Gaziantep Yöresinde Düğün Yemekleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Gaziantep Yöresinde Düğün Yemekleri
Gaziantep Yöresinde Düğün ziyafetleri - düğün yemekleri - gaziantep yemekleri


Gaziantep yöresinde kızla oğlanın söz kesilmesinden, düğünün yapılıp bitirilmesine kadar geçen sürede çeşitli adlar altında ziyafetler verilir.

Gaziantep'te bir kızı sözlemek için üç aşama vardır: Söz kesmek, nişan ve beklik. Kız evvelce görülmüş, beğenilmiş ve karşılıklı istekler kararlaştırılmıştır. Nişan, her zaman kız evi tarafından düzenlenir ve nişanda gelen misafirlere ikram edilmek üzere oğlan evi tarafından baklava ve mevsimine göre çeşitli meyveler gönderilir. Gelenek olarak davet edilen konuklara kız evi tarafından kahve ikram edilir. Nişan esnasında çeşitli ilahiler ve türküler söylenir, darbukalar çalınır, gençler sıra ile folklorik oyunlar oynarlar.
gaziantepte-dugun-yemekleri.jpg

Bu arada sofra kurulur. Önce oğlan evinden gelen nefis fıstıklı baklava ve mevsimine göre sepetler dolusu meyve sofraya konur. Buna kız evinden muhallebi veya sütlaç ayrıca mevsimine göre yine yemiş ve meyve eklenir. Sofra hazır olunca bütün misafirler hatır ve yaşlarına göre davet edilip ağırlanır. Nişan töreninde unutulmaması gereken önemli bir gelenek de “sini dizilmesi” idi. Sini dizmek, oğlan evinin maddi gücünü, bonkörlüğünü ve görgüsünü gösteren önemli bir olaydır. Sininin tam ortasına kelle şekeri denilen kocaman bir şeker konur. Kaya gibi olan bu şekerin üzerine gerdanlık ve bir çok parçadan oluşan mücevher dizilir. Şekerin etrafına elma, portakal gibi meyveler ve temin edilebilen çeşitli şekerlemeler dizilir. Sininin içinde bulunan renk renk parlak çikolataların arasına yüzük, bilezik, küpe ve broşlar itina ile yerleştirilir.

Dünür aileler her fırsatta birbirlerini yemeğe davet ederler. Bu davetler, bayram davetleri, nişanlı sahresi, bulgur kaynatırken ve şıra yaparken yapılan davet, Ramazan ayında iftar daveti, nişanlılık müddeti bahar ayına rastlarsa nişanlı evine oğlan evi tarafından kaymak, eğer nişan kurban bayramına rastlarsa kız evine kurbanlık koyun yollanır. Artık düğüne yaklaşıldığında çeyiz götürülür. Çeyiz götürülürken oğlan evinde sabahleyin erkenden çeşitli yemekler yapılır ve çeyiz götürenlere ikram edilir. Yine düğüne yakın gelin ve güvey hamamında çiğ köfte yoğrulup mevsime göre çeşitli meyveler, fıstık ve şıra gibi yiyecekler yenilir.

Yöremizde yapılan düğünlerin baş yemeği doğramadır. Yine doğramanın yanına pilav yapılarak düğüne gelenlere ikram edilir. Ayrıca mevsimine göre baklava veya soğuk içecekler de ikram edilir...
 
Üst Alt