İmanı kuvvetlendirmek için ne yapmalı

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sual: Imani kuvvetlendirmek için ne yapmali?

İmanın çeşitli dereceleri vardır. Allah ayetlerinde güçlü bir imana sahip olan Müslümanların vasıflarına dikkat çekmiş, onların ihlasla ahirete yönelmiş, mütevekkil yapılarını, zorluklar karşısındaki sabırlı tutumlarını, insanlara karşı hoşgörülü, affedici, bağışlayıcı olmalarını ve daha pek çok yönlerini övmüştür. Ne var ki Allah’tan çok korkan, O’nu çok seven, hayatlarının her anını O’nun için yaşayan ve O’nun emrettiği güzel ahlakın gereklerini eksiksiz olarak yerine getiren bu takva Müslümanların yanı sıra, vicdanlarını gereği gibi kullanmayan, dinsizliğe karşı Allah yolunda fikri mücadele vermekten hiçbir özrü olmadığı halde geri kalan ya da örneğin öfkelenme, olaylar karşısında hüzne ya da paniğe kapılma gibi Allah’ın insanları men ettiği kötü ahlak özelliklerini zaman zaman üzerinde barındırabilen, ama tüm bunlara rağmen iman ettiklerini söyleyen insanlar da vardır. Bu durum, Kuran’da işaret edilen iman derecelerine örnek teşkil ederler.

Elbette ki Allah iman eden herkese cennetini vaad etmiştir. Örneğin bir ayette Allah, hiçbir özürleri olmadığı halde Kendi yolunda fikri mücadeleye katılmayan bazı kişilere de cenneti vaad ettiğini şöyle belirtmektedir:

Mü'minlerden, özür olmaksızın oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir. Allah, mallarıyla ve canlarıyla cehd edenleri (çaba gösterenleri) oturanlara göre derece olarak üstün kılmıştır. Tümüne güzelliği (cenneti) va'detmiştir; ancak Allah, cehd edenleri oturanlara göre büyük bir ecirle üstün kılmıştır. (Nisa Suresi, 95)

Ayette de bildirildiği gibi, Allah, bütün müminlere cenneti vaad ettiğini, ancak Kendi yolunda mallarını ve canlarını ortaya koyarak dinsizliğe karşı fikri mücadele verenlerin daha üstün bir ecre sahip olacaklarını belirtmiştir. Bu da, bir Müslüman için, Allah rızasının en çoğunun, Allah yolunda fikri mücadele söz konusu olduğunda bu mücadeleye vargücüyle destek olmak, bu ilmi mücadelenin içinde yer almak olduğunu göstermektedir. Böyle bir mücadele varken, haklı bir sebebi olmadan daha az mücadele etmenin veya geri durmanın ise Allah Katında değerinin daha az olduğu görülmektedir.

Gerçek iman, Allah’a kayıtsız şartsız teslim olmayı, O’nun emir ve tavsiyelerine kesin bir şekilde riayet etmeyi, Allah’ın emirlerini yerine getirirken şeytanın sinsi tuzaklarına ve nefsinin bencil oyunlarına hiçbir şekilde boyun eğmemeyi, Allah’ın dinini yaşama konusunda hayat boyu devam eden sağlam bir kararlılık göstermeyi de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla şeytanın aldatıcı oyunlarına karşı Allah yolunda gereken kararlılığı gösteremeyen, zayıf davranabilen, Allah’ın emir ve tavsiyelerine uyma konusunda zaman zaman taviz verebilen insanların bu durumlarını bir an önce düzeltmeye çalışmaları, imanlarını hiç zaman geçirmeden takviye etmeleri, Allah korkularını ve Allah sevgilerini arttırmaları, Allah’a teslim olarak ve ahirete yönelerek sadece Allah rızası için yaşamaya başlamaları Allah’ın rızasına en uygun, en doğru davranış olacaktır.

Zayıf imanı güçlendirmek için ne yapmak gerekir?

Elbette zayıf bir imana sahip bir kişinin imanını arttırmak için birtakım sebeplere sarılması; örneğin imanının artmasına vesile olacak iman hakikatlerini öğrenmesi, imani konularda derinlik elde etmek umuduyla bu konuda çok okuması, Kuran'a dört elle sarılması gereklidir.

Ne var ki şu önemli hususu da unutmamak gerekir: Aslında gerçek imana sahip olmak için kişinin öncelikli olarak yapması gereken, bütün samimiyetiyle Allah’a yönelmektir. Kişi Allah’ın kendisini duyduğunu, kendisini gördüğünü bilerek, O’na bütün kalbiyle yöneldiğinde ve O’ndan güçlü bir iman dilediğinde, Allah’ın mutlaka duasına icabet ettiğini görecektir. Allah bütün duaları işiten, bütün kullarını tövbe etmeye ve Kendisi'ne yönelmeye çağırandır. Allah’ın varlığı son derece açık, kesin ve nettir. Gökyüzündeki dev galaksilerden insan vücudundaki küçücük bir organele kadar evrenin dört bir yanını saran Yaratılış mucizeleri Allah’ın varlığının delillerini tüm açıklığıyla gözler önüne sermektedir. Bu mucizelerden sadece birine dahi şahit olmak Allah’a kesin bir imanla iman etmek için yeterlidir. Öte yandan Allah insana, kendi nefsinde de deliller yaratmıştır. Öyle ki, aslında her insan vicdanının derinliklerinde Allah’ın varlığından son derece emindir. Önemli olan vicdanın üzerini dünyevi hırslara kapılıp örtmemek, vicdanı temiz tutmak ve vicdanın emrettiği doğrultuda yaşamaktır.

Imani kuvvetlendiren, tadini hissettiren çok sey vardir. Bazilarini bildirelim:

1- Güzel ahlakli olmak.
2- Hep Allahü teâlâyi hatirlamak.
3- Ihlasli olmak.
4- Cömert olmak.
5- Elinde olmadan,büyük belalara maruz kalmak.(Salih kimse için)
6- Haramlardan kaçmak.
7- Küfre düsmekten çok korkmak.
8- Sevdigini Allah için sevmek,sevmedigini Allah için sevmemek.
9- Salih olmak.
10- Namaza çok önem vermek.

Bu konudaki hadis-i seriflerden bazilari söyledir:
(Imani en kuvvetli mümin,güzel ahlakli olandir.Yanina herkes kolayca yaklasir,geleni gideni çok olur.Herkesle iyi geçinir.Cevresi ile iyi geçinemeyende hayir yoktur.)
[Taberani]

(Nerede olursa olsun,Allahü teâlâyi unutmayanin imani kuvvetlidir. ) [Beyheki]

(Allah için yaptigi islerde kinanmaktan korkmayan,ameli ihlasli olan,iki isten biri ahirete, digeri dünyaya faydali olsa,ahirete faydali olani tercih edenin imani kuvvetlidir. )
[Deylemi]

(Kur’an okumak ve Allah’i zikir imani kuvvetlendirir. ) [Deylemi]

(En siddetli bela,enbiya,evliya ve benzerlerine gelir.Kisi imaninin saglamligi nispetinde belaya maruz kalir.Imani saglam ise belasi siddetli,imani zayif ise hafif olur.) [Tirmizi]

(Müslüman cömerdin imani kuvvetlidir.) [Deylemi]

(Allah korkusundan dolayi harama bakmayan imaninin tadini alir.) [Taberani, Hakim]

(Allah’i ve Resulünü her seyden çok seven,yalniz Allah’in sevdiklerini seven ve küfre düsme korkusu,ateste yanma korkusundan çok olan kimse imanin tadini bulur.) [Buhari]

(Üç sey imanin tadini artirir: Allah ve Resulünü her seyden çok sevmek,kendisini sevmeyen Müslümani Allah rizasi için sevmek ve Allah’in düsmanlarini sevmemek.)
[Taberani]

(Iyilik edince sevinen,günah isleyince üzülen imanlidir.) [Taberani]

Sabah ve aksam su duayi okuyan şirke düsmekten kurtulur ve imani kuvvetlenir:
(Allahümme innî eûzü bike min en üsrike bike sey-en ve ene a’lemü ve estagfirü-ke li-mâ lâ-a’lemü inneke ente allâmül-guyûb)
 
R

rumuz

Kayıtsız
Misafir
Zikir

zikirlerin zamanı adedi olduğunu söylüyorlar bu ne kadar doğru
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Tasavvuf'da böyledir. Farklı tarikatların veya ulemanın kendi düzen ve tertipleri olabilir. İtikad meselesidir. Tam anlamıyla idrak için mürşide uymak lazım.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İmanı kuvvetlendirmek için;

1- Allah'ın hükmüne karşı sabretmek

2- Kaza ve kadere rıza göstermek

3- Tam tevekkül sahibi olmak

4- Allah'a tam teslim olmak. (Ebu Nuaym)
 
Üst Alt