• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Kadın tek başına mahremsiz yolculuk yapabilir mi?

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
✔Kadın tek başına mahremsiz yolculuk yapabilir mi? Kadının tek başına yolculuk yapması ayet-hadis, kadınların mahremsiz yolculuk yapması diyanet

✔Bir bayanın tek başına yanında mahremi [Mahrem, kardeş, amca, dayı gibi yakın akraba demektir.] olmadan veya hanımlardan oluşan bir grupla, şehirlerarası yolculuklara çıkmasının hükmü nedir?
İslam'a göre bir kadının mahremi olmadan “yolculuk-sefer” şartlarını taşıyan bir yere tek başına gitmesi câiz midir? Kadın hangi şartlarda yolculuk yapabilir? Kadının yolculuk kuralları nelerdir?


✔Kadının yanında mahremi yok iken yolculuğa çıkıp çıkmaması ile alakalı olarak: Hadislerde detaylı bilgiler vardır. Bu konu hakkında hükümler sahih hadislere dayanarak tesbit edilmiştir.

✔Kadın yanında mahremi bulunmadıkça uzak-yakın hiçbir yere yolculuğa çıkamaz.

✔Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.):
“Allah’a ve ahiret gününe inanan bir kadının, yanında mahremi olmaksızın üç gecelik bir yola sefere çıkması helal değildir.” buyurmuşlardır. (Müslim, Hacc, 74. Buhari, Taksiru’s-Salât)

✔Kadının mahremi olmadan “yolculuk-sefer” şartlarını taşıyan bir yere tek başına gitmesi câiz değildir. Bu, büyük bir farz olan ve ömürde bir kere yapılacak hac ibâdeti için bile böyledir. O hâlde, yol güvenliği varsa, bir kâfile hâlinde güvenli bir şekilde gidilip gelinecekse, değişen şartlara göre bunu esneten âlimler olmuştur. Ancak bu durum; bilhassa can ve namus güvenliği bulunmayan şartlarda şehirler arası/ülkeler arası yolculuklara ruhsat teşkil etmez. Hatta böyle bir yolculuğu erkeğin bile tek başına yapması uygun değildir. Bu yüzden kadınların mümkün mertebe mahremi ile “yolculuk”lara çıkması, hem kendi güvenliği ve hem de toplum selâmeti için gereklidir.

BİR KADININ YANINDA MAHREMİ OLMADAN HACCA GİTMESİ

İslâm’da emir ve yasaklar, kadın-erkek farkı gözetilmeksizin her iki cins muhatap alınarak konulmuştur. Bu yüzden hac farîzasını bildiren:

“Oraya gitmeye gücü yeten herkese, Allah için Kâbe’yi ziyaret edip hac etmek farzdır.” (Âl-i İmrân, 97) âyeti; büluğa ulaşmış (ergin), akıllı ve zengin bütün mü’min erkek ve kadınları kapsamını alır.

✔Ancak kadının uzun yolculuğa çıkması bazı sıkıntılar doğurabileceği için burada kadın lehine kolaylık getirilmiştir. Varlıklı olan kadın, yanında kocası veya başka bir mahrem hısmı (akrabası) varsa, kendisine hac farz olur. Aksi durumda şartlarda eksiklik bulunduğu için haccetme zorunluluğu bulunmaz.

✔Kadınların her türlü yolculuğa mahremsiz olarak çıkmasını yasaklayan hadisler:

✔Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Kadının yanında kocası veya mahremi bulunmadıkça, üç günden fazla bir yolculuğa çıkması helâl olmaz.”
(Buhârî, Taksîr, 4; Müslim, Hac, 413; Ebû Dâvud, Menâsik, 2)

“Bir kadın, yanında kocası bulunmadıkça hac yapmasın.” (eş-Şevkânî, en-Neylü’l-Evtar fî Şerhi Mültekal’l-Ahbâr, IV, 491)

Diğer yandan Allâh’ın Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
“Bir kadın, yanlarında mahrem birisi bulunmadıkça bir erkekle yalnız kalmasın ve yolculuğa çıkmasın!” buyurunca, bir adam ayağa kalkmış ve:

“-Ey Allâh’ın Rasûlü! Eşim hac için çıktı, ben ise falanca gazveye yazıldım.” deyince, Peygamber Efendimiz:

“-Git ve eşinle birlikte hac yap!” buyurmuştur. (Buhârî, Nikâh, 111; Cihad 140, 181; Müslim, Hac, 424)

Kadının, eşi veya ebedi mahrem akrabasından biri yanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla yada akıl, baliğ ve salih olmayan mahremi ile üç günlük yola gitmesi [üç mezhepte] haramdır. Şafii mezhebinde, kadınlar ile mahremsiz olarak, farz olan hacca gidebilir. (Kadın, büluğa yaklaşmış, mahremi ile sefere gidebilir).
 
Üst Alt