Hanımın Eşi Üzerindeki Hakları!

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Allah’u Tealâ Kur’an-ı Kerimde, Tahrim suresi 6. ayette mealen kendimizi ve ehlimizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden korumamızı emretmektedir. İnsan kendini ve ehlini cehennem ateşinden ancak ilim öğrenip ehline öğretmek ile koruyabilir.

Bu ilim bir çok meseleleri kapsamaktadır. Bunlardan birisi bugün ki konumuz olan eşlerin birbiri üzerinde olan haklarıdır.

İslâm dini adildir. İslâm yolundan giden dünyada ve ahirette huzura kavuşur. İslâm dini kadın ve erkeğin haklarını açıklamıştır ki insanlar bunları bilsinler. Bunları öğrenen erkek kadının, kadında erkeğin haklarını öğrenip yerine getirerek mutluluk icerisinde yaşarlar. İnsan İslâmın nuru ile meseleye bakınca kadınında haklarının olduğunu anlar.

Bazı İslâm düşmaları İslâmda kadının hakkı yok diyorlar. Halbuki İslâmda anne olsun kız kardeş olsun eş olsun nene olsun bunların hakları vardır. Kadının İslâm dininde çocuğunu yetiştirme açısından büyük rolü vardır. Bakacak olduğumuzda salih kişileri de yetiştiren anneleridir. Onların verdiği eğitim ile onlar böyle salih kişiler olarak yetişmişlerdir. İslam dini bu gerçekleri ortaya koymuştur. İslâm dini bir erkeğin hanımına karşı merhametle davranmasını, hayatlarını güzel geçirebilmeleri için bunun gerekli olduğunu bildirmiştir.
Kur’an-ı Kerimde erkeklerin hanımlarına karşı merhametli davranmaları ve onların haklarını vermeleri emrediliyor.

Ayet manası Şüphesiz kadınların erkekler üzerinde hakları vardır bunları veriniz.
Bakara suresinde mealen buyuruldu ki Kadınında erkeklerinde İslâm dininde hakları vardır. İkisinin de haklarını veriniz.
Ayette geçen derece (gavvamin) manası erkeğin bazı konularda kadından üstünlüğü vardır demektir.
Şöyle ki Erkek ailenin yöneticisidir.
Ailenin babası olarak ailesini yönlendirip hanımının ve baliğ olmamış çocuklarının yiyecek, içecek, oturacak yer gibi nafakalarını ödemelidir.

Erkeğin ailesini yönetmesinin hikmeti, erkeğin çalışma gücü, beden kuvveti ve bazı konulardakı anlayış kuvvetinden dolayıdır.
Allah’ın erkeğe verdiği büyük nimetlerden biri, saliha bir eşinin olmasıdır. Saliha bir kadın ki; farzları yerine getirir, haramlardan kendisini korur ve eşine karşı görevlerini yerine getirir. İşte Allah’ın verdiği böyle bir nimete şükredip bunu kaybetmemeye gayret göstermelidir.
Allah’u Teala Kur’an-ı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır
Dünyanın ziynetleri vardır. En iyi ziynetlerinden biride erkeğin saliha bir eşinin olmasıdır.
Peygamber efendimiz erkeklere hitap ederek mealen buyurdu ki "Kadınlarınıza iyi bakın“.
Erkek hanımına nasıl iyi bakar Hanımını zorluklarda yanlız bırakmayıp, zorluklarda ona destek olarak haline sabr etmek ile. Her ikiside birbirine karşı böyle sabırlı olurlarsa aralarında muhabbet artar ve mutlu olurlar.

Kadının eşi üzerindeki hakları
Hocamız erkeklere hitap ederek buyurdu ki
"Sizi en iyi tanıyan hanımlarınızdır. Onlar çocuklarınızın anneleridir. Bunun için onlara karşı saygılı olun ve onlara ikramda bulunun. Hayatın boyunca sana arkadaş olan ve çocuklarına bakan bir eşinin olması sana Allah’ın büyük bir nimetidir.

Allah’u Teala Kur’an-ı Kerimde mealen buyurdu ki Ademe eş yarattık ve onlardan çocukları meydana geldi. Biz eşler arasında merhamet, sevgi ve saygı verdik ki beraber yaşamaları kolay olsun.
Sahabelerden Ebud Derda hanımına hitaben buyurdu ki
Sen bana karşı bazı konularda iyi davranmazsanda ben sana kızmam ve bu aramızda ki muhabbeti artırır. Ben öfke içinde olduğumda yüzüme karşı sesli konuşma. Ben senden razı olurum sende benden razı ol.
Bu zamanda ise bazı erkekler diyorlar ki „ Sen benden razı ol ama ben senden razı değilim“.
Eşlerin kendilerine bakıp kıyafet ve bedenlerine itina gösterdiklerinde birbirlerine karşı muhabbetleri artar. Erkek bu konudada hanımının hoşlandığı gibi olsun.
Hanımı güzel birşey yaptığında onun yaptığına kıymet verdiğini göstersin.
Nasıl kendisi güzel bir şey yaptığında hanımının hoşnutluğunu bekliyorsa, hanımı güzel birşey yaptığındada ona karşı hoşnutluğunu göstersin ve yaptığı iyiliği inkâr etmesin.

Şükr eden olup hanımının yaptığı iyilikleri inkâr etmemelidir. Peygamber efendimiz mealen buyurdu ki İnsanlara karşı kâmil teşekkür etmeyen Allah’a Karşı kamil şükr etmemiştir.
Yani insanlara yaptığı iyilikten dolayı teşekkürünü bilmelidir.
Hanımın dan bir iyilik gördüğünde ona Allah’ın rızası için teşekkürünü yapmışsa, bu kişi Allah’ın mükafatını beklesin.
Eşler arasında ki muhabbeti bozan şeylerden biride, birbirinin ayıbını araştırmaktır. Birbirinin ayıbını araştırmak eşler arasında nefret doğurur. Hanımında kötülük gördüğünde onun iyi yanlarının da olduğunu düşünmelidir. Hanım da eşine karşı aynı böyle düşünsün.

Dikkat etmelidir! Bazı erkekler iyi bir hanımı olsa dahi onun kötü yönlerini araştırıyorlar. Böyle yaptıkca bu defa kadında ondan nefret edip onun yanlışlarını araştırmaya başlıyor ve sonunda iş ayrılığa kadar varıyor.
Erkek hanımına örnek olmalıdır. Allah’a itaatte, farzları yapıp haramlardan korunmakta eşine örnek olmalı ki, hanımıda onu kendisine örnek alarak iyi huylarını alsın.
Allah’u Teala Kur’an-ı Kerimde mealen buyurdu ki „ Hazırlığınızı yapın, en güzel hazırlık takvadır“.
Yani bunun manası Dünya hazırlığı da vardır ama en güzel hazırlık takvadır.
Günün birinde İmam Şafii’ye bir adam geldi. Bu adam kadınlardan nefret ettiği için nefret dolu bir şiir okudu ve İmam Şafii’ye dedi ki „Kadınlar bize şeytan yaratılmış. Şeytanlardan Allah’a sığınırım“.
İmam Şafii ona dedi ki „ Hanımlar sizlere yaratılmış reyhanlardır. Hepinizin bu reyhanları koklamaya ihtiyacınız var“.
Bu zamanda çok kişiler eşleri hakkında nefret ifade eden kelimeler kullanmaktadırlar.

Hanımı ile haram olmayan şakalar yapmalı doğru olan şakalar yaparak hanımını güldürmelidir.
Resulullah sallallahu aleyhi vesellem mealen buyurdu ki „ Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en hayırlı olandır. Bende hanımına karşı en hayırlı olanınızım.“
Resulullah çok meşgul olduğu halde hanımlarına güzel davranır onlara güzel sözler söylerdi.
Peygamber efendimizin hanımlarından birine onun hakkında sorduklarında dedi ki „ Bir gün geçmedi ki güler yüzlü ve güzel sözlü olmasın“.
Bir seferinde Aişe radiyallahu anha Peygamber efendimizle hızlı yürüyüş yaparak yarıştıklarında Aişe radiyallahu anha birinci oldu. Bir başka seferde yarıştıklarında peygamber efendimiz birinci oldu ve Aişe’ye dedi ki „Bu senin yaptığının karşılığıdır“.

Ömer radiyallahu anh dedi ki „Bir erkek hanımına ve çocuklarına aynı arkadaş gibi olsun. Bu davranışla aralarında güven olur ve bu şekilde onları güzel yetiştirme imkânı bulur. Fakat aşalayıcı oyunlar oynamamalı. Çocuklarının kendisine karşı saygısını kaybettirecek tarzda oyunlar oynamamalıdır. Bir baba her an çocuklarına gel oynayalım dediğinde çocuklarının kendisine karşı saygısı azalır. Vasat yani orta yolu takip etmelidir.
Evde ki zor işlerde hanımına karşı yardımcı olmalı ve Resulullah’ı örnek almalıdır.
Resulullah ev işlerinde hanımlarına yardımcı olurdu. Mutevazi olup sevabı Allah’tan bekleyerek hanımına karşı kendisini üstün görmeyip yardım etmek iyi huylardandır. Mutevazi olanın Allah derecesini yükseltir. Resulullah peygamber olduğu halde evde yardımcı oluyordu.

Peygamber efendimizin hanımı anlattı ki

„ Resulullah aynı diğer erkekler gibi ev işlerinde yardımcı olurdu. Elbiselerini bazen kendisi yıkar, koyundan süt sağardı“.
Bunu Resulullah mutevaziliğinden ve ümmetine bunun iyi bir şey olduğunu mutevaziliğin iyiliğini göstermek için yapıyordu.
Mutevazi olup eşine evinde yardımcı olanın Allah derecesini yükseltir.
Allah’u Teala bir erkeğe bol nimetler ve rızık verdiyse nafaka haricindede eşine güzel hediyeler versin. Ama hanımını fesada düşürecek şekilde aşırıya kaçmasın. Orta yollu hareket etmelidir.
Çok sıkı elli olmamalı çok aşırı da olmamalı orta yolu takip etmelidir.
Yaptığı ikramın karşılığını Allah’tan bekleyerek yapmalıdır.
Resulullah hanımına ikram etmenin kıymetini belirtmek için mealen şöyle buyurmuştur
„ Allah rızası çin bir dinar sadaka versen, bir dinar bir köle için versen, bir dinar bir miskin için versen ve bir dinarda ehline nafaka olarak versen. Bil ki bunların içinden en hayırlısı ehline verdiğin nafakadır“.

Erkeklere nasihat
İyi nimetleri kendiniz yeyip geri kalanları hanımlarınıza vermeyin. Az da olsa hanımınıza öncelik tanımanız güzel ahlaktandır. Hediyeleşiniz ve hanımlarınıza az da olsa hediye veriniz. Buraya kadar saydıklarımız yapılırsa bu eşler arasında güzel geçime sebep olmuş olur.
Resulullah mealen buyurdu ki „ Mü’minlerin kâmil olanı güzel ahlaklı olanıdır. Sizin en hayırlınız ehline karşı en hayırlı olanınızdır“.
Bunun manası Hanımına karşı iyi davranan kişi diğer insanlara karşı da iyi davranışlı olur.
"Hanımlarınıza karşı hayırlı olun“.
Çünkü onlar evinize ve çocuğunuza bakmakta yardımcılarınızdır. Onlar sizin mülkünüz değildir. Onların sizin üzerinizde hakları sizinde onların üzerinde haklarınız vardır.

Hocamız Şeyh Abdullah’a bir kadın gelerek kocasından şikayette bulunup eşinin günlerce eve gelmeyip dışarıda kaldığını bildirdi. Hocamız ona sabah ve akşam namazının farzından sonra şu duayı okumasını tavsiye etti "Lâ ilâhe illallahu vehdehu lâ şerikeleh. Lehul mulk velehul hamd yuhyi ve yumit ve huve alâ kulli şey in gadiir“.
Bunu yapan mekruhlardan, eziyetten, sihirden ve şeytanın eziyetinden korunmuş olur. On büyük günahı affolur ve gündüz okuyan akşama kadar akşam okuyan da sabaha kadar şeytanın şerrinden korunur.
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Selamün aleyküm kardeşlerim, vakit buldukca gelip okumaya gayret ediyorum ama bu karı koca diyaloglarıyla ilgili bölüme bayıldım, kalkamıyorum. Başından allah cc benide mutlu edeceğini, yaptığım hataları affı mağfiret edeceğini, niyetimin ümitlerimin hep çok iyi olduğunu bana verdiği merhametin şükrünü ne kadar etsem az geldiğini biliyorum. İnsanız, beşeriz, nakıs varlıklarız ve biliyorum ki allah cc güzeldir, güzeli sever. Hep güzeli diledim, ümid ettim ama bu dünya sınav yeri, kah günahların bedelini ödediğimiz, kah sınandığımız alem. Asıl olansa, ededi alemin güzelliği için çabalamak. Rabbim cümle ümmeti muhammedi affı mağfiret eylesin, tüm güzellikleriniz için sizden sonsuz razı olsun inşallah. Herşeyin sahibi rahman ve rahim olana emanetsiniz selamün aleyküm.
 

mhmt51

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
199
Tepkime puanı
1
Yemeğini hazırlayıp,bulaşığını yıkayan,pis çamaşırına kadar temizleyen kadının hakkı,eşi için önemli olmadı.Eğer ki o kadına eziyet edilmişse,kadın da derse ki hakkım helal değildir vay o adamın haline derim :)

Bir kıssa:

Peygamberimizin bir seferinde,kervandaki kişilerden birisi develeri hızlandırmak için nükteler söyler.Kervanda deve üstünde giden kadınlar rahatsız olur develerin hızlanması ile.Peygamber efendimiz de ikaz ederek,develeri yavaş sür ki cam şişeler kırılmasın der.O'nun kastettiği cam şişeler,kervandaki kadınlardır :)

Yani kadınlar kırılgan,narin yapıdadırlar.Onlara merhametli olmalı,kibar davranmalı,eziyet etmemeli ve dayak atmamalı,kadınların bize ALLAH C.C'ün bir emaneti olduğu ve kendini erkeğe karşı koruyamayacak bir kadına eziyet edilmesine,hakkının yenmesine Rabbimizin razı olmayacağı ve hesabının sorulacağı bilinmeli...
 
Üst Alt