Erzurum İlindeki Kaplıcalar

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
Erzurum Ilıca Kaplıcası (Erzurum Aziziye Kaplıcası)

Konumu
Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki Ilıca Beldesinde bulunan kaplıca alanı Erzurum Kent Merkezinin 15 km. batısında yer almaktadır. Kış sporları turizm merkezi kapsamında bulunan Palandöken kayak merkezine 15 km, Konaklı mevkiine ise 9 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Ulaşım Olanakları
Erzurum Havaalanına 8 km. uzaklıkta ve 10 dakika mesafede olması sebebiyle hava alanı ulaşımı son derece uygundur. Erzurum-Ankara-İstanbul kara ve demiryolu bağlantıları üzerinde bulunması da karayolu ulaşımı açısından önem arz etmektedir.

Yükseklik
Ilıca Kaplıcası deniz seviyesinden 1812 m yüksekliktedir.

İklim Özellikleri
Karasal iklim özelliklerinin hakim olduğu kaplıca alanında kışlar uzun ve sert, yazlar ise kısa ve sıcak geçer.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri
Termal su taşıdığı mineraller açısından değerlendirmesinde sodyum bikarbonatlı sular grubundandır. Banyo uygulamaları şeklinde kas iskelet sisteminin romatizmal, ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda içme uygulamaları şeklinde mide ve bağırsak sisteminin hiperasidite ile seyreden rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi olarak, idrar yollarının taş oluşumu ile seyreden rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Havuz suyunda bol miktarda kükürt bulunmakta olup, bu suyun romatizmal hastalıklar, mide ağrıları, böbrek hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri görülmektedir.

Aziziye Kaplıcası Termal Su Özellikleri
Fiziksel Özellikler
Berrak, Hafif Sarı.
Kimyasal Özellikler
Sodyum: 112 mg/Lt, Magnezyum:47,4 mg/Lt Demir-Alüminyun: 3,6 Klor: 1403 mg/Lt Hidrokarbon: 1970 mg/Lt Sodyum, kalsiyum sülfat, bikarbonatlı termal sular, aynı zamanda 4 mg/lt florür, 332 mg/lt karbondioksit içermekte olup radyoaktif özelliğe sahiptir.
Fiziko Kimyasal Özellikler
Elektirik iletkenliği: 6 lt
Radyoaktivitesi
2.0 Bq/L Radon, 0.727 Bq/L Alfa, 2.86 Bq/L Beta bulunmaktadır.
Toplam Mineralizasyon
3535,8 mg/lt.
Sıcaklık
39,4 ºC


Erzurum Pasinler Kaplıcaları

Konumu
Pasinler kaplıcası, ilçe merkezinde ve Erzurum - Tahran uluslar arası geçiş yolu üzerinde, Pasinler belediye sınırları içinde yeralmaktadır. Kaplıca alanı Pasinler Ovası’nın kuzeyinde yeralan Hasanbaba dağı eteklerinde kurulmuştur.

Ulaşım Olanakları
Kaplıca tesisine Erzurum - Tahran uluslar arası transit karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Erzurum Havaalanına 40 km mesafede olup il merkezinde yer alan tren garı ile de demiryolu ulaşım mümkündür.

Yükseklik
Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 1869 m.’dir.

İklim Özellikleri
Karasal iklimin hakim olduğu bölgede, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmekte olup kış aylarında ise sıcaklık önemli oranda düşmektedir.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri
Romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara olumlu etki yaptığı bilinmektedir.
Termal Su Özellikleri
Kimyasal Özellikler
Bikarbonatlı (%50.42milival), Klorür (%46.74) Sodyurn (%71.56milival), Karbondioksit(%423,8 mg/lt) Radyoaktif (1308poi/lt), Metaborik asit (37.66 mg/lt)
Fiziko Kimyasal Özellikler
Kaplıca suları; Bikarbonatlı, Klorürlü, Sodyumlu, karbondioksitli ve Kısmen Radyoaktif bir bileşime sahiptir.
Toplam Mineralizasyon
4051 mg/litre eriyik mineral değerine sahip bulunmaktadır.
Sıcaklık
39-45 ºC


Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıcaları

Kaplıca suyu ; Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Sindirim sistemi böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal rahatsızlıklara olumlu etki yapmaktadır. Suyun sıcaklığı 26 0C. olup Ph değeri 6.12 dir. Akım değeri ise 101 lt/sn. dir. Köprüköy İlçemizde yer alan bu kaplıca il merkezinden 56 km. ilçe merkezine 3 km uzaklıkta olup, Erzurum-Ağrı-Kars karayolu üzerinde olduğundan ulaşımı çok rahattır.


Akdağ Kaplıcası

Akdağ Kaplıcası ERzurun İl merkezine 28 km. uzaklıktadır. Dumlu dağı eteğinde, Akdağ Köyündedir.Mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve şeker hastalıklarına iyi gelen sular, biokarbonat, klorür, sodyum, magnezyum ve bromürlüdür
 
Üst Alt