Kahramanmaraşlın ilgi çekici tarihi yerleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
İlgi Çekici Yerleri:

Yunus Emre Camii ve Türbesi mutlaka görülmelidir. Ayrıca ilgi çakici yerleri şöyle sıralanıyor: Çamlık, Kapıçam, Pınarbaşı,Başkonuş ve Çınar Geçidi Orman İçi Dinlenme Yerleri, Maraş, Hurman ve KızKaleleri, Karahöyük, Turunçlu ve Ufacıklı köylerindeki yapı kalıntıları,Kaşanlı Köyü´ndeki Kaya Kabartması, Kahramanmaraş, Afşin ve Elbistan Ulucamileri,Taş Medrese, Haznedarlı, Hatuniye ve Himmet Baba Camileri, Eshab-ı KehfKülliyesi, İklime Hatun Mescidi, Taşhan Tuzhan, Hışırhan ve Kuruhan, Ceyhanve Körsulu Köprüleri, Kahramanmaraş Müzesi.

Kahramanmaraş Kalesi Şehrin ortasında,yığma bir tepe üzerinde bulunmakta. Hitit, Roma ve Osmanlılar zamanında kullanılmış ve çesitli devirlerde onarımlar görmüş. Kale plan olarak 150x75m.ebadında dikdörtgen bir şekle sahip. Sonra yapılan onarımlarla, sadece A,B,C burçları kurtarılabilmiş. Kahramanmaraş Ulu Cami Ekmekçi Mahallesinde bulunmakta. Üzerindeki kitabeye göre Sultan Kansu Gavri zamanında 907 tarihi´de yapıldığı biliniyor. Ahşap çatılı ve ahşap sütunlu olması 11 yy.´aait ahşap cami örneklerinin özelliğini gösteriyor. Mihrap, minare ve mimberi orijinaldir. Ahşap gül ağacından sedef kakmalı mimber Muhsin Ali adlı usta tarafından onarılmış. Mimber kapısı üzerinde bulunan kitabe ´´Kelime-iTevhid la ilahe illallah Muhammeden Resullullah´´ ve altta da ´´El Eminbu imareti Alauddevle Bin Süleyman´´ yazılı. Bu kitabelerden de Alauddevle zamanında önemli bir tamir geçirmiş. Taş Medrese Kahramanmaraş Ulu Camiyanında bulunan Taş Medrese, Dulkadirli Alauddevle Bey adına yapılmış ustabir mimarlık örneği. Sağ tarafında yan yana sıralanmış odaları, giriş kapısının karşısında kıble yönünde dikdörtgen planlı mescid ve sol tarafta da piramit çatı yapılı bir türbeden ibaret küçük çapta başlı başına bir külliye. Sol tarafında piramit şeklinde ve oldukça sağlam kesme taşlardan yapılan türbeside yer alıyor. Taş Han Kapalı çarsıya bitişik. Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı öne sürülen moloz taştan kare avlu çevresinde iki katlı bir yapı.Girişin karşısındaki çapraz tonozlu mekan, sivri kemerlerle avluya açılıyor.Kuzeydoğuda hanın anbarı olduğu düşünülen tonozlu uzun bölüm bulunuyor.Taş Han´da halen küçük imalathaneler ve depolar var. Katip Han Ulu caminin güneyinde yer alıyor. 18 yy.´da yapıldığı sanılıyor. Belediye, Bakırcılarve Demirciler Çarşısı´nın yeraldığı çarşıbaşı kesiminde. Ceyhan Köprüsü Kahramanmaraş - Göksun eski yolunda, Ceyhan Irmağı üstündeki köprü, yeniyolun dışında kalmış durumda. 16. yy. yapısı olduğu konusunda değişik görüşler var.

Şeyh Adil Çeşmesi Kahramanmaraş mutassarrıflarından İsmail Kemal Bey tarafından 1913 - 1915 tarihleri arasında, 3x6 m. ebadında kesme taştan yaptırılmış. Güney cephesinde ikiz kemerli iki diş açılmış bu kemerlerin ayaklarından çıkan ikiz sütunlarla cephe teşkilatlandırılmış
 
Üst Alt