Eğirdir Kalesi (Eğirdir)

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Eğirdir Kalesi (Eğirdir)

00066056.jpg
Isparta Eğirdir ilçesinde bulunan kale, Eğirdir Gölü’ne uzanan yarımada üzerinde kenti üç yandan kuşatmaktadır. Eğirdir Kalesi’nin yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Çeşitli dönemlerde onarılan kale ve surlarının büyük bir kısmı Bizans döneminden kalmıştır. Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında kale büyük ölçüde zarar görmüş, Hamidoğulları ve Osmanlılar döneminde onarılmıştır. Günümüze gelen kale kitabesi:

“Allah-ü müfettihü-l ebvab
Âmmere hazihi-l imareti-l mübareket-ü bi emri-l emiri-l âzam-ı Felekü-d dünya veddin-i E’âzzallah-ü ensareh-u fi senet-i seb’a ve sablâ miete 707”.

Kitabenin Türkçe’si:
“Bütün kapıların fâtihi Allah-ü Zülcelaldir. Din ve dünyanın meliki Feleküddin emir-i azam’ın emriyle şu mübarek imaret tamir edildi. Allah-ü Zülcelal yardımla-aziz etsin. H.707 (1307)”.

İç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelmiştir. İç Kale ilk defa Lydialılar tarafından yapılmış, daha sonra Sultan I.Alaeddin Keykubat zamanında onarılmıştır. Ardından Hamidoğulları döneminde Hamidoğlu Ali Bey tarafından bir kez daha onarılan İç Kale günümüze kısmen yıkılmış olarak gelebilmiştir. Bununla beraber, İç kale’nin 10-15 m. yüksekliğindeki sur duvarlarından bazıları ayaktadır. Kalenin kaide ve taban taşlarının eski olduğu daha sonraki onarımlarda üzerlerinin tuğla ve moloz taşlarla yenilendiği görülmektedir. Yarım daire ve altıgen şekildeki burçlar kale duvarlarını daha da sağlamlaştırmıştır. İç kale’nin dıştakinden daha yüksek iki kemerli girişi vardır.

Bugünkü Eğirdir çarşısında Dış Kale’nin kapısı ile duvarlarının bir kısmı ayaktadır. Bunun yanı sıra Dündar Bey Cami ve Medresesi’nin doğu duvarları da kalenin dış duvarlarıdır. Günümüze gelebilen yazıtlardan Dış Kale duvarlarının sonraki yıllarda onarıldığı anlaşılmaktadır.


Sığırlık Kalesi (Sütçüler)

00066055.jpg
Isparta Sütçüler ilçesi Asar Mahallesi’nde ve Sığırlık ile Çandır Köyü arasındaki tepelerde iki ayrı kale bulunmaktadır. Bu kalelerin ne zaman yapıldıkları konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber, yapı elemanlarından bu kalelerin Erken Bizans döneminde yapıldıkları sanılmaktadır.

Bu kalelerden Asar Mahallesi’ndeki tepenin kuzey yamacında olup, sur duvarları günümüze oldukça iyi bir durumda gelebilmiştir. Bu surların köşelerine birer de kule eklenmiştir.

Sığırlık ve Çandır köyleri arasında, yolun kuzeyindeki tepenin üzerinde bulunan bu kale de günümüze iyi bir durumda gelebilmiştir. Erken Bizans dönemine tarihlenen kale duvarlarında üç yuvarlak pencere görülmektedir.

Her iki kale de moloz taş ve yer yer de kesme taştan yapılmıştır.

Uluborlu Kalesi (Uluborlu)

00066057.jpg
Isparta Uluborlu ilçesi, Kapıdağ’ın 1.200 m. yüksekliğindeki yamacında bulunan kalenin bulunduğu yerin doğusu son derece dik ve sarptır. Kalenin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı kesinlik kazanamamıştır. Kitabesi günümüze gelemediği gibi kaynaklarda da herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır.

İç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelen Uluborlu Kalesi’nin duvarları batı yönünde hafif eğimli yapılmıştır. Timur’un yöreyi işgali sırasında dış kale tamamen yıkılmış, iç kalenin büyük bir kısmı günümüze gelebilmiştir. Yapı malzemesinde iri blok taşlar ile moloz taşlardan yararlanılmıştır. Duvarları üç burçla takviye edilmiştir. Kalenin yuvarlak kemerli iki ayrı girişi bulunmaktadır.

Zengibar Kalesi (Şarkikaraağaç)

Isparta Şarkikaraağaç ilçesi, Zengibar (Muratbağı) Köyü’nün doğusundaki dağın tepesinde yer alan Zengibar Kalesi’nin kitabesi günümüze gelememiştir. Kaynaklarda da herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Bu nedenle kalenin ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir.

Zengibar Kalesi yıkılmış ve günümüze dağın zirvesine doğru uzanan sur duvarlarının yalnızca temel taşları gelebilmiştir. Bu taşlar oldukça büyük ölçüde kesme taşlardır.


Ördekçi Kalesi (Şarkikaraağaç)

Isparta Şarkikaraağaç ilçesi Ördekçi Köyü yakınındaki Sivri Dağ’da bulunan yayladaki Ördekçi Kalesinin kitabesi günümüze gelememiş olup, kaynaklarda da herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Ördekçi Kalesinden günümüze çok az temel kalıntısı dışında hiçbir iz gelememiştir.

Anabura Kalesi (Şarkikaraağaç)

Isparta Şarkikaraağaç ilçesi Salur Köyü, Kızılkale Dağı üzerinde bulunan kalenin günümüze yıkılmış ve pek az kalıntısı gelebilmiştir. Bu kalenin de ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda Roma dönemine ait olduğu yazılı olsa da bu da kesin değildir.

Günümüze gelebilen temelleri kaba yontma taştan ve moloz taştandır.
 
Üst Alt