Düzce Yaylaları

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Yaylalar

Yemyeşil ormanlarla kaplı dağlar üzerinde yer alan Düzce yaylaları gür akarsular ve göllerle içiçe düzlüklerdir.
Doğal ve bakir ormanlar ve yaylalarla çevrili olan
Düzce, her türlü eko-turizme açıktır.

Düzce'nin yaylarından başlıcaları şunlardır;
Pürenli, Odayeri, Kardüz, Kocayayla, Şehirliyayla, Topuk, Çiçekli, Keklik, Torkul, Derinoba, Karaburun, Sakarca, Abaza, Yanık, Unluk ve Kızık Yayları.


TOPUK YAYLASI
topuk1.jpg

Topuk Yaylası
Kaynaşlı ilçesi Bıçkıyanı Köyü mevkinde olan olan Topuk Yaylası, D-100 karayoluna 10km mesafededir. Topuk Yaylası, Göleti ve geniş platoları ile bir bütünlük oluşturur. Yaylada gençlik ve izcilik kampları yapılmakta ve her yıl geleneksel olarak Kaynaşlı Kaymakamlığı'nca doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir.
tpkyaylagol.jpg

Ayrıca yayla göletinde olta balıkçılığı yapılmaktadır. 1300 rakımlı yayladan Abant ve Odayeri yayla bütünlüğü ve Samandere Şelalesi'ne ulaşmak mümkündür. Samandere Şelalesi'ne 15km. uzakta olan yaylanın her iki taraftan yolu bulunmaktadır.

KARDÜZ YAYLASI
karduzyaylasi.jpg

Kardüz Yaylası
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ne uygun özellikte olan Kardüz Yaylası, Düzce ve çevresinin en yüksek tepelerinden birisi olup, kış turizmine ve çim kayağına uygundur. Gölyaka ilçesine TEM otoyolu ve D-100 karayolu ile ulaşmak mümkündür ve merkeze 30 km. uzaklıktadır.
karduz.jpg

Yayladan Düzce Ovası, Kalıcı Konutlar (Deprem Evleri) ve Karadeniz rahatlıkla görülebilmektedir. Her yıl geleneksel olarak Kardüz Yayla şenlikleri yapılmaktadır.

ODAYERİ YAYLASI
odayeri.jpg

Odayeri Yaylası​
Odayeri bölgesi ormanları içinde olan Odayeri Yaylası, 1200m. rakımlıdır. Abant Gölü'ne bağlantılı ulaşımı ile yayla, yerleşim olarak çeşitli etkinlikler için yararlanılabilir.
odayeriyaylasi.jpg

Çevredeki yaylaarın en ünlüsü olup her yıl izcilerin kamp yaptığı ve gençlik turizmine açılacak uygun mekanların olduğu bir yayladır. Yöre halkı tarafından her yıl tanıtım amaçlı olarak Odayeri Şenlikleri yapılmaktadır. Düzce merkez'e 28 km. uzaklıktadır.

TORKUL YAYLASI VE GÖLETİ
torkulyayla.jpg

Torkul Yaylası ve Göleti​
Kaynaşlı ilçesinde 1300 m. rakımda doğal bir gölet ve yaylanın etrafında, Kayın, Gürgen, Göknar karışık bakir orman yapısıyla Torkul Yaylası, doğal yürüyüş ve koşu yollarına sahiptir.
Odayeri Yaylası'na 6 km. mesafede Bolu Dağı yol güzergahındadır. Foto ve Jeep Safari için uygun bir mekandır.

PÜRENLİ YAYLASI
purenliyayla.jpg

Pürenli Yaylası​
Şehir merkezine 28 km. uzaklıkta olan Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi yolundan ulaşılabilen Pürenli Yaylası, Doğanın coşkusunun renk cümbüşüyle kaynaştığı, Su seslerinin kuş sesleriyle karıştığı bir yaylalar bütünüdür. Mudurnu ile sınır olan yayladan Abant'a, Odayeri Yaylası'na, Samandere Şelalesi'ne ve Kardüz Yaylas'ına ulaşmak mümkündür.
purennigolcugu.jpg

Gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylası olan Pürenli'de yöre halkı tarafından geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Pürenli Yayla bütününde bulunan Büyük Balıklı Yaylaları doğal güzelliklerin yanı sıra çim kayağı yapmaya da çok uygundur.

KOCAYAYLA-ŞEHİRYAYLA
rasp.jpg

Düzce merkez sınırları içinde bulunan Kocayayla, Düzce’ye 35 km. en yakın yerleşim yerine 11 km.mesafededir. 1450 mt. rakımı olan yayla 86.264m2 dir. Abant'a 7 km. mesafede olan Kocayayla Düzce Merkez, Samandere Şelalesi, Kocayayla Göleti üzerinden Abant'a ulaşabilen en kısa mesafedir.
yaylayolu.jpg

Çam Köknar ve Kayın ormanları içindeki yaylada trekking ve foto safari etkinliklerinin yanı sıra bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale gelmesi planlanan Off-Road yarışları ve kamp etkinlikleri için oldukça uygundur.
yaylalar.jpg

Mudurnu ormanları ile Düzce ormanları arasında Tabiat Parkı olarak değerlendirilebilecek olacak olan Kocayayla 1200 metre yüksekliktedir.
Kocayayla alt yapısı hazırlandığı takdirde, Sportif balıkçılık, Günübirlik piknik, Kampçılık ve kısa dönemli de olsa Kayak sporu için elverişli özellikler taşımaktadır.

SİNEKLİ YAYLASI
sinekliyaylasi.jpg

Sinekli Yaylası
Sinekli Yaylası her yıl yapılan şenliklerle bilinmektedir. Düzce’ye 35 km mesafede olan Yayla’ya Beyköy Belediye’si, Uğur Köyü Samandere Köyü Şelale güzergahından ulaşılmaktadır.
sinekli.jpg

Ayrıca Abat Gölü yol güzergahından da ulaşım sağlanmaktadır. Her yıl yapılan Sinekli yayla şenliklerine katılım oldukça fazladır.

SAKARCA YAYLASI
sakarcayayla.jpg

Sakarca Yaylası
Bir kısmı Bolu bir kısmı Düzce’ye ait yaylada rakım 1000 m. Doğusunda çam, batısı kayın ormanı bulunan yayla aralıksız kekik kaplı. Hayvanlar doğal olarak bu ortamda otluyor, kekikler hayvanların etine sinip tadını etkiliyor. Yayla temmuz ayında kekik ve yayla çiçeği kokusundan geçilmiyor. Kekiği her yerde kullanıyorlar, yapraklarından çay demliyor, fasulye ezmesine karıştırıp adına Agut deyip, yiyorlar.

Yayla daha önceleri Bolu’ya bağlıymış. Abdurrahmanoğlu İsmail Çuburoğlu 1932’de yaylaya ilk yerleşen kişi olmuş. Yayla köylüleri, yaylaya gelenlerin peynir, süt, yoğurt, köy ekmeği ile piknik yapabileceklerini dile getiriyorlar. Tavuk, civciv yetiştiremiyoruz, sansar hepsini boğuyor diye yakınıyorlar. Yanıklık Mevkii’nde geyiklerin görüldüğünü, tepedeki tuzlakta (yabani hayvanların tuz ihtiyacını karşılamak için yaladıkları kayalıklara köylüler tuzlak adını vermiş.) tavşanların çıkıp oynadığını, doğanın bekçisi olduğunu, avlanmanın yasak olduğunu vurguluyor. Sakarca Yaylası’ndan ayrılıp Karadikmen Yangın Gözetleme Kulesi’ne geliyoruz. Düzce’ye hâkim bir tepede yer alan kule çevresinde küçük bir havuz ile çeşme ve odun masalar var. Bu yüksekliğe bile piknik için gelen ailelerin olduğu vurgulanıyor.
 
Üst Alt