Gazlı içeceklerin zararları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Gazlı içeceklerin zararları


241jlmf.jpg


Astım
Gazlı içeceklerde bulunan sodyum benzoat maddesi, hazır gıda sektöründe koruyucu antimikrobiyal madde olarak kullanılan ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal bir tuzdur. Bu madde potasyumun kullanabilirliğini düşürür. Araştırmalara göre vücudun sodyum benzoata gösterdiği reaksiyonlar egzama, astım ve kurdeşene neden olabilir.

Diş rahatsızlıkları
Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedeler. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, dişözü dokusunun ölümüne sebep olabilir. Bu rahatsızlık, hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açar.

Kalp rahatsızlıkları
Gazlı içecekler, birçok sağlık sorununa yol açan ve son zamanlarda yapılan ciddi araştırmalara konu olan yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içerir. Bu madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan metabolik rahatsızlık risklerini yükseltir.

Böbrek rahatsızlıkları
Gazlı içecekler, uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içerir.

Üreme rahatsızlıkları
Gazlı içecek kutuları içeriğinde bol miktarda BPA maddesi bulunduran bir çeşit reçineyle kaplıdır. Bu madde aynı zamanda plastik şişelerde ve biberonlarda bol miktarda bulunan, iç salgı bezlerine zarar veren kanser yapıcı bir kimyasaldır. Erken ergenlik veüretim sistemi rahatsızlıklarına yol açar.

Aşırı şeker yüklemesi
Gazlı içecek tükettikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükselirve buna bağlı olarak insülin patlaması gerçekleşir. Artan hormon seviyesiyle karaciğer, vücutta bulunan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürür.40 dakika sonra kafein hazmı tamamlanır. Gözbebekleri büyümeye başlar, kan basıncı yükselir ve buna bağlı olarak karaciğer, dolaşım sistemine daha fazla şeker pompalar. Beyinde bulunan adenozin alıcıları tıkanır ve vücuttaki rehavet hali ortadan kalkar.Gazlı içecek tükettikten 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini artırır. Bu kimyasaldaki artış, beyinde bulunan ve zevk duygusunu üreten sinir ağını uyarır.

Osteoporoz
Gazlı içecekler fosforik asit ve yüksek oranda fosfat içerir. Bu maddeler, uzun vadede osteoporoz riskini yükseltir ve kemik kırılmalarına yol açar. Fosfor idrarla dışarı atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürür.

Obezite
Gazlı içecek tüketimi ve vücut ağırlığı arasındaki ilişkinin çok yüksek olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre tüketilen her gazlı içecek,obezite olma riskini 1.6 kere artırmakta.Kalp damar rahatsızlıklarının yüzde 70′i obeziteye bağlı.Meme ve bağırsak kanseri tanısı konan hastaların yüzde 42′si obeziteden mustarip.Safrakesesi ameliyatlarının yüzde 30′u obeziteden kaynaklanıyor.

Diyabet
Daha fazla gazlı içecek tüketen kimselerin tip 2 diyabete yakalanma riski yüzde 80 daha yüksek.
 

vicdan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
18 Haziran 2013
Mesajlar
84
Tepkime puanı
0
Gazlı İçeceklerin Zararları Nelerdir?

Karbonatlı içecekler, önemli derecede şeker, kalori ve zararlı eklentiler içerir ve kesinlikle besleyici bir yönü bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar gazlı içecekler ile osteoporoz, obezite, diş çürüğü ve kalp hastalıkları ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Gazlı içeceklerin temel bileşenleri şunlardır.
Fosforik Asit: Vücudun kalsiyumu kullanma kabiliyetini azaltarak osteoporoz ve diş ve iskelet sisteminin zayıflamasına neden olur. Aynı zamanda midede bulunan hidroklorik asidi nötralize ederek sindirimi zorlaştırır ve besinlerden alacağımız yararı azaltır.İnsanlar üzerinde yapılan çalışmaların birine göre, daha fazla gazlı içecek tüketen bayanların, kemik kırılmalarına karşı daha meyilli olduğu sonucu çıkmıştır.1994 yılında ünlü Harvard Üniversitesi’nde 14 yaşındaki kız atletler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre de, gazlı içecek tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla beş kat daha fazla kemik rahatsızlığına yakalanma riski olduğu sonucunu göstermiştir.
Şeker: Gazlı içecek üreticileri, en büyük rafine şeker tüketicileridir. Gazlı içeceklerde bulunan şekerlerin tüketilmesi ile vücutta yükselen insülin seviyesi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma ve kilo alma gibi olumsuz birçok yan etkiye neden olmaktadır. Birçok gazlı içecekte günlük alınması gereken miktarının % 100’üne yakın şeker bulundurmaktadır.Amerika Diyabet Birliği’nin gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, dört yıl boyunca günde bir bardak veya fazlası gazlı içecek tüketen kadınların, hiç kullanmayan veya günde bir bardaktan daha az tüketen kadınlara oranla diyabet hastalığına iki kat daha fazla meyilli olduğu sonucu çıkmıştır.
Aspartam: Bu kimyasal madde diyet içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Aspartam, içlerinde kusurlu doğum, diyabet, duygusal bozukluk, ve epilepsinin de bulunduğu yaklaşık 90 farklı yan etki ile ilişkilendirilmiştir. Bunun yanında aspartam uzun süre saklanır veya sıcak koşullarda depolanır ise bir alkol olan metanol formuna ve metanol de kanserojen etkisi bulunan formaldehit ve formik aside dönüşmektedir.
Kafein: Özellikle böbreküstü bezlerinin çalışma düzenini bozan kafein, uykusuzluk, sinirlilik, yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, vitamin ve mineral azalması, kusurlu doğum ve farklı kanser formlarına neden olabilmektedir.
Bunların dışında, birçok araştırmacı, gazlı içecek tüketimi ile doğrudan bağlantılı olan obezite ve kemik rahatsızlıklarının geleceğin önemli sağlık problemi potansiyeli olduğunu düşünmektedir. Çünkü gazlı içecek sektörünün en önemli pazarı çoğunlukla uzun süreli düşünmeyen gençler ve çocuklardır. Ancak bu çocuklar ve gençler gazlı içecek alışkanlığı ile büyüdükleri zaman ciddi problemlerle karşılaşmaları şaşırtıcı olmayacaktır. Bu nedenle özellikle aile büyüklerinin, çocuklarının sağlığı için en önemli görevlerinden biri, çocuklarına gazlı içecekler yerine kültürümüzde de önemli bir yeri olan ayran veya süt, meyve suyu gibi faydalı içecek tüketmelerini özendirmek olmalıdır. Bunu yapmanın en kestirme yolu da, kendilerinin de bu içeceklerden uzak durması olacaktır. Bu nedenle gazlı içeceklerden uzak duralım, çevremizi de bu içeceklerden uzak durmaları için uyaralım. Sağlıklı ve huzurlu günler dileklerimle.
 
Üst Alt