Düzce İli Tarihi Yerleri

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Düzcenin Tarihi Mekanları
Düzce Tarihi Güzellikleri
Düzcenin Tarihi Eserleri

Düzce İli Tarihi Yerleri

Konuralp Müzesi
bw_7250635028.JPG

Batı Karadeniz’in tek antik kenti olan Konur Alp, Düzce’nin beldesi ve iç içe antik Roma kenti olan ” Prusias Ad Hypium” üzerine kurulmuştur. Konur Alp Müzesi’nde, toplam 6118 adet eser bulunmaktadır. Bu eserler müze bahçesi, arkeoloji, etnoğrafya, taş eserler salonları ile sikke bölümlerinde sergilenmektedir.

Örenyerleri

Konur Alp ( Prusias ad Hypium ): Düzce’ye bağlı Konur Alp beldesinde yer alan antik şehrin tarihi 3. y.y. kadar dayanır. Konur Alp’ten çıkan en önemli eserler:

Antik tiyatro (40 Basamaklar)
image_3527.jpg

Konuralp'in etnik zenginliğini gösteren en önemli kalıntılarından biri de tiyatrosudur. Halk arasında 40 Basamaklar olarak da bilinen antik tiyatro, M.S. birinci yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır. Adı her ne kadar 40 Basamaklar olarak anılsa da, tiyatro ilk zamanlarından bu güne, sahnesi yıkılmış, oturma kademeleri ise yarı yarıya yok olmuş bir eser olarak yöreye hâkim olan Roma İmparatorluğu – Prusias döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır..

Mermer Köprü
kopru.jpg

Konur Alp’in batısından geçip Efteni Gölü’ne dökülen Tabak Dere’si üzerinde Akçakoca- Çilimli yolu üzerindedir. Tabak Deresi üzerindeki mermer köprünün bu gün yalnızca 10 m.lik üç kemeri görülebiliyor. Mozaikler, surlar, su kemerleri, Tyche Heykeli Antoninus Pius Büstü, lahit- mezar stelleri ve heykel kaideleri önemli tarihi eserler arasındadır.
Köprü mimari bir özelliğe de sahip: Beyaz mermer bloklardan ve hiç harç kullanılmadan yapılmış. Mermer Köprü'nün, 50 yıl önce inşa edilen yeni köprünün yapımına kadar kullanıldığını da biliniyor.
Ancak yarısının, ne zaman ve nasıl yıkıldığı konusunda kesin bir bilgi yok. Yarısı yıkılmış olmasına rağmen bugün bile taş yapısı bozulmamış.
Akçakoca yolu üzerinde sürdürülen yol genişletme çalışmaları kapsamında dere üzerine yapımına başlanan ikinci köprünün kazıları sırasında tarihi mermer köprü de çevresi açılarak gözler önüne çıkartılmış.

Ceneviz Kalesi
7771506f-86fb-454e-a188-55e6aa6585f8-ceneviz_kale_b.jpg

Akçakoca’da deniz kenarındadır. Kale önce Bizans, daha sonra Ceneviz ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Osmanlı camileri, türbeler (Karaköy Türbeleri) Düzce’nin Çilimli ilçesinde bulunan Osmanlı’dan günümüze ulaşmış önemli eserlerdendir.

Akçakoca Ceneviz Kalesi
bw_302240253.JPG

Akçakoca ilçesinin batısında, ilçe merkezine 3 km. uzaklıkta bir burun üzerindedir. Moloz taşlarla inşa edilmiş olan kalenin, kara tarafında giriş kapısı ve yanında da yüksek bir kulesi bulunmaktadır. Deniz tarafındaki duvarları tamamen yıkılmış olan kalenin içinde, bir su sarnıcı bulunmaktadır. Kalenin Cenevizliler tarafından yapıldığı söylenmekte ise de, bu durum belgelenmiş değildir. Kale piknik ve mesire alanıdır. Gelen misafirler, hem doğa hem denizle baş başa bir ortamda piknik yapıp; mavi bayraklı Kale Plajı’nda denize girebilirler ve kaleye şehir merkezinden ulaşım her zaman mümkündür.

Türbe – Mezarlık – Camii

Konur Alp Merkez – Konur Alp Türbesi
konuralp-turbe.JPG

Düzce’ye bağlı Konur Alp beldesinde tarihi caminin yanında bulunan türbede, 1323 yılında şehri Bizanslılardan alan Osmanlı Komutanı Konur Alp’in türbesi bulunuyor. Bugün yeni bir yapı gibi görünen türbenin içinde üç mezardan birinin de Komutan Konur Alp’in yakınlarından Ali Hamza’ya ait olduğu bilinmektedir.

Çilimli – Karaköy Şeyh Müslihittin Türbesi
Düzce’nin Çilimli ilçesine bağlı Karaköy’de; Kastamonulu Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin müridlerinden Şeyh Aliyyül Müslihiddin, Çoban Dede ve Yabalı Hasan Dede Türbeleri bulunmaktadır. Dervişlerin 16. yüzyılda bu bölgeye yerleştikleri sanılmaktadır.

Yukarı Karaköy Yeşil Türbe
seyhmuslahaddinhz.jpg

Rivayetlere göre (H.862. M. 1484) senelerinde doğduğu ve Horasan'dan geldiği sanılmaktadır. Soy itibariyle Zeynel Abidin Oğullarından Bakir / Bakir'in oğlu, Yahya / Yahyanın soyundan geldiği söylenmektedir.
21.jpg

Anadolu'ya gelerek Ankara'da Hacı Bayram Dergah'ında ve İstanbul Fatih Külliseyinde İlim tahsilinde bulunan Aliyyül Müslihiddin Hazretleri, Kastomonu'da meftun bulunan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleriyle tanışıp arkadaş olmuştur. (H.904. M. 1526) senesinde İstanbul-Ankara yolculuğunda Bolu'nun Elmalık Köyü'nden geçerken büyük islam mutasavvıfı Halveti Tarikatı pirlerinden Şeyh Tokat-i hazretlerinin dergahına uğrayarak 12 sene kalıp Tokat-i Hazretlerine hizmette bulundukları rivayetler arasında yer almaktadır.
22.jpg

Sonra Şeyh Aliyyül Müslihiddin Hazretleri, irşad nasihadde bulunmak üzere Çilimli İlçesi Yukarı karaköy'üne gönderilir. Buranın o günkü adı "Kokabelli" imiş. Bu mubarek zat uzun bir süre burada insanları Kur'an-a ve islama davet etmiştir. Burada Vefat etmiştir. Vefat ettiği yere türbesi yapılarak defnedilmiştir.

Yabalı Dede Türbesi
23.jpg

Rus ordusuyla yapılan bir savaşta Türk Ordusunun çok sıkıştığı bir anda köyünde harman yapan Yabalı Dede'ye manevi bir emir gelmiş ve oradakilere "Ben biraz dinlenmek istiyorum" diyerek oradan uzaklaşmış.
Rus ordusuna karşı yabası ile savaşmış, bu sırada yabasının parmağı kırılmış. Aynı köyden bir asker de orada savaştaymış. Yabalı Dede'yi Düşmanı pişman ederken görüyor bu asker, yabanın kırılan parmağını oradan alıp çantasına koyup köyüne getiriyor.
Köye döndüğünde yabalı Dede'den, yabasını getirmesini ister. Yabanın bir parmağının kırık ve kırık olan parmağının aynı yerden koptuğu anlaşılır. Mezarı Yukarı karaköy'de merkez camiisinin bahçesinde bulunmaktadır.

Hasan Dede Türbesi
24.jpg

Hasan Dede, Hacı Kadir'in manda çabanlığını yapmıştır. Hacı Kadir'in Hacca gittiği bir zamanda hanımı Hasan'a "Ağan bu yemeği çok severdi" demiş. Hasan yemeği beze sarar ve mandalarınıda alarak kıra gider.
Hacı Kadir' Hac'da namaz kılarken Bu yemeği önüne koyu verir. Hacı Kadir Tabağının ve Bezinin Kendilerinin olduğunu anlıyor.
Hacı Kadir Hac'dan döndükten sonra hanımına yemek tabağını ve bezini gösterir. Hanımına "Bu yemek önüme koyulduğunda buharları tütüyordu, bunu bana kim getirdi" demiş. Hanımıda yemeği Hasan'a yaptığını söylemiş.
Türbesi Çilimli Yukarı Karaköy'de bulunmakdaır.

Cumayeri ve Ahmet Dede Türbesi
cumayericami.jpg

Düzce’nin Cumayeri ilçesinin 3 km. güneydoğusunda, Arabacı Köyü yolu üzerindedir. Asırlık çınar ağaçları arasında, pırıl pırıl akan bir derenin kıyısında bulunan bu güzel mesire yerinde, Ahmet Dede Türbesi ile ahşap tarihi bir camii ve taş bir hamam kalıntısı bulunmaktadır.

Akçakoca Bey'in Türbesi
akakocabey.jpg

Baba Köyünde, Karadeniz'e egemen bir tepe üstündedir. Yöreye özgü mimari tekniğe uygun olarak, yontularak birbirine kenetlenen ağaç kütüklerinden yapılmıştır. Sonradan yıkılan mezarlığın çevresi parmaklıklarla çevrilmiştir.
 
Üst Alt