İşte Hurmanın Faydaları

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
İşte Hurmanın Faydaları

istehurmaninfaydalari.jpg


Doğanın şekerlemesi olarak nitelendirilen hurmanın faydaları saymakla bitirelecek gibi değil...

Ramazan alışverişi listesinin en başında olan hurma içeriğindeki muhteşem bileşenleri ile lezzet dolu bir gençlik iksiri adeta.
Hurma, Ramazan ve özellikle de iftar ve oruç açma ile özdeşleşen meyvelerden bir tanesidir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydalarını saymakla bitirebilmek pek de kolay değildir.

Daha önceleri hurmanın "doğanın şekerlemesi "şeklinde adlandırıldığını duymuştum ve şimdi bu tanımın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu meyve özellikle de Ramazan'da alışveriş listesinin başında çünkü bizler tatlı tüketmeyi seviyoruz ve eğer tatlı yiyeceksek, bu en az zarar veren ve hatta bize biraz faydası dokunan bir yiyecek olsun. Bu nedenle de Ramazan'da hurmaya hücum!

ŞEKER DOLU AMA TAM BİR BESİN DEPOSU
Hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur, bu değer tek bir tane yerseniz çok da kötü değil ancak hiç kimse bir taneyle yetinmez. Bir hurma tanesinde neredeyse mükemmel denebilecek derecede 1:1 oranında kalsiyum ve magnezyum (15 mg 'a 14 mg), 1.5 gr lif ve 160 mg 'dan daha fazla kalp sağlığı açısından önemli olan potasyum vardır. Hatta içinde bir miktar A vitamini, ayrıca değişik miktarlarda yarım düzine kadar diğer vitamin ve mineral mevcuttur. Tüm bunları ticari amaçlı şekerlemelerin birçoğu için söyleyemezsiniz!

ŞAŞIRTAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Journal of American College of Nutrition'da yayınlanan kapsamlı bir araştırmada Dr.Harold Miller ve arkadaşları hubutat, sebze ve meyvelerin antioksidan içeriklerini besinlerin TE'ler (troloks eşdeğerlilik) olarak adlandırılan birimler dahilinde değerlendiren karmaşık bilimsel bir yöntem kullanarak incelediler.
Bulgular şaşırtıcıydı.

Dr. Miller çoğu popüler sebzenin antioksidan değerinin nispeten düşük olduğunu keşfetti. Araştırmacılar meyveler arasında kırmızı eriğin en yüksek TE değerine (2200) sahip olduğunu buldu. Yemişler arasında böğürtlen 5500 gibi büyük bir farkla birinci geldi. Kuru meyveler arasında kazanansa hurmaydı! TE puanlamasında hurma en yakın takipçisi olan kuru üzümü 6600'lük bir rakamla geride bıraktı.

KİMLER HURMA YEMEKTEN SAKINMALI?
Eğer metabolik sendromu ya da diyabet de dahil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz. Günde 2-3 adet ve iftarda tüketilecek hurma size her açıdan sağlıklı kılacaktır.
Hurma badem, fındık ve cevizle birlikte tüketildiğinde özellikle uzun bir yürüyüş için mükemmel enerji karışımını yaratır.

İFTARDA HURMA
İftar vakti, vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür. Hurma bunun için çok iyi bir kaynak olup, düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için yeterlidir. Fibrin içeriği açısından da dengeli bir kan şekeri artışı sağlayacaktır.

İFTAR SONRASI HURMA SÜTÜ
Birkaç hurmayı küçük parçalara ayırıp ılık süt ve tarçınla karıştırarak gecenin ilerleyen saatinde başvurabileceğiniz rahatlatıcı bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kendinize inanılmaz lezzetli bir içecek sağlamış olacaksınız.

GÜNDE 2 HURMANIN SAĞLADIĞI ÖNEMLİ FAYDALAR
"Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucudur.
"Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır.
"Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.
"Lif oranının yüksek olması dolayısıyla kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir
Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.
"Kötü huylu kolesterolü düşürür.
"Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır.
"Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.
"Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.

SIVI ALIMI VE TANSİYONU DENGELEMEK İÇİN
Yaz sıcaklarıyla karşıladığımız Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri susuzluk.
Hayatımızın ve metabolizmamızın kaynağı olan su, bu ay süresince olabildiğince fazla miktarlarda tüketilmelidir. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur.
Dolayısıyla iftar sahur saatleri arasında saat başı 1-2 bardak su, şekersiz komposto ve limonata tüketilmelidir. Bunun için saatimizin hatırlatıcısını kurmak en kolay yöntem olacaktır.
Yine sahurda su oranı yüksek meyveleri (karpuz gibi) mönüye dahil etmek ya da ara öğün olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.

RAMAZAN İÇİN ÖZEL TARİFLER
Hem sıvı alımını artırmak hem de tansiyonu dengelemek için özel birkaç tarif vermek istiyorum:
Ramazan kompostosu:
1 kg mevsim meyvesi, 2 LT su, kabuk tarçın, karanfil, taze nane yaprakları ve adaçayını 10 dakika kadar kaynatın. Soğuduktan sonra bol limon suyu ilavesiyle iftarda ve sonrasında içebilirsiniz. 'Tatlı tadı almak isterim' diyorsanız, kaynadıktan sonra tatlandırıcı ilave edebilir ya da yarım kaşık kadar pekmez ekleyebilirsiniz.

Limonata:
Evde hazırlayacağınız şekersiz limonata ya da hazır satılan şekersiz limonatalardan öğün aralarında tüketebilirsiniz.
Mineral smoothie:
2 adet salatalık, 200 gram yoğurt, 1 şişe maden suyu, taze nane ve dereotu yapraklarını blenderize ettikten sonra içimi çok lezzetli, sağlık açısından ise son derece dengeli bir Ramazan ara öğünü hazırlayabilirsiniz.

Probiyotik smoothie:
1 bardak sade kefir, 1 çay kaşığı vanilya, çekirdekleri çıkarılmış bir avuç kiraz ya da vişne ile hazırlayacağınız bu içecek , içeriğindeki aktif probiyotik bakteriler sayesinde, sindirim sisteminizde oluşabilecek rahatsızlıkları (kabızlık, hazım problem, şişkinlik, ishal engelleyecektir.

Rengarenk bir su:
Suyu hiç böyle tüketmeyi denediniz mi? Bence denemelisiniz. Oldukça keyifli, lezzetli ve sağlıklı çünkü. Gökkuşağı tadında. Cam bir su sürahisine, dilimlenmiş karpuz, limon, şeftali, çilek, kiraz ve 1 adet çubuk tarçın ile 2-3 adet karanfili karıştırarak buzdolabına kaldırınız. İçerken isterseniz içine maden suyu, nane yaprakları ve tekrar taze limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu sıcaklarda buz ilavesi de hiç fena olmayacaktır. İftar sonrası keyifle su içmeniz dileğiyle...

İlginizi çekebilecek benzer konular;
 

Singapur

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
16 Haziran 2015
Mesajlar
48
Tepkime puanı
0
Hurma'nın faydaları

Hurmanın Sağlığa Faydaları
İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Özellikle Trabzon hurması kış aylarında üşütmeden kaynaklanan hastalıklar için anlık sonuçlar alırken, diğer hurma çeşitleri uzun süre korunabildiği için 12 ay boyunca tüketilebilmektedir.

Hurmanın Kansere Faydaları: Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma çok yüksek lif içerir, (ortama 7-19 ). Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Belki de bu yüzden yapılan birçok araştırma hurmayı yüksek derecede tüketen Araplarda kansere yakalanma oranın çok düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca birçok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin bizi kolon, rahim ve göğüz kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur.

Hurma Vücudu Temizler: Hurma çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. Yüksek derecede antioksidan içeren diğer meyvelerden çok önemli bir farkı vardır. Diğer meyveler belirli bir süre bekledikten sonra antioksidan özelliğini kaybetmeye ve çürümeye başlarlar. Hurmanın ise bekledikçe antioksidan özelliğinin gücü artar.

Hurmanın Kalbe Faydaları: Hurmanın çok iyi bir antioksidan olduğundan bahsettik. Antioksidanlar genel anlamda vücudu zararlı bakteriler ve mikroplardan vücudu temizlerler. Hurma, özellikle damar tıkanıklarığı nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelen tıkanmalardan kaynaklanan kalp hastalıklarına izin vermez ve dolaylı olarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.

Hafızaya Faydalıdır: Hurmanın en önemli faydalarından bir tanesi şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya verdiği ciddi destektir. Hurmalar A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal’e dönüşen 15,6 mg β-karoten içermektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma β-karoten’in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Hurmanın Diyabet Ve Yüksek Tansiyona Faydaları: Çok eski çağlardan beri Arap Yarımadası’nda diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinir. Fakat bu özelliği son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Bu özelliğinden dolayı uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye edilmektedir. Sürekli olarak tüketilmesi bu tür şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Şeker Seviyesini Dengeler: Hurmanın şeker seviyesini önemli derecede ayarlamayı başaran en önemli besin kaynağını olduğunu söyleyebiliriz. Hurmanın içerdiği bir şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. İşte bu şeker türü vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlamaktadır. Bu şeker glikoz olmadığı için bir zararı yoktur. Hatta tam tersine birçok açıdan faydalıdır. Şeker hastalıklarında şekerin hızlı bir şekilde yükselmesi başta göz olmak üzere birçok organ için çok büyük sorunlar oluşturmaktadır. Hurmanın yukarıda anlattığımız şeker türünü bol miktarda içermesi bu ani şeker artışını engeller ve şeker seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutar. Bu durumda birçok organın hızlı şeker artışına bağlı olarak ciddi hasarlar görmesini engeller.

Bazı uzmanlar hurmanın kan şekerini arttırdığı yönünde iddiaları vardır. Fakat incelediğimiz birçok araştırma sonucu bunun tam aksini gösteriyor. Bu durumda eğer şeker hastalığı sorunlarınız varsa yapmanız gereken en iyi şey doktorunuza danışarak hurma tüketip tüketemeyeceğinizi veya ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmektir.

Hurmanın Anemi Hastalığına Faydaları: Hurmanın sağlığımıza faydası açısından diğer bir özelliği ise anemi veya diğer adıyla kansızlığa karşı önemli bir şifa kaynağı olmasıdır. Hurmanın bol miktarda içerdiği demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeler. Bu durum özellikle hamilelik döneminde olan kadınlar ve gelişmekte olan çocuklar için çok önemlidir. Çünkü kadınlarda hamilelik döneminde ve çocuklarda gelişme döneminde en çok ihtiyaç duyulan alyuvarların korunması ve gelişmesini sağlar. Alyuvarlar kan içerisinde oksijen taşıdıkları için çok önemlidirler. Hurma ayrıca çok yüksek demir içermektedir. Günde 12-17 hurma tüketimi neredeyse vücudun bir günde ihtiyacı olan bütün demir ihtiyacını karşılar.

Hurmanın Karaciğere Faydaları: Karaciğerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri gelir. Bu vitaminler karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar. Bunun yanında sarılık hastalığından korunmaya karşı Hurma önemli bir görev üstlenmektedir. Gözleri Kuvvetlendirici Özelliği Vardır: Hurmanın çok zengin bir A vitamini kaynağı olduğunu söylemiştik. A vitamini gözlerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden birisidir. Düzenli olarak hurma tüketimi göz sağlığını ve göz sinirlerini korur.

Kemiklere Faydalıdır: Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, vitamin eksikliğinden dolayı oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.

Ruh Sağlığını Korur: Günümüzün en önemli hastalıkların başında stres ve stres kaynaklı hastalıklar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bilimsel çalışmalar hurmanın içerdiği bol miktardaki B6 vitaminin sinir sitemini ve kasları önemli ölçüde güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca hurmanın yine bol miktarda içerdiği magnezyumun sinir sistemi üzerinde ciddi etkisi vardır. Günde ortalama 7-8 tane hurma tüketildiğinde stres ve stresin neden olduğu biline ve bilinmeyen birçok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz.

Damar Sertliği ve Kolesterole İyi Gelir: Günümüzde en sık rastlanan hastalıkların arasında şüphesiz damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kolesterol vardır. Özellikle damar sertliği ile alakalı rahatsızlıklara hasta sayısı günden güne artmaktadır. Hurma içerdiği zengin vitamin ve besin kaynaklarıyla özellikle damar sertliği hastalıklarına karşı çok etkilidir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını da düşürür.

Çocuk Gelişimine Ciddi Katkı Sağlar: Hurma ile alakalı olarak yapılan birçok bilimsel araştırma, hurmanın antiseptik özelliğinde dolayı yaraların iyileşmesinde büyük rol oynadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte potasyum deposu olan hurmanın çocukların gelişimine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Hatta bazı zamanlar çocukların 3-4 aylıkken hurmayı ezerek bebeklere yedirilmesini tavsiye etmektedirler. Bunun yanında hurmanın doğum esnasında meydana gelen kan kaybı ve güç kaybı gibi birçok soruna şifa olduğu söylenir.

Sindirim Sistemine Faydalıdır: Hurmanın yeterince lif ve şeker içermesi sindirim sistemi için de önemli faydalar sağlamaktadır. Birçok uzman lifli besinlerin müshil görevi gördüğünü savunmaktadırlar. Hurmanın içerdiği şeker ve melatonon gibi besin maddelerinin sindirim sistemi için çok faydalı olduğu kesindir.

Cilt Sağlığını Korur: Hurma suyunun cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Antioksidan ve besleyici özelliğinden dolayı cilde sadece sağlıklı bir görünüm kazandırmakla yetinmez, aynı zamanda cilt üzerinde meydana gelen tahrişleri giderir, hücreleri canlı tutar.
 
Üst Alt