Etil Alkol ve Mentol Nedir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Etil Alkol ve Mentol Nedir?
Alkollü içkiler, Hz. Peygamber (s.a.v.) efendimiz tarafından; “İçki bütün kötülüklerin anasıdır” diye tarif edilmiştir. Sadece sıhhate zararlı olmakla kalmayan içki, trafik kazalarının en büyük sebepleri arasındadır. Alkollü içkiler, yaralama, gasp, cinayet vs. gibi her türlü suçun meydana gelmesinde, artmasında en önemli faktördür. Dünyada her yıl binlerce insan dolaylı ve dolaysız yoldan alkolün neden olduğu sebelerden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Etanol ( tr) veya Etilalkol (tr), Ethanol (alm.) veya Ethylalkohol (alm.)

Gıda ürünlerinde alkol denilince kastedilen etanol veya etilalkoldür. Sarhoşluk veren madde olan etil alkol, şekerin fermantasyonu yani mayalanması neticesi elde edilen kimyasal bir maddedir.

Etanolün kimyasal formülü: C2H5OH

Metanol (tr) veya metil alkol (tr), Methanol (alm.)

Metanol, ispirto, kaçak üretilen kolonya, rakı ve diğer alkollü içkiler, boya çıkarıcılar, vernik, antifriz, teksir makinası ve araba camı yıkama sıvıları içinde bulunur. Küçük miktarlarda alındığında bile zehirleyebilir.

Metil alkol öldürücü bir zehirdir. Çok az miktarları dahi körlüğe ve ölüme yol açar. Kaçak olarak yapılan içkilerde bazen metil alkol bulunur ve bu bir çok ölümlere yol açmıştır. Metil alkol antifrizlerde ve yakacaklarda ticari maksatla kullanılmaktadır. Halk arasında daha çok odun ispirtosu olarak bilinir.

Metanolün kimyasal formülü: CH3OH

Mentol (tr), Menthol (alm.)

Mentol, nane şekeri, nane tozu ve diğer nane familyalarının esansiyel yağlarında bulunan bir terpenoid’tir. Mentol uzun kristal yapıda, dokunulduğunda yağsı olan ve oda sıcaklığında katı halde bulunan bir moleküldür.

Ağız temizliğinde kullanılan ürünlerde özellikle sakız gibi diş sağlığını etkileyen ürünlerde, öksürük şuruplarında ve nane şekeri gibi şekerlemelerde aroma maddesi olarak kullanılmaktadır. Mentol sarhoşluk yapan bir alkol değildir.

Mentolün kimyasal formülü: C10H20O

Mentol, Metanol, Propanol, Etanol hepsinin sonu -ol- ile bitiyor fakat bunların içinde sarhoşluk yapan alkol etanoldür.
Hiç bir organ ve hücre yoktur ki alkolden zarar görmesin.

Helal” ve “Haram” kavramları hem Alman hemde Türk Gıda Kodeksi’nde yer almamaktadır. Dolayısıyla alkol içeren içecekler hakkında gıda mevzuatında belirtildiği gibi “ancak hacmen %1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde alkol miktarı” etiketin üstüne yazılmaktadır. Bunun anlamı, eğer bir içecekte alkol oranı %1,2’den az ise, o miktarın etikette belirtilmesi zorunluluğu yoktur. Bu durum, içecekler alkol bulunması bakımından şüpheli hale gelmektedir. Tüketicinin kullandığı ürünün içinde alkol var mıdır, yok mudur, bu hususlara duyarlı olanlar için bilinmezlik oluşmaktadır.
 
Üst Alt