Eskişehir İlindeki Kaplıcalar

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
Sakarılıca Kaplıcaları


Konumu
Eskişehir İli, Mihalgazi İlçesinin Sakarıılıca Beldesinde yer alan Sakarıılıca Kaplıcası konum olarak İç Anadolu’da, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Kaplıca alanı, Mihalgazi ilçe merkezine 5 km. ve Eskişehir il merkezine 28 km. uzaklıktadır. Kaplıca alanı çam ormanlarıyla kaplı iki dağ arasındaki vadide konumlanmıştır.

Ulaşım Olanakları
Kaplıca alanının Eskişehir il merkezine olan yol bağlantısı asfalt olup, ulaşım Sakarıılıca Belediyesine ait otobüslerle sağlanmaktadır. Hava yolu ulaşımı olarak 261 km. uzaklıktaki Ankara Esenboğa Hava Alanından yararlanılabilmektedir. Eskişehir kenti ayrıca demiryolu şebekesinin kavşak noktasında bulunmakta olup, İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm Anadolu’ya bağlantılıdır. Merkezi garlar arasındaki mesafeler Eskişehir-Ankara 264.km, Eskişehir-Haydarpaşa 375, Eskişehir-Afyon 162 km.dir.

Yükseklik
Kaplıca alanı deniz seviyesinden 360 m. yükseklikte bulunmaktadır.

İklim Özellikleri
Kaplıca alanının Eskişehir’e çok yakın mesafede olmasına rağmen rakımı nedeniyle Eskişehir’in genel iklim özelliğini taşımadığı görülmektedir. Bu, kaplıcanın Sakarya Nehri’ne olan yakınlığına bağlanmaktadır. Beldede kışlar ılıman, yazlar ise sıcak geçmektedir. Ortalama sıcaklık yazın 35 °C olup bağıl nem % 40 civarındadır. Kar yağışı ise nadiren görülmektedir.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri
Kaplıca suyunun Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özellikleri aşağıda belirtilmiştir: Toplam minerilizasyonu 2305 mg/lt olan bikarbonatlı karışık termomineralli su; Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde kronik dönemdeki romatizmal hastalıkların tedavisinde, ortopedik ve nörolojik hastalıkların iyileştirilmesinde, içme uygulamaları şeklinde üst gastrointestinal sistemin fonksiyonel rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilmektedir.

Termal Su Özellikleri
Fiziksel Özellikler
Renksiz, Berrak, H2S kokulu hipertermal, hipotonik (55.95milimol/lt)
Kimyasal Özellikler
Bikarbonatlı (%83.3), magnezyumlu (%32.1 minival ), termal sular sınıfına girmektedir. 126.5 kg/lt karbondioksit ile 8.77 mg/lt metaborik asit içermektedir.
Fiziko Kimyasal Özellikler
Ph: 6.75 iletkenlik: 4657.6, Co2:1.71
Radyoaktivite
13-25
Toplam Mineralizasyon
2305 mg/lt.
Sıcaklık
57 ºC



Eskişehir Merkez Hamamları

Eskişehir Kaplıcası (Eskişehir Merkez Hamamları) İl merkezinde, Porsuk Çayı’nın güney kıyısında, geniş bir alandaki 5 kaynaktan oluşmaktadır. Merkez’deki hamamlar kaplıca suyundan kendi açtıkları artezyen kuyuları ya da belediyenin açmış olduğu kaptaj kuyusu yoluyla yararlanmaktadır. Suyun ana kaynağı, kaptaj kuyusu olup, sıcaklığı 38-45 ˚C arasında değişmektedir. 30lt/sn miktarında çıkan su, Merkezde Odunpazarı semtinde verilen kullanma suyuna katılmaktadır.Eskişehir merkez kaplıcaları, tıbbi amaçlı olduğu kadar mevcut konaklama imkanları ile turizm amaçlı da kullanılmaktadır. Böbrek taşları, safra kesesi, gut ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir


Hasırca Kaplıcası

Hasırca Kaplıcası (Merkez): Türkiye’nin 3. derece önemli ve öncelikli kaplıcaları arasında yer almaktadır. İl merkezinde 30 km. Kızılinler köyüne 15 km. uzaklıkta çiftlik içerisinde bulunan yuvarlak bir havuzun içinden kaynaklanmaktadır. Dışarıda büyük bir yüzme havuzunda toplanan su, sonradan toprağa bırakılmaktadır. Yüzme sporu için yararlanılan suyun kimyasal ve fiziko-kimyasal tahlili yapılmıştır. Bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve bromür içeren kaplıca suyunun debisi 4 lt/sn., sıcaklığı 32 ˚ C dir ve oligometalik bir maden bulunur. Romatizmal hastalıklara, dolaşım ve kalp hastalıklarına, sinir sisteminin uyarılmasına ve metobalizma bozukluklarına iyi gelmektedir.


Kızılinler Kaplıcası

Eskişehir’e 13 km. uzaklıkta Merkez, Kızılinler köyündedir. Köyde bitişik nizamda pansiyon tipinde 4 odada kaplıca hizmeti verilmektedir. Kimyasal ve fiziko-kimyasal analizi yapılan su bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve bromür içermektedir. Debisi 0.4 lt/sn olan suyun sıcaklığı 38˚ olup, mide, böbrek, bağırsak, romatizma, kadın hastalıkları ve cilt hastalıkları tedavisinde yararlıdır.Kızilinler Mevkii, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 20.11.2006 tarih ve 11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.


Aşağı Ve Yukarı Ilıca (Merkez):

İl merkezinin 30 km güneyinde, Kalabak deresine karışan Ilıca suyu kenarındadır. Kaynaklar basit duvarlar içindedir. Suları sıcak, doğal lezzette hafif kükürtlüdür. Ağrılı hastalıklar ve en çok yıkanmak için kullanılır.


Uyuzhamam Kaplıcası (Alpu)

Alpu’nun 16 km. güneydoğusunda aynı isimli köyden çıkan su, üzeri 1.5 m.derinliğinde ve 5x4 m. boyutlarında duvarla çevrili iki havuzun birinden kaynayıp diğerinden taşmaktadır. 29 ˚C sıcaklığındaki kaplıca suyunun debisi 1 lt/sn.dir. Toprak alkali hidrokarbonatlı sular gurubuna giren uyuz hamamı suyundan içme ve bonyo uygulamalarıyla yararlanılır. Kaplıca suyu özellikle deri hastalıklarında olumlu etki yapmaktadır. Ayrıca suyun yatağındaki çamur da bu hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kaplıcada tesis bulunmamaktadır


Çifteler Hamamı (Çifteler)

Kırkızbaşı köyünün yakınında Sakarya başındadır. Basit bir hamamı vardır. Sular dere oluşturacak kadar boldur. Sıcak doğal tatda kükürt kokuludur. Ağrılı hastalıklara iyi gelir



Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası (Günyüzü)

Sivrihisar Polatlı yolundan Günyüzü’ne ayrılan yolun 15.km’sinde Hamamkarahisar adlı köyün yakınında bulunan kaplıcanın suyu hafif eğimli bir tepenin yamacındaki tek bir kaynaktan çıkmaktadır. 35˚ C sıcaklıktaki suyun debisi 45 lt/sn’dir. Kaplıcada yer alan ve tarihsel değeri de olan iki hamamın içinde 1.5 m derinliğinde ve 6x6 m boyutlarında biri erkeklere biri kadınlara ayrılmış iki havuz vardır.


Yarıkçı Kaplıcası (Mihalıççık)

Mihalıççık İlçe Merkezinin güneydoğusunda Sazak İstasyonunun kuzeyinde, Yarıkçı köyünün doğusunda, Hamam Dağının eteğinde, Hamam Deresinin kenarındadır. Denizden yüksekliği 900 m’dir. Sıcak ve soğuk hamamları vardır. Suları kalsiyum karbonat biriktirmekte, bunların örnekleri vadide taşlaşmış çağlayanlar şeklinde görülmektedir. 39 ˚C deki sular fazla kükürt kokuludur. İçinde kükürt de bulunmaktadır. Karbondioksitten yana çok zengindir. Romatizma, yara ve felçlere iyi gelir. Pek çok sayıda kaynak bulunmaktadır. İki kaynağın üstü kubbe ile örtülerek kaplıca haline getirilmiştir.


Laçin Maden Suyu (Sarıcakaya)

Sarıcakaya ilçe merkezinin 13.km. doğusunda Laçin köyünde bulunan maden suyu şişelenerek bir süre üretim ve pazarlaması yapılmışsa da işin devamlılığı sağlanamamıştır. Bu gün atıl durumda bulunmaktadır.


İnönü Kaplıca ve Ilıcaları

Ana kaynak Eskişehir'e 30 km. mesafede İnönü İlçesi'nin batısında sarp kil kayalıklarındadır. Su sıcaklığı 28-29°C dolaylarındadır. Termal suyun debisi 100lt./sn.dir. Genellikle yaz aylarında sayfiye yeri olarak kullanılan ılıcada konaklama ve yeme içme tesisleri bulunmaktadır.


Sivrihisar Gümüşkonak Ilıcası

İlçe merkezinin güneybatısında Aktaş Köyü ile Ağaçköy arasındadır. Sıcak ve kükürt kokulu bir termal maden suyudur. Ağrılı hastalıkların tedavisi için kullanılır. Ayrıca ilçede; Kumacık Hamamı, Seyyide Hamamı, Küçük Hamam, Çifte Hamamı ve Gavur Hamamı bulunmaktadır.


Seyitgazi Alpanos Ilıcası

Kaynak Seyitgazi ilçe merkezinin 20km. kuzeybatısında Sarayören Köyü'ndedir. Termal su sıcak ve kükürt kokuludur. Basit kubbeli ve havuzlu bir kaplıca bulunmaktadır. Romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. İlçede ayrıca; Selçuklu Hamamı, Sücaattin Hamamı, Gavur Hamamı. Uyuz Hamamı ve Bardakçı Hamamı bulunmaktadır .


İhsaniye Ilıcası (Ilıcabaşı)

İhsaniye ılıcası(ılıcabaşı): İhsaniye Köyü yakınında, bir kaç kaynaktan oluşan dere, Bardakçı Suyu'na karışır. Suyu kükürtlü olduğundan deri ve romatizmal ağrılara iyi gelir


Tay Aygırı Ilıcası

Eskişehir Kent Merkezi'ne 25km. uzaklıktadır. Birbirine 75m. uzaklıkta iki kaynak bulunmaktadır. 1. kaynağın sıcaklığı 33.5°C derece, debisi 15.5lt./sn.t 2. kaynağın sıcaklığı 32° C derece, debisi 2.7lt./sn dir. Mineralce fakirdir. Yarış atları için yapılmıştır.

Güney Kaplıcası

Eskişehir Kent Merkezi'ne 23 km. uzaklıktadır. Sıcaklığı 30°C derece, debisi 2.5lt./sn. dir. Mineralce fakirdir. Banyo amaçlı kullanılır.
 
Üst Alt