Hacılar bugün arafatta

The-Muslim

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
3 Kasım 2011
Mesajlar
47
Tepkime puanı
1
Kutsal topraklarda bulunan milyonlarca Müslüman son cuma gecesini Harem-i Şerif'te geçirdi. Hacı adayları ara vermeden sabaha kadar Kâbe'de tavaf yaptı.
Dün öğle saatlerinde de Arafat yolculuğu başladı. Bugün Arafat meydanında vakfeye duracak olan müminler, öğle ve ikindi namazını kıldıktan sonra Müzdelife'ye hareket edecek. Bayram sabahı ise Mina'da şeytan taşlanacak. Hac vazifesi, şükür kurbanı kesilmesi ile sona erecek.

Hac görevini yerine getirmek için Mekke-i Mükker-reme'de bulunan milyonlarca Müslüman, Arafat yolculuğu öncesi son cuma gecesini Harem-i Şerif'te geçirdi. Milyonlarca Müslüman hiç ara vermeden sabaha kadar Kâbe'de tavaf etti. Dua ederek ve namaz kılarak sabah namazını bekleyen hacılarla Kâbe dolup taştı. Milyonlarca Müslüman tek bir cemaat halinde Kâbe'nin önünde saf tuttu. Sabah namazının ardından Kâbe'nin çevresindeki yollar kapalı olduğu için hacılar yaya olarak uzun yollar kat ederek kaldıkları yerlere ulaştı. Bazı hacılar motorlarla, bazıları da kamyonet ya da minibüslerin tepesinde yolculuk etti. Sabah namazından sonraki bu yürüyüş Arafat yolculuğu öncesi tecrübe niteliğindeydi. Ardından hacılar son cuma namazını da Kâbe'de kıldı. Kâbe'nin siyah örtüsü kesildi. Kâbe, arefe sabahı giyeceği yeni giysisi için hazırlandı.

Bir aydan fazla süredir Harem-i Şerif'te tavaf, sa'y yapan, namaz ve dualarla gece ve gündüzlerini şenlendiren Hacılar, hac ibadetini tamamlamak için son günü Arafat'ta geçirdi. Hz. Adem ve Hz. Havva'nın yeryüzünde kavuşma yeri olarak belirtilen Arafat aynı zamanda Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas)'ın de veda hutbesini okuduğu mekan. Hz. Peygamber'in Müslümanlara veda ettiği Arafat'taki buluşma aynı zamanda haşri hatırlatıyor. Bu yıl Arafat yolculuğu cuma gününe denk geldiği için önceki yıllarda Türk hacılar Arafat'a sabah erken saatlerde hareket ediyordu. Ancak bu sene cuma namazı kılındıktan sonra ihrama girildi. Hacılar, dün öğle saatleri itibarıyla Arafat yolculuğuna başladı. Türk hacılar servislerle götürülürken bazı ülkelerden gelenler ise yaya olarak yolculuk yaptı. Hacıların Arafat yolculuğu arefe günü sabah vaktine kadar devam etti.

Bugün Arafat Meydanı'nda vakfeye duracak olan hacılar, öğle ve ikindi namazını burada kıldıktan sonra Müzdelife'ye hareket edecek. Sünnete göre akşam ve yatsı namazlarının birleştirilerek kılınacağı Müzdelife vakfesinin ardından da bayram sabahı Mina'da şeytan taşlama gerçekleştirilecek. Hac vazifesi şükür kurbanı kesilmesi ile sona erecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl kurban fiyatı olarak 115 dolar ya da 430 riyal belirledi. Hacıları Mina'dan Arafat'a taşıyacak raylı sistem de bu sene genişletildi. 500 bin hacının Arafat ile Mina arasında taşınacağı belirtiliyor.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
arafegunu.jpg


Bugün arefe günüBayramın müjdecisi, habercisi bir vakit
Efendimiz;
"AREFE GÜNÜNE HÜRMET EDINIZ!ÇÜNKÜ AREFE,ALLAHU TEALANIN KIYMET VERDİĞİ GÜNDÜR" buyurmuştur.

Hürmetimiz elbette yüreklerimizde, amellerimizde, dua dua beklentilerimizde..
Yine bugün Hacıların Vakfe günü.
Hacı olacakları zaman.Âdem ile Havva’nın affoldukları, bağışlandıkları bir an.

Hacılar bu gün kıyama duracaklar ihramlarıyla, yalın ayaklarıyla..
Ellerini açacaklar Rahmana, yakaracaklar için için..
Onların yerinde olmak istediğimize Rabbimiz Şahit,
Ama Rabbimiz merhametli ve bizleri her yerden gören, bilen, seven..

Açtığımız elleri hacıların eli kıl Rabbim!
Dua diye dilimizden dökülene Arafat’ta ki âminleri ver
Sıradanlaştırma yüreklerimizi,
Ağrısını unutanlardan eyleme
Laçkalaştırma edebimizi tertemiz eyle
Dönenlerden eyle sana..yönünü..özünü..geri çevirme
Dünyası İmtihan olanlara
Ahireti Bayram eyle

Mehmet Deveci
 
Üst Alt