Kardelen Çiçeği

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16


kardelencicegi.jpg



Kardelen, nergisgiller (amaryllidaceae)içinde sınıflandırılan, galanthus cinsi bitki türlerinin ortak adıdır.
İlk botanikçiler tarafından, soğanlı menekşe olarak tanımlanan kardelen, karlı günlerde çiçek verdiği için “yılın ilk çiçeği” olarak benimsenmiştir. Soğuk ve karlı kış günlerinde çiçek verebilmesi ve dayanıklılığı ile peyzaj mimarlarının en çok tercih ettiği bitkilerden biridir. Kardelen bakımı için aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.
Toprak: Kardelen bitkisi, yarı gölge ve serin ortamları, ağaç altlarındaki nemli ve organik madde yönünden zengin bahçe toprağını sever. Nemli ve humusça zengin topraklarda, daha çok verim elde edilir.

Isı: Kardelen bitkisi, kapalı balkonda yetiştirilecekse, en önemli kural, kış aylarında oda sıcaklığı, 12 derecenin altında olmamalıdır. Çok fazla soğuk ve sıcak hava, çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine ve köklerine zararlıdır.

Işık: Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki, dolaylı ışıktan yararlanabilir.

Su: Bitkiyi sularken kullanılan kap, her sulamada aynı ölçüde olmalıdır. Sulama, haftanın belirli günlerinde yapılmalıdır. Çok sık aralıklarla sulanmasına gerek yoktur. Fakat, suyun toprağın her tarafına ulaşmış olduğuna dikkat etmek gerekir. Kış aylarında, musluktan alınan soğuk çeşme suyu verilmemelidir. Verilen su, oda sıcaklığında olmalıdır.

*Saksı değişimi iki yılda bir olmak üzere, sıcak ayların başladığı zamanlarda yapılmalıdır.
*Kardelen bitkisi, her çiçekçiden ve seradan alınabilecek vitamin ve mineraller ile, yılda en az bir kere, topraktan beslenmelidir. Bu beslenme, bitkinin ömrünü uzatacağı gibi, çiçeğin daha güzel görünmesini ve daha çabuk büyümesini sağlayacaktır.
*Çoğaltma için, en uygun zaman nisan ayıdır. Kardelen bitkisinin çiçeklenme dönemi bittikten sonra, ilkbaharda toprağın altında çoğalmış soğanları sökülerek ve değişik yerlere ekilerek bitki çoğaltılmalıdır.
* Kardelen bitkisi üretilirken, çevresindeki otlar temizlenmez. Çünkü bunlar, bitkiye nem ve gölge sağlar. Ama yaz mevsiminde, kardelen bitkisinin yaprakları sararıp solunca, yabani otlar temizlenmelidir.​
 
Üst Alt