Karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle yenilmeli

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Beslenme uzmanı Selma Uçar, Türk toplumunun karpuzu yanlış tükettiğini belirterek, karpuzun faydasından tam yararlanmak için aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

karpuz-ac-karnina-ve-cekirdekleriyle-yenilmeli-medium-0.jpg

Yaz mevsiminin en çok sevilen meyveleri arasında bulunan karpuz tezgâhlarda yerini almaya başladı. Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun doğru tüketildiğinde kanserden koruyucu özelliği dâhil birçok faydasının bulunduğunu kaydetti. Türk toplumunda karpuzun genelde yemeklerden sonra ve çekirdekleri ayrılarak tüketme alışkanlığının olduğunu vurgulayan Uçar, "Yemekten sonra yenilen karpuz şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor. Karpuz aç karnına, ya da öğün aralarında müstakil olarak çekirdekleriyle tüketilmeli. Bu şekilde tüketildiği takdirde böbreklerden kalbe kadar birçok faydası var." dedi. Karpuzun bol miktarda B ve C vitamini içerdiğini, bu sebeple vücuda zindelik ve enerji verdiğini vurgulayan Uçar, ayrıca antioksidan özelliği ile iyi bir kanser koruyucusu olduğunun altını çizdi. Karpuzun yağ ve kolesterol içermediğini ayrıca iyi bir lif kaynağı olması sebebiyle bağırsakları çalıştırdığını ve bağırsak hareketlerini düzenlediğini ifade eden Uçar, "Karpuz bu özelliği ile bağırsak kanseri türlerinden koruyor. Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor.

"Çekirdeklerini dişlerinizle kırın"

Karpuzun en kıymetli kısmının çekirdekleri olduğunu vurgulayan Uçar, ancak toplumun çekirdeklerini çıkararak karpuzu tükettiğini, bu hareketin karpuzun faydasını azalttığını kaydetti. Karpuz çekirdeği içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı maddenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu dile getiren Uçar, "Bu sebeple karpuz çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri dişlerimizle kırarak tüketmeliyiz. Çekirdekleri kırıldığında yararlı etkisini artıyor. Karpuz çekirdeğinin mideyi ağrıttığına dair yanlış bir söylenti var. Çok çok aşırı tüketilmediği takdirde karpuz çekirdeğinin mideye hiçbir zararı yoktur. Her şeyin aşırısı zaten zararlıdır. Ayrıca karpuz içinde barındırdığı 'likopen' maddesi de kalbi enfarktüsten koruyor." bilgisini verdi.


Milli Gazete 27 MAYIS 2012​
 

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
15 Mayıs 2012
Mesajlar
116
Tepkime puanı
0
yahu 40 yıldır çekirdeksiz yediğimiz karpuzu şimdi çekirdekli mi yiyeceğiz?

hayır efendim çekirdeklerini tek tek ayıklarım ben
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
yahu 40 yıldır çekirdeksiz yediğimiz karpuzu şimdi çekirdekli mi yiyeceğiz?

hayır efendim çekirdeklerini tek tek ayıklarım ben
Seedless%20watermelon.jpg


Musliman kardesim siz çekirdeklerini tek tek ayıklayin! biz ise burada çekirdekli karpuza hasret kalalim..sırıtık.:,
buradaki karpuzlar çekirdeksiz malesef.. sinir olurum.. Turkiyede ozelikle adana da o Karpuzlar ne oyle kan gibi kirmizi icinde simsiyah inci gibi cekirdekler..Masa/Allah..Subhanallah berekellah..
Mantosu yeşil, entarisi kırmızı.dugmeleri siyah Bil bakalım. Bu kimin kızı?dfgtn
 
Üst Alt