Hidayete ermek

sevgi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Hidayet insan ruhunun ölmeden önce Allah'a ulaşmasıdır.
bu doğru mu?
doğru ise biz kul olarak ne yapmamız lazım hidayete erebilmemiz için?
ayrıcada hidayete erdiğimizi nasıl anlarız?
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Aleykum selam Sevgi Kardesim..
Hidayet, kulun iradesini kullanmasından sonra, Allahın o kulun kalbine koyduğu bir nurdur.
Hayır ve şerrin Allah'tan olması cihetiyle, insanları hidayete erdiren ve dalalete düşüren ancak o'dur.
İnsanlar birbirinin hidayet ve dalaletine sadece sebep olurlar.

Hidayet ve dalaleti Cenab-ı Hakk’ın yaratmasını yanlış anlayan bazı kimseler, “hidayet Allah'tandır, o nasip etmedikten sonra insan doğru yola giremez” diyerek, hem başkalarını ikaz ve irşat etme yolunu kapatmakta, hem de kendilerini kusurlarında mazur göstermek istemektedirler. ..

Hidâyet Vermek Sadece Allah’a Ait insanlar kimseye hidayet veremez...Ama İslam nuruna davet eder, yol gösterir...
Hidayet gönül işidir. Kişinin kafasına tabanca dayayarak iman ettiremezsiniz. Böylesi, hidayete ermiş gibi görünür ama, gönülden inkâr eder.
Yine, kişinin kafatası veya kalbi açılarak içinden iman sökülemez. İman, hidayet bir gönül işidir.
Gönüle yalnız oAllah'a Ulaşmak Var Ya! İşte O, Hidayettir. Hidayeti Dileyin. Dileyin ki Allah Size Hidayet Etsin.
Ben de kendimi bildim bileli ki Ailem annem disinda 7 kardesim ve babam Kominist rejimini destekledigi icin islama asiri karsi bir aile ortaminda buyumeme ragmen Allahi hep aramis ve Onun sevgisini istemisimdir..
yani Hidayet Allah cc. kime nasip ederse..diger 7 kardesimi de buyuten ayni anne iken birisi ateist..birisi dev sola gitmis..digerleri Nefis Ehlidir..

ve aynen sizin sordugunuz gibi..
Anne bir insanin hidayette ermesi icin ne yapmali acaba diye sordugumda ..
beni ilk olarak namaza baslamami..soylemisti..
Fatiha Suresi'ni her okuyuşumuzda O'ndan hidayet ister ve Bize doğru yolu göster..diye dua ederiz ya ha ondan.. ve Ben annem ile gizli gizli namaza Hamd olsun baslamis olduk...
niye mi gizli cunku babam yakalarsa annemi bir guzel doverdi...
sonra da ahlaki yaşayışıma .helal harama son derece dikkat etmem hidayete erme ve hidayetin bir aşaması oldugunu soylemisti..
peki hidayette erdigimi nasil anliyacaktim ki diye sordugumda

Hidayette olup olmadığımız, Kur’an ve sünnet çizgisinde olup Gönülde her seyin basinda O cc. Sevgi ve RIZASI geliyorsa hidayette erdigini anlarsin..
Allah cc. bir insanin hidayette ermesini istediginde ona dua ve yakarış kapısını açar..demisti..
 

sevgi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
öncelikle yazdıklarınız çok güzel teşekkür ederim
fakat namaz kılmak için kılınmaz bence çünkü bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama namaz yada başka bir ibadeti hakkıyla yapabilmek için bunu yaparken beyninin içindekileri bir kenara bırakıp canı gönülden yönelmek lazım yani gerçekten isteyerek ve hissederek yapmak gerekir diye düşünüyorum.
Yanlızca şekil olarak yat kalk ve bildiğin duaları hızlıca oku ve çok şükür borcum olan görevimi yerine getirdim diye düşünmek samimi olmaz gibime geliyor sizcede öyle değil mi?
eğer isteyerek ve hissederek yapamıyorsan sanırım bir yerlerde eksik bir şeyler var ama eksik olan ne onu tam olarak bilmiyorum işte :( tabi bu yazdıklarım benim kişisel görüşlerim.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
öncelikle yazdıklarınız çok güzel teşekkür ederim
fakat namaz kılmak için kılınmaz bence çünkü bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama namaz yada başka bir ibadeti hakkıyla yapabilmek için bunu yaparken beyninin içindekileri bir kenara bırakıp canı gönülden yönelmek lazım
yani gerçekten isteyerek ve hissederek yapmak gerekir diye düşünüyorum
yanlızca şekil olarak yat kalk ve bildiğin duaları hızlıca oku ve çok şükür borcum olan görevimi yerine getirdim diye düşünmek samimi olmaz gibime geliyor sizcede öyle değil mi?
eğer isteyerek ve hissederek yapamıyorsan sanırım bir yerlerde eksik bir şeyler var ama eksik olan ne onu tam olarak bilmiyorum işte :((
tabi bu yazdıklarım benim kişisel görüşlerim.

Selamün aleyküm, sevgi kardeşim hiçbirşey emeksiz olmuyor biliyorsunuz. Namaz da emek istiyor. Hiç kimse sizin tasvir ettiğiniz namaz şeklini ve samimiyeti bir günde veya kısa bir süre içinde yapamaz. Ben namazı hakkıyla kılamıyorum diyerek namazdan uzaklaşmak, apaçık şeytanın bir oyunudur. Birşeyler eksik, bunlar hemen tam olmalı demek çok yanlış olur. Çünkü sizin belirttiğiniz samimiyeti yakalamak, değişkenlik göstermek kaydıyla, insanın uzun senelerini alacaktır. Bu süreç yavaş yavaş gelişir. Her yatıp kalktığınızda, sureleri hızlıca bile okumuş olsanız hedefe biraz daha yaklaşmış oluyorsunuz. İnsan el kadar doğuyor annesinden değil mi? Rabbim isteseydi insanı olgunlaşmış ve kamil olarak da dünyaya getirebilirdi! Fakat rabbim tekamül istiyor, yani ateş bir anda alev alıp kor olmasın ve hemen sönmesin istiyor. Yavaş yavaş gelişmeli herşey. Bilmem anlatabildim mi? Yani hemen anında hissederek yapamamış olabiliriz ibadetlerimizi, sabır lazım! zaman lazım! Azim lazım. Birgün gelecek siz de, biz de özlediğimiz samimeti yakalayacağız ibadetlerimizde inşAllah. Yeter ki namaza devam edelim. Bir işin çıraklağını ve kalfalığını yapmadan ustalığına talip olamayız. Çıraklık evrelerini atlatmadan ustalığa soyunursak, elimizdeki işi başaramayız!
 

sevgi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Aleyküm selam, cevabınız için teşekkür ederim
başlamak bitirmenin yarısıdır derler yaa.
önce niyet edip başlamak gerekiyor ve zamanla Allahın izniyle gerisi gelicektir diyorsunuz yani sanırım bir nevi ısrarlı olmak gerekiyor.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
ısrarlı degil kardesim.. ilk once Kulluk vazifemizi yerine getirmek!!
ben is yerimde gorevimi, mesuliyetlerimi yapmadigimda bana guzeligim icin veya cok akilliyim diye maas da odemiyorlar...sırıtık.:,
Madem ki Rabbimin hidayettini istiyoruz ilk once Onun huzurunda durup O`ndan hidayet ister ve bizi doğru yollu goster diye dua ile yakarir hidayette erme dilekcemizi veriririz..

Namaz hakkindaki asagidaki konuyu okumanizi rica etsem..
https://www.islamiforumlar.net/nama...luk-edemiyorsan-sen-koskoca-bir-sifirsin.html
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleyküm selam, cevabınız için teşekkür ederim
başlamak bitirmenin yarısıdır derler yaa.
önce niyet edip başlamak gerekiyor ve zamanla Allahın izniyle gerisi gelicektir diyorsunuz yani sanırım bir nevi ısrarlı olmak gerekiyor.

Evet doğrudur. Dünya işlerinde başlamak bitirmenin yarısıdır. Fakat namaz konusunda sadece başlamak var bitirmek yok inşAllah:).
 

Seyyidahmet

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Ekim 2012
Mesajlar
99
Tepkime puanı
0
Bir Kavim Kendini Değiştirmediği Sürece Ben O Kavmi Değiştirmem
Demiş ALLAH C.C Hazretleri ... O Yuzden Bizler ALLAH Teala C.C
Hazretlerine Gitmezsek Gelmesini Beklemeyelim .. Kul ALLAHA Bir Adım Giderse Yüce ALLAH Koşarak O Kuluna Gider .....
İşin Kısası Budur ... İslah Yada Hidayet Farklı Bir Duygudur ...
Güzel Seyler Yapmazsan Kötü Olursan Nasıl Hidayet Bekleye Bilirsiniz ALLAH C.C Hazretlerinden ???
 
K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
Bir insan hidayete ermişse ibadetten zevk alır ve fayda görür.Çünkü haramlardan ve malayaniden kaçınabilir.İradesini güçlendirmiştir günahtan kaçınarak.Fasık olan, delalette olan, sapık insan için yerine getirdiği ibadetler olsada farzlar arasında, bu ibadetler zevk vermez ve fayda sağlamaz.Çünkü haramdan, malayaniden kaçınamaz.İradesini günahlar ile zayıflatmıştır.Dalalate düşen insan tekrar doğru yolu bulması mümkün olabilir.Yani tekrar hidayete erebilir.Ama bunun ne zaman ve hangi sebepten dolayı olacağı belli değildir.Bazı durumlar ancak Allah izin verirse olur.İnsanı doğru yola ancak Allah iletebilir.İnsanı çoğu zaman günahtan tövbeye yönelmek belirli günahlardan tövbe etmesi ile bu tövbelerin ve yapılan istiğfara uygun bir yaşantı sürmedede güçlü bir istek, günahtan gerçek bir pişmanlık gereklidir.Bir tövbe sonucu hidayet alan insan, bu tövbeden sonra günahkarlık ve tövbenin tekrarında gecikme sonucu delalete düşer.Çoğu zaman yapılan ilk yemin ve tövbe lerden dönmemekteki kararlılık hidayete neden olur.Güçlü bir irade ve dünya saadetine erdiğini hidayetteki kişi rahatlıkla anlar.Dalalete düşecek olursa ne zaman tekrar hidayet verileceği bilinemez.
 
Üst Alt