Epilepsi sara nöbetinde ilkyardım

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sara Epilepsi Nöbetinde İlkyardım, Epilepsi, Sara Nöbetinde İlk Yardım, Sara Hastalarına ilk yardım, Epilepsi Nöbetinde İlk Yardım,epilepsi sara

Epilepsi (Sara) Nöbetinde İlkyardım

Hemen hepimiz sokak ve caddelerde, kalabalık ortamlarda veya işyerlerimizde aniden yere düşen, vücudunda yaygın kasılma ve titremeler gözlenen, ağzından tükürük benzeri köpüklü salgılar çıkaran kişiler görmüşüzdür.

Böyle kişilerin etrafında biriken insanların konuşmalarından anladığımız kadarıyla, ortada sara nöbeti geçiren birisi vardır.

Gerçekte sara dediğimiz rahatsızlık, tıp diliyle epilepsi adı verilen beyindeki sinir hücrelerinden bir bölümününm diğerleri ile koordineli olarak çalışmayarak kendiliklerinden bir takım uyarılar üretmeleri sonucu oluşan bir sinir sistemi hastalığıdır.

Epilepsi nöbetleri esnasında, merkezi sinir sistemindeki koordinasyon bozukluğu nedeniyle bir takım organlar istemsiz olarak fonksiyon gösterirler. Kol vebacaklarda kasılmalar, çene kaslarında kasılma gelişebilir. Buna bağlı olarak kişi dilini ısırabilir, solunuma yardımcı kaslardaki kasılmalar soluk alma vermede düzensizlik yaratır, idrar tutmayı sağlayan kaslarda gevşeme oluştuğu için idrar kaçırma gözükür. Bilinç kaybolur ve buna bağlı olarak her türlü bilinçli algı kapanır.

Bu durumdaki bir kişinin karşı karşıya olduğu en büyük tehlike, hava yolunda gelişebilecek bir tıkanma yüzünden solunum durması ve kasılmalar sırsındaki istemsiz kas hareketleri yüzünden vücuttaki hareketli organlarda yaralanmalar meydana gelmesidir.

Nöbet geçiren kişiyi bu tehlikelerden korumak için;

1- Hava yolunu, başı alından geriye bastırarak açık tutmak,
2- Eğer çene kaslarındaki kasılma yüzünden çenesi kilitlenip kapanmadıysa ağız çene içine sert olmayan bir cisim sokmak, (rulo haline getirilmiş kumaş havlu gibi)
3- Başını yere çarpmasını engellemek için diğer el ile sabit tutmaya çalışmak,
4- Etraftaki kesici delici cisimleri uzaklaştırarak kol ve bacaklarını yaralamasını önlemek gereklidir.

Epilepsi nöbeti başladığı gibi kendiliğinden sonlanır. Nöbet sonrası kişi gevşemiş ve bilinci bulanık halde olur. Bazı durumlarda uykuya bile kalbilir. Nöbet bittikten sonra kişiyi en yakın sağlık kurumuna götürmek veya 112’ yi arayarak sağlık ekibinin olay yerine gelmesini sağlamak doğru bir davranıştır.

Bu tür olaylarda, etrafta toplanan insanların nöbet geçiren kişinin ağzına kaşık, anahtarlık, tahta cisimler sokmaya çalışması, soğan koklatması, kişiyi suyla ıslatması, kol ve bacaklarına bastırarak kasılmaları önlemeye çalışması sık karşılaşılan ama hiçbir faydası olmayan hatalı davranışlardır.

Bu tür yaklaşımları engellemek bile nöbet geçiren kişiye daha fazla yarar sağlayacaktır.


Başlamış olan bir safa nöbeti bugünkü olanaklarımıza göre hiçbir biçimde durdurulamıyor.
Başlamış olan bir sara nöbeti kendi kendisini tamamladıktan sonra, kendiliğinden iyileşir. Bugün tıpta kullanılmakta olan epilepsi ilaçları ya epilepsi nöbetinin ortaya çıkmasını engelliyorlar ya da nöbetlerin sıklığını azaltıyorlar.

Fakat “Status epileptikus” nöbeti, epilepsi ilaçlarının kullanılmasıyla durdurulabilinmektedir. Status epileptikus dışında kalan bütün epilepsi nöbetleri durdurulamadığına göre, sara nöbeti geçirmekte olan bir hastaya nasıl yardım edilebilir?

Halk arasında yaygın olan bir uygulama vardır: “Soğan koklatma”. Bu uygulama, soğanı boşuna kullanmak demektir. Nöbet sırasında yapılabilecek pek az, fakat gerçekten çok önemli bazı yardımlar vardır. Nöbet sırasında yere düşmüş olan bir hastanın başının altına yastık ya da herhangi bir yumuşak maddeninkonulmasıyla hastanın kasılmalar sırasında başını yaralamaması sağlanabilir. Eğer varsa hastanın kravatı gevşetilmen, gömleğinin boyun düğmeleri açılmalıdır. Böylece hastanın daha rahat nefes alması sağlanır.

Hastanın dilini-ısırmaması için bir bez parçası dişlerinin arasına sıkıştırılmalıdır. Fakat hasta buna direnç gösteriyorsa, fazla zorlamamalıdır. Eğer olabilirse, hastanın çarpıp devireceği ve bu çarpmadan yaralanabileceği eşyalar oradan uzaklaştırılmalıdır. Eğer hasta yatakta ise çırpınmalar sırasında yataktan düşmemesine dikkat edilmelidir.


sara hastalığına iyi gelen dualar okumak için tıklayın

 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Selamün aleyküm Mesleğim gereği Epilepsi sara nöbetinde ilk yardım ve ilk müdahale konusu hakkında bir program aldım.

Epilepsi, halk arasındaki adıyla sara, yineleyen nöbetler ile karakterize ve sıklıkla geçici bilinç kayıplarına neden olan bir durum.
Epilepsinin kesin bi tedavisi yok.ama bu kişiler bazı ilaçlarla normal insanlar gibi hayatlarını sürdürebilirler.fakat hastalar nöbeti ömür boyu her an geçirebilirler.
bu yüzden doktorlarıyla sürekli irtibat içinde olmalılar..
Epilepsi nöbetlerinin biçim ve çeşitleri farklı,kimisinin haftada altı,yedi defa Epilepsi nöbetleri tutar,kimisinin de ayda,bir olabiliyor..

Hasta kötü bir noktada nöbet geçiriyor olabilir. Bu nedenle, hastayı güvenli bir noktaya alın.
Hastanın hareketlerini durdurmaya çalışmayın. Sıkı giysileri varsa bunları gevşetin.
Kravatlarını ya da takım elbise varsa düğmelerini çözün. Başının altına yumuşak bir bez, yastık koyun. Başını zedelemesini engellemiş olursunuz.
Hastayı yan çevirin ve ağzında ki köpüklü tükürüğün akmasını sağlayın ve gerekirse hava yolunu açık tutun.

Dişlerini sıkıyorsa açmak için çalışmayın. Çünkü çeneyi zorlarsanız onu kırabilirsiniz.
Epilepsi nöbeti geçiren kişiye kalp masajı ya da suni solunum yaptırılmaz.
Bu nedenle nöbetin bitmesi beklenir.Üzerinde sara hastası olduğuna dair bir bilgi var mı kontrol edin.
Her kriz geçiren kişi sara nöbeti geçiriyor demek değildir. Belki de acil ambulans çağırmanız gerekebilir. Nöbetten çıkan kişi çok yorgun ve tedirgin olacağından onu sakinleştirin ve dinlenmesi için bekleyin.

Epilepsi nöbetleri 5 dakikadan fazla sürdüyse,yada nöbet bitiminde hasta kendine gelemediyse hemen ambulans çağrılmalıdır...

Epilepsinin nedenleri nelerdir ?
yüzde 70'inin sebebi bilinmiyor.
Beyin, milyarlarca sinir hücresi, bunların uzantıları ve aradaki destek dokulardan oluuyor.
Her sinir hücresi elektrik akımı üretme ve bunu diğer hücrelere iletme yeteneğine sahip.

Epileptik nöbet veya atağı, "Yaygın beyin hücrelerinin anormal ve aşırı aktivitesi sonucu ortaya çıkan geçici klinik olaylar"

EPİLEPSİ NÖBETLERİNİN NEDENLERİ
• Doğum öncesi veya sonrasındaki enfeksiyonlar, doğum travmaları, beynin oksijensiz kalması,
• Santral sinir sistemi enfeksiyonları,
• Kazalar,
• Beyin tümörleri,
• Beyin kanaması veya damar tıkanıklığı (serebrovasküler hastalıklar)
• Aşırı alkol tüketimi
• Uykusuzluk
• Enfeksiyon, yüksek ateş,
• Yoğun stres,
• Uzun süreli bilgisayar oyunları ve parlak ışıklara maruz kalmak.

Kendim 10 seneden fazla insan,ruh, Fizik, metaFizik, cinler, vesvese, epilepsi,sara, Cinler ,ceryanda iki akım arasında kalmak,Cin ,enerji akımı tarafından çarpılan insanın,beynindeki enerji akımı ile Bati da buna Sizofreni dedikleri ..Ruh ve Sinir Hastalıkları ile ilgili araştirmalar yapmaktayim..
Sara, insanın aklının gitmesi ile hasıl olur ki; bayılan veya kendini kaybeden insan ne konuştuğunu, ne yaptığını bilmez.sanki başka bir aleme gidip gelmekteler ve Epilepsi nöbetleri sonrasını hatırlamıyorlar...


İbni Sina, Kanun ismindeki tıp kitabında; sara hastalığını anlatırken cinden bahsetmektedir.
Burada diyor ki; hastalıklara birçok maddeler sebep olduğu gibi, cinnin hâsıl ettiği hastalıklar da vardır ve meşhurdur.
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Allah razı olsun, kan bağı ile beraber yakınlığım bulanan bir kardeşim epilepsi hastası, gitmediğimiz yer kalmadı ama, çaresini bulamadık, cidden zor bir durum.
Düşünün, ölünceye dek yalnızlığınızdan korkuyorsunuz!
İmtahan!
Sabredenlere selam olsun.
 

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
21 Haziran 2014
Mesajlar
587
Tepkime puanı
3
Ben hayatımda sara krizi geçiren kimse görmemiştim, 2-2,5 yıl önce bir gün çarşıdan yürüyerek eve dönerken alt geçitte önde 2 bayan vardı onların tedirgin olduklarını farkettim. Acaba biri mi varda böyle oldular derken merdivenden iner inmez baktım adam kriz geçiriyor bayanlarda gitti. O anda kafasını yana yatırıp bir anda ellerini açmak geldi aklıma iki elini birden aynı anda açtım kapatmasına müsade etmedim kısa bir süre sonra baktım krizi geçti. Sonra biraz dinlendirdim hastaneden yeni dönüyormuş meğerse hastaneye gitmek istemedi. Sonra kalkıp gitti. Bende hayatımda ilk defa böyle bir kriz gördüm o anda bildiğim kadarıyla yardımcı oldum. Allah(c.c) dert verip derman aratmasın zor Allah(c.c) şifalarını nasip eylesin... inşallah...
 

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Şubat 2012
Mesajlar
705
Tepkime puanı
2
Selamun aleyküm benim anaokuluna giden yiğenimde epilepsi 1,5 yıldır. İlk nöbetin etkileri kişiden kişiye farklılar gösteriyor muş. Çok ağır ilaçlar veriliyor. Bu alınan ilaçlar beyini koruyup nöbet geçirmesini önlerken, diğer organları tahrip edebiliyor. özel okul ve normal okula aynı anda gitmek durumunda, Ablam son dönemde zeytin yağlı ketejonik diyetin uzman dokturuna gidip ilaçları yavaş yavaş dozları azaltmak istiyor.
Alternatif tedavi aramaya kalkıldığında şifacısından tut cinci hocasına kadar mağdur edilmek de var.
 

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Şubat 2012
Mesajlar
705
Tepkime puanı
2
Metafizik dalında master yapmış sevgi dokunuşu kuran okuma adı altında seanslara dünya paralar istendi bizden, cinci hocalarada hiç birine göndermedim aman dedim.
 

HemsireAhmet

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Ekim 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Merhabalar ben hemşireyim ve uygulama bir yanlışlık farkettim araştırıp tekrar koyabilirsiniz yada benim dedigimi güncelleyebilirsiniz.,
Epulepsi nöbeti geçirmekte olan kişi kesinlikle hareket ettirilmez (güvenli bir yere alalim yaziyor)Kisaca ben müdahaleyi anlatayim.

Yerde titreyen birinini gördünüz %90 epilepsi nöbeti geciriyor hemen yanına gidiniz kesinlikle hareket etmeyiniz hastayi tutmayiniz. Cevresinde carpabilecegi taş vs.var ise uzaklaştiriniz yumuşak yastik vb. Seyler varsa kafa cevresine onu koyabilirsiniz ki sert yere kafadini vurmasin.agzi kasilmis kilitlenmiş dislerini sikiyo olacaktir hemen hastanin tişortünü ağzına dislerinin arasina koyunuz (bu dilini isirmasini önler) Zaten bunu yapana kadar nobet bitecektir ve kusmaya baslayacaktir hastayi hemen sol yan yatirın ki akcigerine kusmugu kacmasinbi bez ile agzini temizledikten sonra kendine gelmesini beklerken 112 yi arayin onlar yonlendirme yapacaktir.nobet bitecektir dedigim yerde nöbet Bitmedimi.. Ölümcül olan status epileptikus nobetleri başladığını gösterir ve ileri acil yardim gereklidir.bitmeyen uzun sureli nobetlerde cevresindeki sert cisimleri uzaklaştırmak agzina dilini isirmamasi icin tişortünün ucunu dişlerinin arasina koymak ve 112 yi aramaktan başka yapabileceginiz mudahale yok.Yani arkadaşlar hastaya nöbet bitene kadar koluna bacagina dokunmak yok. Dokunursan ne olur bi olay ile anlatiyim.

Hastane bahçesinde nobet geciriyor henen bize haber verdiler bi gittik hasta yerde titriyor dusunun hastanin iki omzundan tutmuş yere bastiriyor hasta kasiliyor hemen biraktirdik hastaya mudale ettik vs. Hasta kendine gelince omzunda ağrı hissettigini soyledi rontgen cektirdik omzundaki kemik kırılmış.o yüzden lutfen dikkat edin kinsenin omzunu kolunu bacagina kirmaya hakkiniz yok ama değil mi.
 
Üst Alt