Erzurum Sırın

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Erzurum Sırın

Sırın

erzurum-sirin1.jpg


Bu böreğin memleketini bulmak zor. Ben Doğu Anadolu olarak biliyordum fakat Karadenizli bir kaç dostumuz kendi memleketlerinde de olduğunu söylediler. İsmi biraz değişik siron diyorlarmış. Şöyle ki Erzurum, Gümüşhane, Bayburt birbirlerine yakın şehirler ve yemekleri de benziyor. Yani bu börek çifte vatandaş... Tabi bu benim bildiğim benden habersiz başka vatandaşlıkları da olabilir..?
Malzemeler;

erzurum-sirin2.jpg


15 yufka
1 kg. yoğurt
750 gr. tereyağ
500 gr. ceviz içi
4 diş sarımsak
Pişirmek için sac

erzurum-sirin3.jpg

Hazırlanışı;

Yoğurt koyu ayran kıvamında sulandırılır, çırpılır. Sarımsak rendelenip ilave edilir.

erzurum-sirin4.jpg

Tereyağ eritilir. Ceviz ince çekilir. Yufkalar tek tek sacda pişirilir. Kurumaması için bir örtüye sarılır.

Büyük bir tepsiye bir yufka serilir. Üzerine bolca yağ, dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar yufka serilip ayran serpilir (bütün yufkayı ıslatacak şekilde).

erzurum-sirin5.jpg

Bir yufka üstü için ayrılır. Kalan yufkalar bir kat ayran bir kat tereyağ dökerek, yağ dökülen katlarda ceviz serpilerek bütün yufkalar serilir.

erzurum-sirin6.jpg

En son yağ, ceviz serpilip ayrılan yufka üstüne serilir. Dilimlenir.

erzurum-sirin7.jpg

Üzerine sadece yağ dökülür. Fırında hafif pembeleştirilir.

erzurum-sirin8.jpg


erzurum-sirin9.jpg

Üste serdiğimiz yufkayı topluyoruz. Eskiden mangal ateşinde pişirdikleri için üstü kurumuyormuş. Görüntüsü daha hoş oluyor.
 
Üst Alt