İzmir Bozdağ İlçesi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
1.jpg

Tarihi

Bozdağ tarihinin çok eskiye dayandığı, belde sınırları içinde bulunan Üçler, Beşler, Yediler ve Kırklar mezarlıklarından anlaşılmaktadır. Bozdağ, ilkçağlarda Lidyalılar tarafından kurulmuş ve adına da “Tmolos” denilmiştir. İlk çağlarda karakol görevi yapan yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Lidya ortadan kaldırılınca Birgi Bucağı ile birlikte İranlıların eline geçmiştir.

Bulunan Medrese kalıntılarında anlaşıldığına göre Osmanlı zamanında Fatih Sultan Mehmet’ in, Şehzadeliği döneminde Manisa Valisi iken, yaz aylarında Bozdağa gelerek beldemiz içinde bulunan tarihi Çınarlı Parkında Molla Gürani’den ders aldığı söylenmektedir.

Belediye 1963 yılında kurulmuş olup, kurulduğu günden bu güne belde halkına hizmetlerini sürdürmektedir.

Bozdağa Ulaşım:

Bozdağ'a İzmirden 2 farklı güzargah ile gelinebilir.

İzmir - Kemalpaşa - Turgutlu - Sart - Bozdağ (110 Km)

İzmir - Torbalı - Bayındır (yada Tire) - Ödemiş - Birgi yada Gölcük - Bozdağ (130Km)

Bozdağ - Ödemiş (26 Km)

Bozdağ - Salihli (28 Km)

6.jpg

Bozdağda Turizm :

KÜLTÜR VE TURİZM YÖNÜNDEN ÖNEMİ

Bozdağ özellikle yaz aylarında büyük ilgi görmektedir. Bunun nedeni ise küresel ısınma sonucunda ortaya çıkan aşırı sıcaklardır. Aşırı sıcaklara bağlı olarak son yıllarda beldeye gelen yazlıkçı sayısında büyük artışlar yaşanmıştır.

Bozdağ’ın coğrafik konumu açısından ormanlık alanın çok olması, doğal güzellikleri ve belde içerisinde yer alan piknik ve mesire yerleri yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgi odağı olmaktadır. Yaz aylarındaki ziyaretçi akını beldemize önemli bir ekonomik girdi sağlamaktadır. Ayrıca Egenin Uludağı olarak kabul edilen Bozdağ Kayak Merkezinin bulunması bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiştir.

Yaz ve kış turizmine açık olan Bozdağ’da, kayak merkezimiz 1995 yılında Belediye’nin girişimleri sonucunda değerli İzmir eski Valisi Sayın Kutlu AKTAŞ’ın katkıları ve desteğiyle yapımına başlanmış ve 1998 yılında hizmete açılmıştır. Tesis tatil günleri 15 bin üzerindeki ziyaretçiye hizmet vermektedir. Tesisde 3 adet kayak alanı bulunmakta profesyonel ve amatör kayakçılara hitap etmektedir. Tesis içerisinde 60 yataklı otel, restoran, kafeterya, izleme balkonları bulunmaktadır. Ayrıca beldemiz içerisinde de 2 adet pansiyon, 1 adet 100 yataklı otel hizmet vermektedir.

Hafta sonunu Bozdağ'da Değerlendirin

Mesire ve piknik alanları içinde en önemli yerler Kırk Çeşme, Mehmet Sezgin ve Şelale Parkı, ayrıca suyu ile ünlü Mermeroluk Dinlenme ve Piknik yeridir. Belde içerisinde birçok şifalı olduğu belirtilen çeşme bulunmaktadır.
8.jpg

Dağcılık Şenlikleri

Bozdağda her yıl Şubat ayında Dağcılık Şenlikleri yapılmaktadır. Beldeye gelen Dağcılık Kulübü üyeleri bu tarihler arasında kamp yaparak zirve yürüyüşü gerçekleştirmektedirler.
13.jpg

Bozdağ'da Yamaç Paraşütü

Bozdağ Yamaç Paraşütü için uygun coğrafi koşullara da sahiptir. Yamaç paraşütü tutkunları özellikle bahar ve yaz aylarında beldeye yoğun ilgi göstermektedirler.

Bozdağ'da Tarım

Bölge halkı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Önceleri sadece Patates (Ödemiş ve çevresinde kompir olarak söylenir) üretimi yapan Bozdağ'lılar son yıllarda yeni ürünler yetiştirmeye başlamıştır.
Bozdağ'da ekilebilir 6000 dekar arazi bulunmaktadır. Bu arazinin halen büyük bir çoğunluğunda patates ekilmektedir(%60'dan fazla). Geri kalan arazilerde fasulye, barbunya, brokoli, marul ve karnabahar yetiştirilir.
Çiftçiler ürünlerini Belediye hal'inde satarlar. Yükseklerde ise kestane ve ceviz bolca bulunur. Ayrıca az da olsa domates, elma ve kiraz üretimi yapılmaktadır.
Bunların yanında bahçe fidancılığı son yıllarda ilgi gören bir sektör haline gelmiştir.
Bozdağ'da Çayır, Gündalan, Çavdar ve Küçük Çavdar mevkilerinde sebze ve meyve yetiştirilmektedir.

10.jpg


11.jpg


12.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


7.jpg


9.jpg


kayak.jpg
 
Üst Alt