=#0000FF]Pancar[/COLOR] (Kuyruklu) Dolma Mancar da denilen pancar yapraklarının yeşilleri toplanarak haşlanır. Daha sonra malzeme ile sarılır. Cide-Şenpazar yöresinde çok bilinir, [COLOR=#0000FF]Soğan-Pırasa Dolması[/COLOR] Pırasanın katı açılarak boru halinde soğanın da katmanı ayrılarak hazırlanan malzeme ile içi doldurulur. Araç, Azdavay, Pınarbaşı çevresinde çok yapılır. [COLOR=#0000FF]Şapla Sarması[/COLOR] Ispıt gibi ormanda yetişir. Onun gibi kullanılır. Yaprak (Üzüm Yaprağı) Sarması: Taze ve salamur olarak kullanılır. Zeytinyağlı, yalancı dolma veya etli olarak sarılır. Zeytinyağlı olanlar ince uzun kalem gibi, etli olanlar ise tombul olarak sarılır. Az su ile pişirilen dolmanın üzerine salça kızartılmış yağ dökülür. Kıymasız olanlara sirke veya limon, etli olanlara yoğurt isteğe göre sarımsaklı yoğurt ilave edilerek yenir.[/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Karadeniz Bölgesi
Kastamonu
Kastamonu yemek kültürü
Üst
Alt