Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Doğu Anadolu Bölgesi
Iğdır
Iğdır Yemekleri..!!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 31004" data-attributes="member: 1208"><p><strong>Iğdır Yöresel Yemekleri</strong></p><p></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">SABAHAŞI</span></span></strong></em> </p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">3 su bardağı çiğden (olmamış buğdayın dövülmüş hali)</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">2 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">4 parça kemikli et</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Bütün malzemeler güvece konulduktan sonra güveç tandıra yerleştirilir. Etler iyice eriyip su ve buğdayla karışıncaya kadar kaynaması beklenir. Yaklaşık iki saat kaynadıktan sonra tandırdan çıkarıp servis edilir.</span></span></strong></em></p><p> </p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Not: Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir. </span></span></strong></em> </p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">TAŞ KÖFTE</span></span></strong></em> </p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">500 gr kemiksiz et</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay kaşığı sarıkök</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 tatlı kaşığı salça</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay kaşığı karabiber</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">3–4 dal maydanoz</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">½ kuru soğan</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay bardağı lepe</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay bardağı pirinç</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 yumurta</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 orta boy patates</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 yemek kaşığı margarin</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır. </span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">TAVUK ŞORVA </span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 tavuk</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 orta boy soğan</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay kaşığı tuz</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">125 gr margarin</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 Çay kaşığı sarıkök</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 orta boy domates</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">3 sivri biber</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 orta boy patates</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">½ su bardağı lepe</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1,5 lt su</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">TANDIR ŞİŞ</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">500 gr kemiksiz et</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">6 adet domates</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">6 adet sivribiber</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Tuz</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Et kuşbaşından büyük olacak şekilde doğranır. 2 m uzunluğunda ucu çengelli bir şişe dizilir. Diğer yandan domatesler ve biberler bütün halinde diğer şişlere dizilir. Şişler tandıra sarkıtılır. Piştikten sonra geniş bir tabağa domatesler ve biberler doğranıp yerleştirilir. Tabağın bir kenarına etler de yerleştirilerek servis yapılır. (Genelde ayranla ikram edilir.)</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">EKŞİLİ</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">500 gr kemiksiz et</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 Su bardağı lepe</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 domates veya 1 çay kaşığı salça</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">5 gr limontuzu</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">2 su bardağı su</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 çay kaşığı sarıkök</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 yemek kaşığı margarin</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Tuz</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi “Yöresel bir ot” Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır. </span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">CIZDIK</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Bir miktar koyun kuyruk yağı</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Tuz</span></span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 12px"><span style="color: blue">Koyunun kuyruğu iyice temizlenir. Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur. Ateş üzerine alınarak kavrulur. Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır. Ya sıcak tüketilir ya da çeşitli yemeklerde kullanılır.</span></span></strong></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 31004, member: 1208"] [b]Iğdır Yöresel Yemekleri[/b] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]SABAHAŞI[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]3 su bardağı çiğden (olmamış buğdayın dövülmüş hali)[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]2 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]4 parça kemikli et[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Bütün malzemeler güvece konulduktan sonra güveç tandıra yerleştirilir. Etler iyice eriyip su ve buğdayla karışıncaya kadar kaynaması beklenir. Yaklaşık iki saat kaynadıktan sonra tandırdan çıkarıp servis edilir.[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Not: Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir. [/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]TAŞ KÖFTE[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]500 gr kemiksiz et[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay kaşığı sarıkök[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 tatlı kaşığı salça[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay kaşığı karabiber[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]3–4 dal maydanoz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]½ kuru soğan[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay bardağı lepe[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay bardağı pirinç[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 yumurta[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 orta boy patates[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 yemek kaşığı margarin[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır. [/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]TAVUK ŞORVA [/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 tavuk[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 orta boy soğan[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay kaşığı tuz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]125 gr margarin[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 Çay kaşığı sarıkök[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 orta boy domates[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]3 sivri biber[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 orta boy patates[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]½ su bardağı lepe[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1,5 lt su[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]TANDIR ŞİŞ[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]500 gr kemiksiz et[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]6 adet domates[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]6 adet sivribiber[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Tuz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Et kuşbaşından büyük olacak şekilde doğranır. 2 m uzunluğunda ucu çengelli bir şişe dizilir. Diğer yandan domatesler ve biberler bütün halinde diğer şişlere dizilir. Şişler tandıra sarkıtılır. Piştikten sonra geniş bir tabağa domatesler ve biberler doğranıp yerleştirilir. Tabağın bir kenarına etler de yerleştirilerek servis yapılır. (Genelde ayranla ikram edilir.)[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]EKŞİLİ[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]500 gr kemiksiz et[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 Su bardağı lepe[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 domates veya 1 çay kaşığı salça[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]5 gr limontuzu[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]2 su bardağı su[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 çay kaşığı sarıkök[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 yemek kaşığı margarin[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Tuz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi “Yöresel bir ot” Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır. [/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]CIZDIK[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Bir miktar koyun kuyruk yağı[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Tuz[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=3][COLOR=blue]Koyunun kuyruğu iyice temizlenir. Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur. Ateş üzerine alınarak kavrulur. Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır. Ya sıcak tüketilir ya da çeşitli yemeklerde kullanılır.[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Doğu Anadolu Bölgesi
Iğdır
Iğdır Yemekleri..!!
Üst
Alt