Kadir gecesinde okunacak dualar

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kadir Gecesi neler yapılmalı?, Nasıl dua edelim?,Kadir gecesinde okunacak dualar, kadir gecesinde hangi sureler okunmalı, kadir gecesi okunacak dualar, kadir suresi
"Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)
Hz. Aişe (r.ah) söyle anlatiyor: Ey Allahin Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):
Allahümme inneke afüvvün tühibbül-afve fafu annî diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Anlamı; Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet

BİSMİLLAHİ'R-RAHMANİ'R-RAHîM
Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı!
İçinde bulunduğumuz bu Kadir Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Ya Rabbi, İlahi yarabbi

İbadetlerimi kabul et Ya Rabbi, günahlarımı affet Ya Rabbi, Bana ve aileme lütfettiğin, bahşettiğin, nasip ettiğin, ihsan ettiğin, bütün nimetler için sana hamd-ü senalar olsun ya Rabbi

Ya Rabbi, İlahi yarabbi,

Bana herşeyin iyisinden hayırlısını nasip et Ya Rabbi. Sana karşı nankör olmaktan ve sana isyan etmekten yine sana sığınırım İlahi. Günahlarımı bağışla, hata ve kusurlarımı ört Ya Settar.

İlahi Ya Rabbi,

Bana ve aileme sağlık ve afiyet ver, bizleri her türlü kötülükten, fenalıktan, kötü insanların şerrinden, şeytanın şerrinden, şeytanlaşmış insanların şerrinden, görünür görünmez kazalardan belalardan, afetlerden, musibetlerden, acizlikten, miskinlikten, tembellikten, yaşlılık zamanımda bunamaktan, korkaklıktan, cimrilikten ve insanların kahrını almaktan muhafaza et Ya Rabbi.

Ya Rabbi İlahi Ya Rabbi,

Bu dünyada islam üzere müslüman olarak yaşyıp, islam üzere müslüman olarak ölmeyi nasip et Ya Rabbi.

Ya Rabbi

Evlatlarımı bana hayırlı evlatlar olarak bağışla, evimi ve ailemi geçindirmekten, onların ihtiyaçlarını karşılamaktan, evlatlarımı okutup islam üzere yetiştirmekten beni aciz ve mahrum bırakma Ya Rabbi.

İlahi Ya Rabbi

Beni, ailemi, yakınlarımı ve bütün müslümanları koru Ya Rabbi. Dertlerimize deva, hasta olanlarımıza şifa, öğrencilerimize hayırlı başarı, çalışanlarımıza helalinden bereketli kazanç, bekarlarımıza hayırlı kısmet, evli olanlarımıza huzur ve mutluluk, yaşlılarımıza kolaylık ve sabır, borçlu olanlarımıza ferahlık nasip et Ya Rabbi.

İlahi,

Bütün günahlarımla geldim huzuruna, ben kulunum, sen Rabbimsin, ben acizim sen güçlüsün, Bu mübarek ayda, bu mübarek gecede kendi aczimin farkında olarak senin yüce makamına başımı koydum, senin sonsuz rahmetine ellerimi açtım. Ver Ya Rabbi bana da rahmetinden ver, sen affedicisin affetmeyi seversin beni de affet Ya Rabbi.

Allahım,

İnsanî değerlerin hor görüldüğü, dînî düşüncede kırılmaların yaşandığı, her tarafta başı boşların gürültülerinin duyulduğu günümüzde, başka bir şey değil, bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!

Kadir Gecesi hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!
Mübarek Ramazan hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!

EFENDİMİZ HAZRETİ MUHAMMED'E, AİLE EFRADINA VE O'NUN BÜTÜN ARKADAŞLARINA SALÂT U SELAM EDEREK BUNLARI SENDEN DİLENİYORUZ;

DUALARIMIZI KABUL BUYUR YA RABBİ!

AMİN VE'L-HAMDÜ LİLLAHİ RABBİ'L-ALEMİN

 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
kadirgecesi.jpg


Ramazan-ı Şerif geldi ve gidiyor..Son on gün içine girmiş bulunmaktayız.
Bu son on günün diğer günlerden farklı bir özelliği vardır.Ramazanın her günü özel olmakla birlikte son on gün daha özeldir.
Çünkü bu günler içerisinde saklı bir özel gece vardır.
KADİR GECESİÖzeldir çünkü Kur'an-ı Kerim bu gecede inmiştir.

Efendimiz(sav); "Kadir gecesini Ramazanın son on günü içinde arayınız." buyuruyor.
Bu gece özeldir,Rabbimiz bu gece için;
Doğrusu Biz,onu Kadir gecesinde indirdik.Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
Kadir gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh Rablarının izniyle her iş için iner de iner.
O, tan ağarıncaya kadar bir selamettir.(KADİR SURESİ)
Bu geceyi bulabilmek ve ihya edebilmek duasıyla..
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kadir gecesinde ne oldu? Kadir gecesinin önemi Kadir gecesi ne zaman?

Kadir gecesi nedir?

Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci suresi olan beş ayetlik Kadr Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.

Kadir gecesinin zamanı

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

Kadir gecesinin önemi nedir?

Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Başka peygamberlere böyle bir gece verilmemiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Allah Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi.) [Deylemi]

Peygamber efendimiz, daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Hem de Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir.

Resulullah efendimize kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. (İ. Malik)

Resulullah efendimiz, (Beni İsrail peygamberlerinden 80 yıl Allahü teâlâya ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret ettiler. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam gelip; “Ya Resulallah, senin ümmetin bu peygamberlerin, 80 yıllık ibadetine şaşarlar. Allah sana ondan iyisini gönderdi” diyerek, (Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki âyeti okudu. (Tefsir-i Mugni)

Kadir gecesinin İslamiyet'teki önemi

Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kur'an'da şöyle tanımlanmıştır:

"Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

İnna enzelnahu fi leyletil kadr. Ve ma edrake ma leyletül kadr. Leyletülkadri hayrun min elfişehr. Tenezzelül melaiketü verruhu fiha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta madla'il fecr.
Kadir gecesini nasıl geçirmeliyiz?

1- Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.

2- Bir iki sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.

3- Az da olsa sadaka vermeli.

Kadir gecesi olduğu nasıl anlaşılır?

1- Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

2- Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.

3- Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.

4- Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.) [Taberani]

(Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.) [Taberani]

(Kadir gecesi sabahı güneş şuasız olarak doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.) [Müslim]

Kadir gecesi sözlükte ne anlama gelmektedir?

1- ramazan ayının kutsal sayılan yirmi yedinci gecesi.

2- Kur'an indirilmeye başlandığı için kutsal sayılan ramazan ayının yirmi yedinci gecesi.

Kadir Gecesinin 27.Gecedir Diyenlerin Delilleri

Ulemanın ekserisi "Leyle-i kadir ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir." demişlerdir. Bu görüşün sahibi bulunan ilim adamları delil olarak şu hadis-i şerifi göstermektedirler: "Leyle-i Kadir, yirmi yedinci gecedir."

Bu nakli delile ilaveten akli bir delil ile mevzûu daha belirgin hale getirmek istiyorum. Süre-i celilede (Kadir Suresi) "Leylet'ül Kadri" lafzı üç yerde geçmektedir. Bu lafzın harfleri dokuz tanedir. Bu sayıyı üçle çarptığımız zaman çıkan yekün de yirmi yediyi göstermektedir.

Her geceyi kadir, her gördüğünü Hızır bilmek

Din adamlarının bazısı, leyle-i kadrin senenin günleri içinde gizlenmiş olduğunu söylemişlerdir. İhmalkarlık yapmasınlar ve diğer geceleri de ihya etsinler diye bu gecenin gizlendiğini ifade etmişlerdir.

Hızır aleyhisselam da gizlenmiştir. İlim adamlarına ve zahid kimselere gösterilen alaka, fukara ve gurebaya da gösterilmelidir. bu ihitimalden dolayı:

"Her geceyi kadir bil, her gördüğünü Hızır bil" denilmiştir.
Cenab-ı Hak bu geceyi hakkıyla ihya eden kullar arasına bizleri de ilhak eylesin ve bizi zatına kul ve Habine ümmet olma şerefinde daim eylesin.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kadir gecesinin 27. gece olduğu kesin midir?

Hayır, kesin değildir. Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak belli değildir. Âlimlerimiz, (Allahü teâlâ, rızasını taatte, gazabını günahlarda, orta namazı beş vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini Ramazan ayı içinde gizlemiştir) buyuruyorlar.

O halde Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, hiçbir iyiliği küçük görmemeli! Gazabı günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görmemeli; orta namazı kaçırmamak için, beş vakit namazı vaktinde kılmalı; evliya halk arasında gizli olduğu için herkese iyi muamele etmeli. Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bilmelidir.

Ramazan-ı şerif ayının 27. gecesini ihya etmek çok sevabdır. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kadir gecesini ramazanın son on gününde arayın!) [Müslim]

(Kadir gecesini, ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya ramazanın son gecesinde arayın! Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları affolur.) [İ. Ahmed]

Kaynak
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kadir Gecesinde ne olmuştur ?

-Kur’ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

- Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

-Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

-Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

- Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü’mine selam verirler.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kadir gecesinde günahlarımızdan, hatalarımızdan, yanlışlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Hiçbirşey bilmiyorsak “Estağfirullah” diyelim. Çünkü Rabbimizin bu gecedeki ve gündüzündeki büyük rahmeti, mağfireti, bağışlaması diz çöküp, el açıp, pişmanlıkla af dileyenler içindir. Kusurlarını, günahlarını kabullenmeyen veya bilerek bunlarda ısrar edenler, perişan oldukları halde tövbe ve istiğfarda bulunmayanlar, nasıl affolunur? Yapılacak tövbe samimi ve içten olmalı, bir daha o günaha dönülmemelidir. Tövbe sadece dil ile değil esas olarak kalp ile yapılmalıdır. Tövbe ederken ne söylediğimizin, ne istediğimizin bilincinde olmalı ve ona göre hareket etmeliyiz. İnsan kendini değiştirmeli ki, tövbe makbul olsun. Kul hakkı varsa, mutlaka helalleşmek gerekir. ALLAH Teala şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Samimî bir tövbe ile ALLAH Teala’ya dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve Onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde ALLAH sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nurları aydınlatıp gider de: “Ey Rabbimiz! Nurumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin” derler.”
 

tozduman

Moderatör
Moderatör
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
1,133
Tepkime puanı
8
Rabbim bu geceyi bana ve tüm kardeşlerime, hakkıyla teslim etmeyi nasip eylesin. Amin ecmain.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ne büyük bir gün geldi, Kadir gecesi Rabbim tüm günahlara tevbe ettim kapına geldim boş çevirme ellerimi ya Rab. Amin.
 
Üst Alt