Kadın mı üstün, erkek mi?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Erkekler mi üstün, yoksa kadınlar mı, Erkek mi daha üstün yoksa Kadın mı, Kadın mı üstün, erkek mi, Kadınlar mı üstün yoksa erkekler mi
kadinerkek.jpg

Kadın mı üstün yoksa erkek mi diye sormak, yanlıştır. Bu, mühendis mi üstün, avukat mı demek gibi bir şeydir. Avukattan üstün mühendis, mühendisten üstün avukat olur. Erkekten üstün kadın çoktur. Cinsleri, vasıfları farklı olanlar arasında mukayese olmaz. Mesela elma armuttan veya armut elmadan iyidir denmez. Çünkü cinsleri farklıdır. Onun için elma ile armut toplanmaz denir.

Yüz kiloluk pehlivan ile elli kiloluk pehlivanı birbiriyle güreştirmiyorlar. Her pehlivan, kilosundaki pehlivanlarla güreşiyor. Ağır sıkletteki bir pehlivan, rakiplerine yenilse, fakat elli kilodaki bütün pehlivanları yense madalya alamaz. Aynı cinsler arasında bile bazı vasıflar aranıyor. Çalışan kadınların maaşını öğrenmek üzere, Amerika’dan iki kişi gelse, birisi, bakanlık yapan bir kadının maaşını öğrense, öteki de yeni işe giren ilkokul mezunu bir kadının maaşını öğrense, verecekleri rapor elbette birbirinden çok farklı olur. İşçi kadın ile bakan olan kadının maaşı mukayese edilmez.

Kadınla erkek mukayese edilerek, Kadın doğum yapıyor, erkek yapmıyor, böyle eşitlik olmaz denemez. Allahü teâlâ, kadını, erkeği ayrı işler için yaratmıştır. Fiziki yapısı birbirine benzemez. Birbirine benzemeyen iki şey, birbiri ile kıyaslanamaz.

Bir erkek kalkıp da, Madem kadın-erkek eşitliği var, niye kadınlar da bizim gibi yer altında, kömür ve maden ocaklarında çalışmıyor dememeli. Çünkü kadının bünyesi buna müsait değildir. Bazı ülkelerde, kadın böyle zor işlerde çalıştırılıyorsa da, bu bir hak değil, zulümdür. Herkese, bünyesine uygun iş verilmelidir!

Cenab-ı Hak, kadını da, erkeği de her işe elverişli olarak yaratmamıştır. Kadının boksör, güreşçi olmaması onun değerini düşürmez. Limonun ekşi olması limon için bir eksiklik değildir. Çünkü limon ekşiliği için alınır. Allahü teâlâ da kadını ağır işlere elverişli olarak yaratmamıştır.

Kadın ile erkek iki ayrı cinstir. Elma ile armut mukayese edilmediği gibi, bunların da birbirine üstünlüğü söz konusu olmaz. Ancak vasıfları eşit olan iki şey arasında kıyas yapılır. Vasıfları farklı olan şeyler arasında kıyas olmaz. Mesela vapur, uçak ve otobüs binek vasıtası olduğu halde, birinin diğerine üstünlüğü söylenemez. Uçak, denizde yüzemediği için vapurdan aşağı sayılmaz. Vapur, karada gitmediği için bisikletten aşağı olduğu söylenemez. Vapur başka bir vapurla, uçak başka bir uçakla mukayese edilebilir. İkisi de kara vasıtası olduğu halde, bir tankla bir taksi mukayese edilemez. Tank taksi kadar hızlı gitmediği için aşağı kabul edilemez. Her birinin görevi ayrıdır.

Boksta iki kadın, ancak bir erkek kadar dövüşebilir dense, bu, kadına hakaret olmaz. Cenab-ı Hak, kadını akıl ve beden yönünden erkeğe göre farklı yaratmıştır. Akıllı kadın yarattığı gibi, deli erkek de yaratmıştır. Kadınların da, erkeklerin de akılları aynı değildir. Biri kalkıp da, Ya Rabbi insanların aklını niçin eşit yaratmadın diyemez. Yaratıcı sorguya çekilemez.

Birçok bakımdan kadınla erkek, mukayese edilemez, ikisi de her yönden eşit olmalı denemez. İki erkek de her yönden eşit değildir. İki kadın da böyledir. Üstünlük, Allah indindeki kıymete göredir. Müslüman fakir bir zenci, gayri müslim kraldan mukayese edilemeyecek kadar üstündür.

Dinimizin, zenginlerin ve kadınların çoğunun Cehenneme gideceğini bildirmesi, zengine ve kadına hakaret değildir. Zenginlerin ekserisi, parasını faydalı işlerde kullanmadığı, zararlı işlerde kullandığı, israf ettiği için, onları ikâz etmek maksadı ile, (şunları yapmazsanız, Cehenneme gidersiniz) buyurulmuştur.

Keza kadınlar da, erkeklere nispetle daha fazla tesir altında kalarak daha fazla günah işlediği için, (günah işlemeyin, Cehenneme gidersiniz) diye ikâz ediliyor. İyi kadınları ve servetini iyi yolda harcayanları da Cenab-ı Hak övüyor. Malı hayırlı şey olarak bildiriyor, saliha kadınları da övüyor. Kâfir erkeklerin Cehenneme gideceğini bildirirken, Müslüman kadınların Cennete gideceğini haber veriyor.

Şu halde, İslamiyet kadına fazla değer vermiyor demek, din düşmanlığından başka şey değildir.

Allah’a isyan eden kadın veya erkeğin Cehenneme gitmesi normal değil midir? Devleti yıkmaya çalışan anarşist kadınlar hapse atıldığı için, devlete, kadın düşmanı denebilir mi?

Dinimiz kadına çok değer vermiş, erkeğe de çok sorumluluk yüklemiştir. Kadın, evde ve dışarıda çalışmak zorunda değildir. Evli ise kocası, evli değilse babası, kadına gerekli şeyleri getirmeye mecburdur. (Hidâye, R. Nasıhin) Kayıtlı

 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Dinimiz kadına çok değer vermiş, erkeğe de çok sorumluluk yüklemiştir. Kadın, evde ve dışarıda çalışmak zorunda değildir. Evli ise kocası, evli değilse babası, kadına gerekli şeyleri getirmeye mecburdur.
(Hidâye, R. Nasıhin) Kayıtlı
 

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Başlangıçta İslâm ve Kadın başlığını işlerken, aslında kadının erkeğe eşit olduğu noktaları da; göstermiş sayılırız.

Burada da öncelikle şunu söyleyelim ki, islâm'da erkeğin kadından mutlak anlamda üstün olduğunu bildiren hiçbir nas yoktur "Erkek kadın gibi değildir" (KK ÂI-i imrân (3) 36 ), demek, erkek üstündür demek değildir "Erkekler, kadınların kayyûmudurlar.

Bu, Allah'ın onların bazısını, bazısına üstün kıldığından ve erkeklerin mallarını harcadıklarındandır" (KK Nisâ (4) 34) âyeti de erkeğin mutlak üstünlüğünü göstermez Önce burada "erkekleri kadınlara üstün kıldığı için" denmemiştir Demek ki üstünlük nisbîdir idare kabiliyeti erkeklere verilmiştir.

Bir başka konuda da kadınlar üstün olabilir Kadının şefkat dolu bağrı olmasa erkek evlâtları bir robot gibi yetiştirir Demek ki bu konuda da kadın üstündür Hem Allah, kadın erkek ayırmadan, "en üstün olanınız, Allah'tan en çok sakınanızdır" (KK Hucurât (49) 13 ) buyururDemek ki kadın, insan olarak erkeğe eşittir Ikisinin yaratılışı da bir "nefis"tendir (KK Nisâ (4) 1) Kökenleri birdir Biri kaliteli, öbürü adı bir maddeden yaratılmış değildir

Kadın da kötülük yaparsa günah, hayır yaparsa sevap alır Dua ederse Allah ona da "icabet" eder Demek ki, kadın, Cennete ya da Cehenneme gitmekte de erkekten farklı değildirDünyada iken iş başarırsa kazanç, suç işlerse ceza bulur Ticarethanesi varsa kadın olduğu için kazanç oranı düşük olmadığı gibi, meşru bir iş görüyorsa kadın olduğu için ücreti de düşük olmaz Tersine bazı suçlarda kadın erkeğe göre daha az ceza görür

insanlar arasındaki saygınlık ve hürmette, erkeklerden geri değil, tersine bazı hallerde ileridir "insanlar içerisinde iyilik ve hürmet yapmama en lâyık olan kimdir?" diye soran sahabîye Efendimiz; "annendir" cevabını vermiş ve arkasından, "sonra kimdir?" diye iki defa daha tekrarlanan bu soruya, "annendir" dedikten sonra, dördüncüde "babandır" buyurmuştur (Buhârî, edep 2; Müslim, bir

1) "Namazda iken, babanın çağırması halinde namaz bozulmaz, ama annenin çağırması halinde namaz bozulur ve ona cevap verilir" Sözünün aslı nedir, şu anda bilmiyorum ama, dînî bir düşünceden kaynaklandığı açıktır "Ana gibi yâr olmaz" atasözümüz herhalde kadını küçültüyor değildir

Demek ki, yaratılışta, Allah'a kul olmakta, ibadette, duada, suç ve cezada, yani kullukta, hürmet ve saygınlıkta, kısaca insan oluşta kadınla erkek arasında fark yoktur.
 

sükut76

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
17 Mayıs 2012
Mesajlar
53
Tepkime puanı
0
Kadınlık ve erkeklik beden ile ilgili olduğunda bellidir. Cinsiyet olarak kadın kadındır, erkek te erkektir. Tasavvufi açıdan kadın edilgen erkek etken demektir. Erkek uzak görüşü kadın kısa görüşü ifade eder. Yani nefis aceleci, Ruh sabırlıdır.Ruh Er'dir, Kişi bedenen ne olursa olsun, uzak görüşlü ise o olayda er'dir. İşin sonunu gören Ruh'tur Er'dir. O yüzden ''Er'' meydanı demişlerdir. Benim tefekkürümce, Saygılarımla.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Kadınlık ve erkeklik beden ile ilgili olduğunda bellidir. Cinsiyet olarak kadın kadındır, erkek te erkektir. Tasavvufi açıdan kadın edilgen erkek etken demektir. Erkek uzak görüşü kadın kısa görüşü ifade eder. Yani nefis aceleci, Ruh sabırlıdır.Ruh Er'dir, Kişi bedenen ne olursa olsun, uzak görüşlü ise o olayda er'dir. İşin sonunu gören Ruh'tur Er'dir. O yüzden ''Er'' meydanı demişlerdir. Benim tefekkürümce, Saygılarımla.
Allah RAZI olsun olaya oyle guzel, farkli ve gercek yonunden bakmissiniz ki Yani nefis aceleci, Ruh sabırlıdır.
Ruh Er'dir, Kişi bedenen ne olursa olsun, uzak görüşlü ise o olayda er'dir. İşin sonunu gören Ruh'tur Er'dir. O yüzden ''Er'' meydanı demişlerdir.
yani o meydanda Sabirli, salih olan erkek de bayanda olabilir seklinde...
 

Seyyidahmet

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Ekim 2012
Mesajlar
99
Tepkime puanı
0
Lakin Şu Hususu Unutmamak Lazımdır Değerli Hocam;
Kütüb-i Sitte'de kadın-erkek ilişkileri hakkında araştırma yaparken böyle bir hadisle karşılaştım:

"Eğer bir kimsenin başkasına secde etmesini emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir." (Kütüb-i Sitte/6529).
 

Seyyidahmet

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Ekim 2012
Mesajlar
99
Tepkime puanı
0
ALLAH Razı Olsun Hocam Hakikat Tam İçinde Hamdolsun
 

urbaniser

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Kasım 2012
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Islamda kadin erkek esitligi olduguna inanmiyorum. Oyle olsa bir erkege birden fazla kadin alma hakki taninmazdi.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Aynen katiliyorum..
Cunku kadın ve erkek birbirine eşit değil! aksine birbirinin tamamlayıcısıdır ...
Kadın ve erkek birbirinin rakibi mi?iste BATI da bu dusunce ile Feminism dogdu ve artik kim KADIN kim ERKEK bilene ask olsun..
her kes FITRATTINA aygiri hareket ettigi icin Tabiattin kanunu bozdular...
Kadinlar erkekler gibi davrandikca erkekler Kadin gibi davranmaya baslayinca
Lezbiyen, escinselik, sapiklik, Ruh bozuklugu, vs. gibi Hastaliklar ile dogan Lut Kavmine benzeyen bir Nesil geliyor...
Allah Yardimcimiz olsun..
Burada BATI da Normal insan bulana Ask olsun..

Müslümanlar açısından kadın-erkek ilişkileri asla toplumsal geleneğin ya da modernizmin dayattığı gibi rekabete, karşılıklı nüfuz ve iktidar mücadelesine dayalı olarak algılanamaz ve konumlandırılamaz.
Rabbimiz, bizleri birbirlerimizin velileri olarak nitelendirmektedir. Müminler olarak her alanda yüce Allah’ın indirdikleriyle hükmetmek ve cahili yaklaşımların küçük hesaplarla örülü ve ne dünya ne de ahiret açısından saadet vaat etmeyen tutumlarını hayatımızdan kovmak yükümlülüğü altındayız.
Aksi halde Kadin da erkek te kaybedenlerden olmaktan kurtulamayız.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
neden hep ya erkek,yada bayan, köle oldugu fikri ortaya atiliyor...
kadın erkek için, erkekte kadın için birbirlerini emanet olarak görseler,birbirine sahiplenip, birbirlerini tamamlasalar..
ne onun nede esinin dedigi degil de Allah-in dedigi birbirleri icin koydugu hukumleri uysalar olmaz mi?
inanin herşey cok daha güzel olurdu..
Erkeklerde yerini bilecek kadınlar da..Allah RIZASI icin birbirini sevecek sayacak Ahiretligim diye koruyacak...
 

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Eylül 2012
Mesajlar
488
Tepkime puanı
1
neden hep ya erkek,yada bayan, köle oldugu fikri ortaya atiliyor...
kadın erkek için, erkekte kadın için birbirlerini emanet olarak görseler,birbirine sahiplenip, birbirlerini tamamlasalar..
ne onun nede esinin dedigi degil de Allah-in dedigi birbirleri icin koydugu hukumleri uysalar olmaz mi?
inanin herşey cok daha güzel olurdu..
Erkeklerde yerini bilecek kadınlar da..Allah RIZASI icin birbirini sevecek sayacak Ahiretligim diye koruyacak...

güüll.,

Meseleyi ne kadar da guzel ozetlediniz...Allah (c.c) RAZI olsun hocam.

Selam ve DUA ile...
 

aorskaya

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Mart 2013
Mesajlar
33
Tepkime puanı
0
Lakin Şu Hususu Unutmamak Lazımdır Değerli Hocam;
Kütüb-i Sitte'de kadın-erkek ilişkileri hakkında araştırma yaparken böyle bir hadisle karşılaştım:

"Eğer bir kimsenin başkasına secde etmesini emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir." (Kütüb-i Sitte/6529).
Selamun aleyküm,

Sevgili kardeşlerim,

İslamda kadının kocasına itaati şeklinde kur'anda böyle bir emir varmıdır?

Yoksa, islamın kur'an dışında esas alınacak, kur'ana ters yada kur'anı geri plana atabilecek başka bir kaynakmı vardır?

Bizler, "kendilerine okunmakta olan kur'anın indirilmiş olması onlara yetmiyormu?" diyen rabbimizin ikazını bilmiyormuyuz, anlayamıyormuyuz, önemsemiyormuyuz, yoksa işimizemi gelmiyor?

Rabbimiz, kadın ve erkek için "...birbirinin örtüsüdür" diyerek ve kendi katında üstün olanın "takva bakımından üstün olan" olduğunu söylerken, bizler rabbin bu sözünü içeren kur'anı bir kenara atarak, kur'ana ters olan bu rivayete göre, kadınları erkeğin tahakkümü altına sokamayacağımızı bilmeliyiz.(değilmi?)

Aksi halde, kitaplara iman etmediğimizi de idrak edebilmeli ve içine düştüğümüz tehlikenin boyutlarının farkına varmalıyız.

Kütübü sitte de yer alsa, kur'ana ters düşen bu rivayetin peygamberimize ithaf edilen uyduruk bir rivayet olduğunu anlamaya çalışalım.

Herşeyden önemlisi; "kur'andan sorulacağımızı" ve "rabbim, ümmetim kur'anı terketti" diyen peygamberimizi aklımıza getirerek, peygamberimizin kur'ana muhalif sözler etmeyeceğini, kendi hevasına göre konuşmayacağını bilelim.

Aksi halde, bu ve benzeri rivayetlerin peşine takılarak, kadınları kendimize hizmetçi kılacak şekilde kategorize de edebiliriz, dini yaşamada başka yanlışlarada düşebiliriz.

Hepimizin, kur'anı anlamaya ve samimi olarak ona göre yaşamaya çalışmasını dilerim.

saygılarımla...
aorskaya
 

Meryem Kaya

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
20 Aralık 2012
Mesajlar
133
Tepkime puanı
0
Yaş
35
neden hep ya erkek,yada bayan, köle oldugu fikri ortaya atiliyor...
kadın erkek için, erkekte kadın için birbirlerini emanet olarak görseler,birbirine sahiplenip, birbirlerini tamamlasalar..
ne onun nede esinin dedigi degil de Allah-in dedigi birbirleri icin koydugu hukumleri uysalar olmaz mi?
inanin herşey cok daha güzel olurdu..
Erkeklerde yerini bilecek kadınlar da..Allah RIZASI icin birbirini sevecek sayacak Ahiretligim diye koruyacak...

Allah razı olsun...
İnşallah duaa..
 

H@K@N

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Ocak 2013
Mesajlar
102
Tepkime puanı
1
Üstünlük sadece ve sadece günah ve sevap tartısında belli olur.Bu dünyada insanın insana olan üstünlüğü adaletsizliğin simgesidir!
 

Özlemnur

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
19 Ağustos 2013
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Allah Razı Olsun emeğinize sağlık
 

gdemir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Kasım 2014
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Evli insanları ayırmak için özel şeytan yaratılmış. Bu konunun zorluğunu gösterir. Zor zamanlar.Zor imtihan . Erkeğe yüklenen bu ağır yük karşısında kadınlar çok şanslı bu zamanda. İslami bilginin artması ve islami yaşam koşullarının kolaylaşmasına rağmen, manevi dejenerasyon yüksek safhada. Boşanma oranları çoğunlukla insanların sabır ve tahammül gücünün zayıflamasından meydana geliyor. Ailelerde psikolojik sorunlar almış başını gidiyor. bu tarz ortamlarda kadın hakkı erkek hakkı sadece lafta kalıyor. Kişisel menfaatine uymayınca iki tarafta islamda bir hadis ve ayet bulma gayreti içerisine giriyor. Erkek yukarılarda bahsedilen bazı hadisleri okuyabilir. Kadınlarda, Peygamber efendimizin kadınlara davranışı örnek gösterebilir. Güzel efendim Peygamber efendim sana kavuşmak ne zaman. Rabbena bizlere hayırlı eşler nasip eyle.
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
3267 - Hz. Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim."

Tirmizi, Rada' 10, (1159).

3268 - Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.''

Tirmizi, Radâ 10, (1161).

Çok önemli bir meseleye değinmişsiniz.Günümüzde boşanmalar çok oluyor...Bu yazdığım hadisler kimin kime üstün olduğunu göstermek için değil kimin kime itaat etmesi gerektigi yönünde...

Allah’ın izniyle herkes nasiplensin inşallah.

Selam ve dua ile.

Saygılarımla
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
İslam, "üstünlük" kıstasında, erkek ya da kadın diye ayırım yapmaz. Dahası, beyaz derili, siyah derili, yok bilmem falanca aşiretten filanca aşiretten gibi kıstasları "üstünlük" olarak değerlendirmez.

İslam'da üstünlük, iman ve amel bütünlüğüyle alakalıdır.

Kimin imanı daha kuvvetli ve kimin ameli daha makbul ve ihlaslı, Allah katında üstün olanlar da onlardır.

Sizin elinizde olmayan sebepler "üstünlük" kıstası olamaz! Sen kadınsın, dışarıya havi yaratılmamışsın.
Sen erkeksin dışarıya havi yaratılmışsın.
Bu farklılık tamamen Allah'ın iradesindedir. Allah'ın iradesinde olan bir şeyin diğerine üstünlüğü mümkün müdür..?
Selam ve Dua ile.
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Zina'yı kadına yakıştıramayanlar nedense neredeyse erkeğe zina'yı yakıştıracaklar.
Açık sözlü olalım ve İslam'ın sabrını kuşanalım.
Kadın bu ameliyle ne oluyorsa, erkek de odur! Ben bir isimlendirme de bulunmuyorum ama toplum, kadına lanet yağdırırken erkeği neredeyse el üstünde tutacak bir ahlaka sahip.
Kimse kusura kalmasın, İslam bunu men eder!
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Kadın erkeğin ne kadar örtüsü ise; erkek de o kadar kadının örtüsüdür.
Dua ile.
 
Üst Alt