Eskişehir Çifteler İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
cifteler.jpg


Tarihi ve Coğrafi Yapısı ve Nufüsu
Daha önce Çifteler Köyü olan İlçemiz 1954 yılında çıkarılan 28.06.1954 tarih ve 6821 Sayılı Kanunla Çifteler İlçe Merkezi olmuştur. Yüz ölçümü 820 Km2 dir. Ortalama rakımı 875 M dir. Yazları kurak ve sıcak, Kışları soğuk ve kurak, İlkbahar ve Sonbahar serin ve yağışlı geçer. İlçemizde 61.850 hektar tarım arazisinin 14.000 hektarında sulu tarım, 47.580 hektarında kuru tarım yapılmaktadır. 1755 Hektarı ormanlıktır. 2000 yılı sayımına göre 18.576 olup, 6.674’ü (%35.9) köylerde, 11.902 kişi (%64.1) ilçe merkezinde yaşamaktadır. İlçe halkının en önemli kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçedeki su ürünleri istasyonunda aynalı sazan, alabalık ve pekin ördeği yetiştirilmektedir.

İlçeye yerleşim antik çağlarda Frig ve Roma uygarlıklarına kadar uzanır. İlçe sınırları içerisinde çok sayıda höyük bulunmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında tahıl gereksinimini karşılayan önemli merkezlerden biriydi. 1795 yılında düzenli yerleşim ile Çifteli adı Çiftlük-ü Humayun olur. 19. yüzyılın başlarında Çifteevler olarak değişen isim zamanla Çifteler olur.
Sakarya Nehrinin doğduğu yer olan Sakaryabaşı Çifteler’in 2 km. güneyinde yer alır. Kaynak güzel bir göl oluşturur. Rengarenk bitkileri ve balıkları ile doğal bir akvaryum gibidir. Sakaryabaşı’nda turizm hareketliliğine cevap verebilecek konaklama, balık lokantaları, çay bahçeleri, günübirlik piknik ve mesire alanları ve doğal yüzme havuzu vardır. Bunun 11.883 İlçe Merkezinde 6.662’si Köylerde bulunmaktadır.

İdari Durum
İlçemizin İdari durumunda 1 Belediye, 22 Köy ve 6 Mahalle Muhtarlığı vardır.Köylerimizin 21 adedi ova 1 adedi ise orman köyüdür. Devlet ve halk arasında iletişim gayet iyidir. Bu konuda herhangi bir sorun yoktur.

Sosyal Durum
İlçemizin bina sayısı 4019 civarında olup, İlçede konutlar genellikle tek ve 2 katlı (kerpiç,tuğla) evler olup, müstakildir. Son yıllarda zemin kat dükkan olmak üzere 3 veya 4 katlı betonarme binaların yapımı çoğalmıştır. Belediye imar planına göre azami 5 kata kadar bina yapımına izin verilmektedir. İlçede Kafkas, Kırım göçmenleri, Türkmen, Yörük ile Yerli halktan (Manav) oluşan, genelde göçmen bir toplum olduğu için her toplumun kendine göre örf ve adetleri vardır. Çekirdek aile yapısı ağırlıktadır. İlçemizde 1 Spor Kulübü, 1 adet Halk Kütüphanesi, 1 adet Halk Eğitim Merkezi bulunmaktadır. İlçemize elektrik Sarıyer barajından gelmektedir. Elektrik yeterlidir.İlçenin Kuzeyinde Tedaş tarafından yapılan 154.000 KW’lık indirici trafo merkezi faaliyete geçmiştir. Elektriksiz köyümüz bulunmamaktadır. 19 köyümüzün su şebekeleri bağlanmıştır, suyu yeterlidir. 3 (Sarıkavak,Çatmapınar ve Arslanlı) köyümüzün yeterlilik yönünden su sorunu mevcuttur.İlçe Merkezinde su ihtiyaca cevap vermektedir, içme suyu Belediye ve Vatandaşlar tarafından açılan artezyen tulumbalardan karşılanmaktadır. İlçemizde 1 adet 25 yataklı hastane, 1 adet sağlık ocağı ve 4 adet sağlık evi mevcuttur. Devlet Hastanesinde 2 Uzman, 4 Pratisyen, 1 Hastane Müdürü, 1 Müdür Yardımcısı. 18 Ebe-Hemşire, 12 Teknisyen, 6 Sağlık Memuru, 4 Memur, 3 Şöfor, 1 Aşçı , 4 Hizmetli görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Ocağında ise 3 Pratisyen Hekim, 8 Ebe,1 Hemşire, 3 adet Sağlık Teknisyeni, 2 Sağlık Memuru, 1 adet Hizmetli görev yapmaktadır. İlçemize bağlı tüm köylerimiz tam otomatik telefon hizmetinden yararlanmaktadır.İlçemiz Merkezi ve Köyler dahil abone sayısı 5457’ dir. İlçemizde iş ve çalışma hayatının büyük bir çoğunluğu zirat ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmış olup, bir kısmı da diğer meslek gruplarını teşkil etmektedir. Çalışma hayatında ziraat etkin olduğundan çalışmalar daha ziyade ilkbahar ve yaz aylarındadır.

Eğitim ve Kültür Durumu
İlçe Merkezinde 1 Çok Programlı Lise, 1 Endüstri Meslek Lisesi, ,1 İmam-Hatip Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 1 Sağlık Meslek Lisesi, İlçe Merkezinde 6 Köylerde 10 olmak üzere toplam 16 İlköğretim okulu 1 adet Ana okulu 2 adet Ana sınıfı ile l adet Halk Eğitim Merkezi bulunmaktadır. İlçemiz Merkez ve köylerinde 3358 öğrenci öğrenim görmekte olup, 180 Öğretmen, 7 adet Memur görev yapmaktadır. Okuma yazma oranı % 98’dir.

Ekonomik Durum
İlçe genelinde 82.000 hektar arazinin % 75’i tarım arazisi olup, bunun % 20 si sulanabilir tarım arazisidir. % 1,5’si orman alanı, % 19’u çayır ve Mer’a , % 4,5 ‘ü tarım dışı arazidir. İlçe halkının % 90’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. % 10’u ise Esnaf,Sanaatkar,İşçi ve Memurdur. Tarımla uğraşan kesimin % 25’i tarım işçiliği, % 75’i küçük aile çiftçiliği yapar. İlçemizde yılda yaklaşık 65.000 ton pancar, 60.558 ton buğday, 39.525 ton arpa, 500 ton yulaf, 50 ton nohut üretimi gerçekleştirilmektedir. İlçemizin 2 köyünde arı beslenmesine rağmen arıcılığımız gelişmemiştir.

Ulaşım Durumu
İlçemiz Eskişehir İline 67 Km uzaklıkta olup, İlçemiz ve İlimiz arasındaki ulaşım kara yolu ile yapılmaktadır. İlçe Merkezi ve köylerimiz arasındaki ulaşımın tamamı kara yolu ile yapılmakta olup, 21 köy yolumuz asfalt olup, 1 köy yolumuz (Dikilikaya) asfalt değildir.

Turizm
Sakaryabaşı (Sakarya nehrinin) doğu yakası Sarıkayalarda iki büyük mağara girişi vardır. Birincisinde Hac işaretleri kesme kayalar mevcuttur. Giriş yolları heyelan ve toprak dolması ile tıkanmış ve Hamam kaya denilen Friğler zamanında bir kapalı havuzlu hamam önünde açık havuzlu hamam bulunmaktaydı, kalıntılarının temelleri günümüze kadar gelmiştir. Kırkkız ve kaynağı çevresi eski yerleşme yeri olup, yerleşim kalıntıları ve mezarlar vardır. Hamam kayanın 100 Metre doğusunda bir höyük bulunmaktadır. Sakaryabaşı su kaynakları Eskişehir Afyon Devlet Karayolunun doğu ayağında başlar, sağlı sollu kaynaklanır. Yaklaşık 250.000 M2 lik bir alanı kaplayan Sakaryabaşı, güzel bir mesire yeridir. 1992 yılında 3 yıldızlı turistik otel ve müştemilatı olarak yaptırılan olimpik yüzme havuzu, çocuk yüzme havuzu ve spor kompleksleri Minifutbol, Basketbol, Teniskort, Veleybol ve çocuk oyun sahaları bu güzel beldemize ayrı bir görünüm ve güzellik kazandırmıştır. Buradaki şahıslara ait aile lokantalarında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yetiştirdiği su ürünlerinden Alabalık, Aynalı sazan, Yayın ve benzeri su ürünlerini tatmak mümkündür.
 
Üst Alt