Duyusal Bellek Nedir?

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
Duyusal Bellek
Bellek, geçmiş yaşantıların akılda tutabilme gücüdür. İnsanların belleği olmasaydı deneyimlerinden öğrendikleri davranış ve bilgileri saklayamaz, her seferinde yeni baştan öğrenmek zorunda kalırlardı. Bilgiyi saklama günü olan belleğin hiyerarşik bir yapısı vardır. Bu yapıda; duyumsal bellek, kısa süreli belek, çalışma belleği ve uzun süreli bellek sralaması yer alır. Uyarıcı ortadan kalktığı halde duyum çok kısa süre devam eder. İşte duymlarla elde edilen bilgiyi saklama yetisine duyusal bellek adı verilir.

Çalışma Belleği
Çalışma belleği, beş duyu organımız aracılığla beyne giden bilgilerin ilk ulaştığı bellektir. Bu bellek, beyne giren bilgilerin 20 ile 30 saniye tutulduğu, bilinçli olmayan bir aşamadır. Önceden edinilmiş bilgilere bir çağrışım sağlanmıyorsa buradaki bilgi ortadan kalkar.

Kısa Süreli Bellek
Kısa süreli bellek, öğrenilen bilginin 20 dakika gibi kısa bir süre tutulduğu bellek aşamasıdır. Kısa süreli bellek, bilinçli bir alandır ve kapasitesi çok dardır. Bir başka özelliği, kolayca yanlış hatırlamaya yol açabilmesidir. Öreneğin ir telefon numarası çevirirken dikkatimiz başka yere yoğunlaşmışsa yanlış çevirme olasılığımız fazladır. Burada kaybolan bilgiyi hatırlamaya çalışmanın yararı yoktur.

Kısa süreli süreli bellekteki bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılabilmesinin iki yolu vardır: Tekrarlama ve gruplama. Tamamen hatasız bir tekrar yapılana kadar öğrenme devam ederse bilgilerin uzun süre belleğe aktarılması kolaylaşır. Böylece kısa süreli belleğin 20 dakikalık zaman sınırı aşılmış olur.

Bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılmasının ikinci bir yolu druplamadır. Uzun süreli bellekteki bilgiler aracılğı ile, yeni birimleri, anlamlı bir biçimde kümeler haline getirme sürecine gruplama denir.
 
Üst Alt