Kadir gecesinde melekler yeryüzüne iner mi?

B

beyzasevindikk

Kayıtsız
Misafir
Kadir gecesinde melekler yeryüzüne iner mi ?

Kadir gecesi, şanı büyük ilâhi kitabımız Kurânın indirildiği mübarek bir gece olduğu için sonsuz bir şerefe sahiptir. Bu mübarek gecede melekler yeryüzüne inerler. Onlar da bu gecenin bereketinden faydalanırlar.

Hikmet sahibi yüce Yaratıcının yaratmış olduğu çeşitli varlıklar mevcuttur. Bunların bir kısmı melek ismi verilen yüce şahsiyetlerdir.

Şu kâinatın genişliğine nisbetle bizim yaşadığımız yer olan dünya, büyük sahradaki kumların tamamına karşılık bir kum tanesi kadar bile değildir. Buna rağmen akıl ve şuur sahibi mükemmel varlık olan insan yeryüzünde yaşıyor. O hâlde şu koskoca kâinatın diğer kısımlarında, akıllı ve şuurlu başka fıtratlara sahip bazı yüce yaratılmışların bulunması nasıl uzak görülebilir?

Gerçek hayatta biz melekleri göremiyoruz. Fakat bir şeyi görememek, o şeyin yok olmasını gerektirir mi? Biz kâinatın hepsinin görebiliyor muyuz? Yaratılmış şu kâinatta nice kuvvetler var ki biz onları göremediğimiz halde, varlıklarını inkâr etmiyoruz. Hissedilebilen varlıkların dışında kalan diğer varlıkları inkâr etmek, muhakemenin azlığından, kâinatın genişliğini ve Allah Teâlânın kudretini, büyüklüğünü düşünememekten kaynaklanır.

Hâsılı, meleklerin varlığı aklî bakımdan imkân dairesindedir ve dini bakımdan ise kesindir. Hepsi, Cenâb-ı Hakkın mümin, şerefli ve isyândan korunmuş kullarıdır. İşte bunlardan birçoğu, Kadir gecesinde Allah Teâlânın emri ile bölük bölük yeryüzüne inerler. Meleklerin bu inişlerinde nice hikmetler vardır. Bu hikmetlerden bazıları şunlardır:

Melekler, Kadir gecesinde yeryüzüne inerek Kadir gecesinin faziletine kavuşurlar, müminlere bereket dilerler, onların hâllerine, ibadet ve itaatlerine şahit olurlar, onlara selâm verirler ve onların ilâhi bağışlanmaya mazhar olmalarını Allahtan niyaz ederler. Bu durum, insanlar için bir şeref ve lütuftur.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Bu gece melekler yeryüzüne iner mi ?
Kadir gecesinde meleklerin yeryüzüne inecekleri Kadir Suresinde ifade edilmiştir. Ayetin meali şöyledir.

"Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler." (Kadir, 97/4)

Cebrail meleklerden biri olmakla birlikte makamının yüksekliğini ve şanının yüceliğini göstermek üzere ayrıca zikredilmiştir. Kadir gecesinde melekler yeryüzüne inerler ancak görünmezler.

Meleklerin o gece yeryüzüne inmesi ilâhî gufran, rahmet ve inayeti o geceyi ihya edenlerin üzerine yağmur misali yağdırmak ve o insanların malına, canına, evine ve işine bereket havası estirmek üzere iner. Resûlüllah Efendimiz (a.s.m)'in: "Kim inanarak, karşılığını yalnız Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi'ni ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari, Kadr, 1; Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurması, bu rahmet ve bereketi müjdelemeye yöneliktir.

Böylece Cenâb-ı Hak kâinatın çok hassas bir saat gibi çalışmakta olduğuna, gelişi güzel, plânsız, programsız hiçbir hükme ve takdire yer ve*rilmediğine ve her hükmün ve olayın yerine getirilmesinde görevli melek*lerin bulunduğuna işarette bulunuyor.

Cebrail ve diğer görevli meleklerin takdir edilen her emirle inmesine gelince: Duhân Sûresi'nde bu olay şöyle açıklanmaktadır: "O gece her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayrılır, ayırt edilir.."(Duhan 44/4) Yani ezelde bilinip hazırlandığı gibi her olay, her hüküm, her ecel ve rızık belli bir programa göre meleklere verilir.

Bazı âlimlere göre: Berâat gecesi, emirlerin Levh–i Mahfuz’dan istinsahına başlanır, kâtip melekler bu geceden, gelecek seneye müsaadif ayın geceye kadar olacak olan vak’aları yazar ve bu işler, Kadir gecesi bitirilir. Rızıklarla alâkalı defter Mikail (as)’e; harpler, zelzeleler, saikalar, çöküntülerle ilgili defter Cebrail (as)’e; amellerle alakalı defter, dünya göğünün sahibi ve büyük melek olan İsrafil (as)’e; musibetlere ait nüsha da Azrail (as)’e teslim olunur.(İbrahim Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/287).

Rasûlulllah (a.s.m): “Allah Tealâ tüm şeyleri Berâat gecesinde takdir eder. Kadir gecesi gelince de bu şeyleri sahiplerine teslim eder.” buyurmuştur. Berâat gecesinde eceller ve rızıklar; Kadir gecesinde ise hayır, bereket ve selametle alâkalı işler takdir edilir. Kadir gecesinde sayesinde dinin güç–kuvvet bulduğu şeylerin takdir edildiği; Berâat gecesinde ise, o yıl ölecek olanların isimlerinin kaydedilip ölüm meleğinin teslim edildiği de söylenmiştir.(Razi, Tefsirul Kebir, 23/293).

Sorularla İslamiyet
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Cenâb-ı Hak, KADİR GECESİNİ şöyle medhediyor:

"Biz onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Rûh (Cebrâil), her iş için iner dururlar. O gece, selâmet ve esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar"(el-Kadir, 1-8)

Kur'ân-ı Kerîm'in indiriliş zamanı hakkında ilk beyân, Bakara Sûresi'nin 185. âyetinde yapılmış ve indirildiği ayın Ramazan ayı olduğu bildirilmiştir.

"Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'ân'ın indirildiği aydır"(el-Bakara, 185)

Bir başka âyet-i kerîmede onun gece vakti indirildiği bildirilmiş ve şöyle buyurulmuştur:

"Apaçık olan kitaba andolsun ki, Biz onu mübârek bir gecede indirdik"(ed-Duhân, 2-3)

Kadir Sûresi'nin ilk âyeti ile de kerîm kitabımız Kur'ân'ın, Kadir gecesinde indirildiği açıkça beyân edilmiştir.

Kadir geceniz mübarek olsun
kadir-gecesi-tebrik-crop.jpg
 
Üst Alt